Σωτήριες οι φυτικές ίνες

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη έχει πολύ ευεργετική επίδραση στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων σε ασθενείς με υπέρταση και διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που παρουσιάστηκε στο Μεσανατολικό Συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας (ACC).

Κατά τους ερευνητές, η εν λόγω δίαιτα συνέβαλε σημαντικά στη βελτίωση της ταχύτητας του αορτικού σφυγμικού κύματος, καθώς και της συστολικής και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης. Επίσης, η βελτίωση στην υπέρταση συνοδεύονταν από βελτιωμένη χοληστερόλη ορού, LDL και αναλογία μέσης-γοφών.

“Αυτή η μελέτη μας βοηθά να προσδιορίσουμε τρία σημαντικά πράγματα για εν λόγω κατηγορία ασθενών”, επισημαίνει σε ενημερωτικό δελτίο τύπου ο Ροχίτ Καπούρ, διευθυντής της Care Well Heart και του νοσοκομείου Super Specialty Hospital της Ινδίας. “Πρώτον, μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι σημαντική σε περιπτώσεις διαβήτη και υπέρτασης για την πρόληψη μελλοντικών καρδιαγγειακών παθήσεων. Δεύτερον, η ιατρική διατροφική θεραπεία και οι τακτικές συμβουλευτικές συνεδρίες έχουν επίσης μεγάλη σημασία στη θεραπεία και την πρόληψη του διαβήτη και της υπέρτασης. Και τρίτον”, καταλήγει, “αυτός ο τύπος δίαιτας σε συνδυασμό με την ιατρική θεραπεία μπορεί να βελτιώσει τη δυσλιπιδαιμία, την ταχύτητα αορτικού σφυγμικού κύματος, την αναλογία μέσης-γοφών και την υπέρταση».

Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού