Δημητριακά ασπίδα για υπέρταση

Ξεκινώντας την ημέρα με ένα μπολ δημητριακών, ειδικά αν αυτά είναι ολικής άλεσης, μπορεί κανείς να περιορίσει κατά 20% τον κίνδυνο να εμφανίσει στο μέλλον υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία αμερικανικής έρευνας.

Βασική αιτία γι αυτό αποτελεί, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, ο τρόπος που καταναλώνονται τα δημητριακά σε σύγκριση με το ψωμί ή άλλα φαγητά και ο οποίος βοηθά και στη διατήρηση του βάρους. Στα δημητριακά δεν χρειάζεται να προσθέσει κανείς για να χορτάσει κάποια τροφή με κορεσμένα λιπαρά, αντίθετα τα συνοδεύει συχνά με ξηρούς καρπούς, σταφίδες ή φρούτα, που είναι πηγές φυτικών ινών και καλίου και βοηθούν να κρατηθεί η πίεση σε χαμηλά επίπεδα.

Τα στοιχεία προέρχονται από την παρακολούθηση 13.000 ανδρών, που είχαν κανονική πίεση και μέσο όρο ηλικίας τα 52 χρόνια στην αρχή της έρευνας. Μέσα στα επόμενα 17 χρόνια, πάνω από τους μισούς εμφάνισαν υπέρταση. Όσοι έτρωγαν μία μερίδα δημητριακών την εβδομάδα είχαν κατά 7% χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης ενώ η πιο συχνή κατανάλωση μείωνε ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο: κατά 11% οι δύο έως έξι μερίδες την εβδομάδα και κατά 19% η μία ή περισσότερες μερίδες την ημέρα.

Οι διαπιστώσεις της έρευνας αφορούν μόνο τους άνδρες αφού δεν έχουν ακόμη επαληθευτεί σε γυναίκες. Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού

H φωτογραφίa είναι Copyright (©) : Anna Mishina (hypertensionwatch.com)