Πρόβλημα η… λευκή μπλούζα

 

Νέα έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε σε αμερικανικό ιατρικό περιοδικό, υποστηρίζει ότι εάν η υπέρταση της λευκής μπλούζας δεν αντιμετωπιστεί, θα αυξηθεί πιθανότατα ο κίνδυνος για καρδιαγγειακό επεισόδιο ακόμη και για θάνατο.

Εξετάζοντας τα στοιχεία 27 διαφορετικών ερευνών οι αναλυτές κατέληξαν ότι όσοι εμφάνιζαν υπέρταση της λευκής μπλούζας είχαν διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακό επεισόδιο, 33% περισσότερες πιθανότητες για θάνατο από οποιαδήποτε αιτία και 36% αυξημένο κίνδυνο για καρδιακά επεισόδια, π.χ. έμφραγμα. Σε υψηλότερο κίνδυνο βρίσκονταν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ασθενείς – κίνδυνος που αυξανόταν με την πάροδο του χρόνου.

Σημειώνεται πάντως ότι τα στοιχεία αυτά δεν επαρκούν για να αποδείξουν ότι η υπέρταση της λευκής μπλούζας αποτελεί την αιτία και δεν είναι απλώς ένα σύμπτωμα που παρουσιάζουν ασθενείς που έχουν ήδη καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη ή χρόνιο πρόβλημα στα νεφρά.

 Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού