Τι είναι η καλυμμένη υπέρταση

Σχεδόν το 16% των ατόμων με «φυσιολογική» αρτηριακή πίεση βρέθηκε πρόσφατα να έχει αυτή την κατάσταση, και δείτε εδώ γιατί είναι πρόβλημα.

Δεδομένου ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι σταθερά η κύρια αιτία θανάτου τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι λογικό οι ανακοινώσεις της Δημόσιας Υπηρεσίας να επικεντρώνονται στην καρδιαγγειακή υγεία και να αποφεύγουν την υπέρταση. Αλλά αποδεικνύεται ότι υπάρχει ένας ύπουλος τύπος υπέρτασης που δεν κάνει πρωτοσέλιδα.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας διαπίστωσε ανησυχητικά ποσοστά ασυμπτωματικής ή μη ανιχνευόμενης υψηλής πίεσης σε υγιείς ενήλικες που είχαν κανονικές εξετάσεις στην κλινική. Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο Stony Brook και το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, παρακολούθησαν, σε 888 συμμετέχοντες, την πίεση του αίματος όλο το εικοσιτετράωρο κατά τη διάρκεια της καθημερινής τους δραστηριότητας.

Όταν παρακολουθήθηκαν, οι ασθενείς φορούσαν μια μανσέτα στο χέρι τους που ήταν προσαρτημένη σε μια μικρή συσκευή που κατέγραψε την αρτηριακή τους πίεση. Οι συμμετέχοντες είχαν τρεις καταγραφές πίεσης αίματος που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια των τριών κλινικών επισκέψεων και ολοκλήρωσαν μία 24ωρη καταγραφή περιπατητικής αρτηριακής πίεσης με αναγνώσεις που γίνονταν κάθε 30 λεπτά. Κανένας από τους συμμετέχοντες – περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς γυναίκες- ηλικίας 45 κατά μέσο όρο, δεν έλαβε φάρμακα για την αρτηριακή πίεση για να την μειώσει.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, με επικεφαλής τον Joseph E. Schwartz, PhD, του Πανεπιστημίου Stony Brook, αποκάλυψαν ότι το 15,7% των συμμετεχόντων με φυσιολογική αρτηριακή πίεση στην κλινική είχε καλυμμένη υπέρταση και οι νεότεροι συμμετέχοντες με φυσιολογικό βάρος είχαν υψηλότερες περιπατητικές αναγνώσεις πίεσης σε σχέση με τους μεγαλύτερους, υπέρβαρους συμμετέχοντες.

“Αυτά τα ευρήματα απομυθοποιούν την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η περιπατητική αρτηριακή πίεση είναι συνήθως χαμηλότερη από την αρτηριακή πίεση στην κλινική”, δήλωσε ο Δρ. Schwartz, Καθηγητής Ψυχιατρικής και Κοινωνιολογίας στο Stony Brook και Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Columbia. “Είναι σημαντικό για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να γνωρίζουν ότι υπάρχει συστηματική τάση να ξεπερνούν οι περιπατητικές αρτηριακές πιέσεις τις κλινικές αρτηριακές πίεσεις σε υγιή, χωρίς φάρμακα άτομα που αξιολογούνται για υπέρταση κατά τη διάρκεια κλινικών επισκέψεων».

Η καλυμμένη υπέρταση είναι το αντίθετο της υπέρτασης της λευκής μπλούζας, όπου η πίεση του ιατρικού περιβάλλοντος προκαλεί λανθασμένες ανιχνεύσεις υψηλών πιέσεων στο αίμα.

Η καλυμμένη  έκδοση μπορεί να είναι δύσκολα ανιχνεύσιμη και δεν είναι απολύτως σαφές τι προκαλεί  αυτή την κατάσταση, αλλά είναι γνωστό ότι είναι πιο συχνή στους άνδρες, στους καπνιστές, σε όσους καταναλώνουν υπερβολικά αλκοόλ και σε άτομα με διαβήτη. Μπορεί επίσης να προκαλείται από άγχος και επειδή οι άνθρωποι έχουν άγχος στην εργασία ή ακόμα και στο σπίτι, βρίσκουν λίγη παρηγοριά στο γραφείο του γιατρού τους, προκαλώντας τους να χαλαρώσουν και να δώσουν ψευδή αποτελέσματα αρτηριακής πίεσης.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να συμβάλει σε εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, απώλεια όρασης και νεφρική ανεπάρκεια, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την πάθηση.

Ο Δρ Gerald Fletcher, εκπρόσωπος της American Heart Association, δεν εκπλήσσεται από τα ευρήματα. “Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τον πληθυσμό μας”, δήλωσε στο Readers Digest. “Οι άνθρωποι δεν κάνουν αρκετά για να κρατήσουν την πίεσή τους χαμηλά.” Και αν και δεδομένων των στατιστικών για την υψηλή αρτηριακή πίεση στις Η.Π.Α., δεν είναι δυνατή η παρακολούθηση όλων 24 ώρες το 24ωρο. Ο Fletcher πρότεινε να αρχίσουν προληπτικά μέτρα.

“Οι άνθρωποι βάζουν αλάτι στο φαγητό τους πριν το δοκιμάσουν. Το νάτριο αποτελεί μείζονα παράγοντα της υψηλής πίεσης του αίματος και πρέπει να περιοριστεί.” Επίσης, παρότρυνε τους ανθρώπους να δραστηριοποιηθούν περισσότερο. «Η άσκηση είναι υπέροχη για την αρτηριακή πίεση», είπε. “Και οι ευκαιρίες είναι πάντα παρούσες.” Ταξιδεύετε; Πηγαίνετε στο γυμναστήριο του ξενοδοχείου σας. Δεν σας αρέσει να απομακρύνεστε μακριά από το σπίτι σας; Αγοράστε εξοπλισμό άσκησης για το σπίτι. «Ακόμα και να πάτε για μια βόλτα είναι υπέροχο», είπε.

“Η παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης είναι τόσο εύκολη όσο η μέτρηση της μέσης σας”, δήλωσε ο Fletcher, συμβουλεύοντας ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι πιο επιμελείς για την καταγραφή της αρτηριακής πίεσης τους για να σωθούν ζωές, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση συχνά δεν ξέρουν ότι την έχουν επειδή αισθάνονται καλά.