Το Gazpacho μειώνει την υπέρταση

Καλά νέα για τους λάτρεις του gazpacho: Η τακτική κατανάλωση αυτής της παγωμένης ντοματόσουπας μπορεί να μειώσει την υπέρταση έως και 27%, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, αποκαλύπτουν ότι η τακτική απόλαυση της σούπας είναι εξίσου ευεργετική για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης όπως και το να  τρώτε τα θρεπτικά συστατικά αυτής της σούπας.

“Προηγούμενες κλινικές και επιδημιολογικές μελέτες συσχετίζουν την κατανάλωση των κυριότερων συστατικών του gazpacho (ντομάτα, αγγούρι, σκόρδο, ελαιόλαδο κλπ.) με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης“, ανέφεραν σε δήλωση ο ερευνητής Alexander MedinaRemón (Αλέξανδρος Μεντίνα-Ρέμον).

“Αυτή η νέα επιστημονική μελέτη δηλώνει για πρώτη φορά ότι η τακτική κατανάλωση του gazpacho είναι εξίσου ευεργετική με την κατανάλωση των συστατικών του μεμονωμένα, έτσι ώστε το gazpacho μπορεί να μειώσει την υπέρταση“, πρόσθεσε.

Οι ειδικοί λένε ότι η υπέρταση είναι ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας και είναι επίσης η κύρια αιτία θανάτου στον δυτικό πληθυσμό.

Η νέα μελέτη ανέλυσε την επίδραση της κατανάλωσης gazpacho σε 3.995 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη PREDIMED, η οποία αναλύει τις επιπτώσεις της μεσογειακής διατροφής στον πληθυσμό με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο, για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η καθηγήτρια Rosa M. Lamuela, υπεύθυνη της ερευνητικής ομάδας δήλωσε ότι το ευεργετικό αποτέλεσμα του gazpacho στην αρτηριακή πίεση ήταν ένα “απροσδόκητο” εύρημα. Εξήγησε ότι το gazpacho περιέχει αλάτι, το οποίο είναι ένα απαγορευμένο συστατικό για τη διατήρηση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης.

“Παρά τα παραπάνω, τα αποτελέσματα της μελέτης περιγράφουν ότι η αρτηριακή πίεση των καταναλωτών gazpacho είναι χαμηλότερη από αυτή των μη καταναλωτών Ο λόγος μπορεί να είναι ότι τα βιοδραστικά στοιχεία του gazpacho εξουδετερώνουν την επίδραση της κατάποσης αλατιού», είπε.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση gazpacho μείωσε τον κίνδυνο υπέρτασης κατά 27% σε ορισμένους συμμετέχοντες στη μελέτη. Τι είναι λοιπόν το gazpacho που μειώνει την υπέρταση;

“Η Gazpacho περιέχει πολύ καροτίνη, βιταμίνη C και πολυφαινόλες, ενώ η τελική ισορροπία των βιοδραστικών συστατικών του gazpacho και της περιεκτικότητάς του σε αλάτι το καθιστά ‘καρδιο-υγιεινό’’, με άλλα λόγια, στο τέλος, το θετικό αποτέλεσμα όλων των συστατικών του συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης που επικρατεί έναντι του αποτελέσματος του αλατιού », εξηγούν ο Medina-Remon.

Στο μέλλον, η ομάδα ελπίζει να μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο τρόφιμα πλούσια σε πολυφαινόλες μειώνουν την αρτηριακή πίεση, μια διαδικασία που οι ερευνητές υποψιάζονται ότι σχετίζεται με την αύξηση του μονοξειδίου του αζώτου, ενός μορίου με αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες στο καρδιαγγειακό σύστημα.

 

Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού