Τα προβλήματα στύσης

Η υπέρταση πλήττει σχεδόν 10 εκατομμύρια Γάλλους. Αυτό αφορά πάρα πολλούς άνδρες. Από αυτούς, 1 στους 7, πάσχει από στυτική δυσλειτουργία εξαιτίας της ίδιας της υπέρτασης.

Προσοχή μην ντραπείτε και μιλήστε με τον γιατρό σας.

Υπέρταση ορίζεται ως η συστολική αρτηριακή πίεση πάνω από 12 (120 mm Hg) ή η διαστολική αρτηριακή πίεση πάνω από 8 (80 mm Hg)(1). Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία που συνέταξε η Εθνική Επιτροπή Ελέγχου της Υπέρτασης της Γαλλίας, υπολογίζεται ότι 10 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γαλλία είναι υπερτασικοί και ότι 7 εκατομμύρια βρίσκονται υπό θεραπεία.
Μεταξύ αυτού του μεγάλου πληθυσμού, οι άνδρες μπορεί να έχουν στυτική δυσλειτουργία λόγω υψηλής αρτηριακής πίεσης. Μία μείζων αμερικανική επιδημιολογική μελέτη (Massachusetts Male Study Aging Study) που διεξήχθη το 1994, έδειξε ότι η στυτική δυσλειτουργία επηρέασε το 9,6% των 1290 ανδρών ηλικίας 40 έως 70 ετών που ερευνήθηκαν. Μεταξύ των υπό θεραπεία υπερτασικών, το ποσοστό αυτό έφθασε το 15%.

Γιατί η υπέρταση συμβάλλει στην εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας; Αυτή την κατάσταση προκαλεί η αλλοίωση των αρτηριών, η δομή των οποίων τροποποιείται λόγω της αύξησης της πίεσης. Επιπλέον, η υψηλή αρτηριακή πίεση προάγει την αθηροσκλήρωση, δηλαδή την πάχυνση και σκλήρυνση των τοιχωμάτων της αρτηρίας. Το πέρασμα του αίματος στον αρτηριακό ιστό είναι έτσι μειωμένο και η ποιότητα της στύσης μειώνεται.

«Παρά αυτό το πρόβλημα, λίγοι ασθενείς θα ξεπεράσουν την απροθυμία τους και θα μιλήσουν με το γιατρό τους. Εάν ξεπεράσουμε τον ψυχολογικό φραγμό της έκφρασης του είναι δυνατόν, σχεδόν εύκολα, να δώσουμε λύσεις στη στυτική δυσλειτουργία. », δηλώνουν οι γιατροί.

 Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού