Παιδιά: νέες κατευθυντήριες γραμμές για την υψηλή αρτηριακή πίεση

5 Απρίλιος 2020

Οι κατευθυντήριες γραμμές δεν έχουν ενημερωθεί  10 χρόνια τώρα και υπάρχουν πολλά που πρέπει να καλυφθούν – τόσο για τους γονείς όσο και για τους παιδίατρους.

 Δυστυχώς, κανένα παιδί δεν είναι πολύ μικρό για να έχει υψηλή αρτηριακή πίεση. Στην πραγματικότητα, υπόλογίζεται ότι περίπου το 3,5% των παιδιών και των εφήβων στις Η.Π.Α. έχουν υπέρταση ή ασυνήθιστα υψηλή αρτηριακή πίεση και οι ειδικοί λένε ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Για να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες (και να προλάβει την κατάσταση πολύ νωρίτερα!), Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής ενημέρωσε πρόσφατα τις κατευθυντήριες γραμμές για την αναγνώριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης σε παιδιά και εφήβους.

Είκοσι εμπειρογνώμονες εργάστηκαν στην επιτροπή για να εκπονήσουν την έκθεση, εξετάζοντας περίπου 15.000 επιστημονικά άρθρα και μελέτες που δημοσιεύθηκαν από το 2004.

 Και τι βρήκαν; Για μικρότερους, οι κανονικές τιμές πίεσης αίματος στη νέα κατευθυντήρια γραμμή είναι χαμηλότερες από ό, τι στην παλιά κατευθυντήρια οδηγία. Επειδή οι νέοι πίνακες βασίζονται μόνο στις αρτηριακές πιέσεις των παιδιών με κανονικό βάρος, είναι πιθανό ότι περισσότερα παιδιά θα διαγνωσθούν με υψηλή αρτηριακή πίεση λόγω των νέων, χαμηλότερων φυσιολογικών τιμών αρτηριακής πίεσης. (Δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε αυτές τις ενδείξεις υψηλής αρτηριακής πίεσης.)

Ως αποτέλεσμα, οι νέες τιμές αρτηριακής πίεσης είναι χαμηλότερες από ό, τι πριν, γεγονός που σημαίνει ότι περισσότερα παιδιά είναι πιθανό να διαγνωστούν με υπέρταση. Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό πράγμα.Οι γιατροί μπορούν πλέον να πιάσουν περιπτώσεις υπέρτασης που θα είχαν παλιότερα περάσει απαρατήρητες

Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστικής σημασίας“, δήλωσε ο Δρ Joseph Flynn, ο οποίος συμπροεδρεύει στην υποεπιτροπή που συνέταξε την έκθεση. “Τα υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης τείνουν να μεταφέρονται στην ενηλικίωση, αυξάνοντας τους κινδύνους για καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλα προβλήματα. Με την έγκαιρη διάγνωση της κατάστασης, είμαστε σε θέση να συνεργαστούμε με την οικογένεια για να την διαχειριστούμε, είτε αυτό συμβαίνει μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, φαρμάκων ή συνδυασμού θεραπειών.”

Η χωρίς αντιμετώπιση  υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να επιβαρύνει σοβαρά το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης της καρδιάς, των νεφρών και του εγκεφάλου. Για να αντιληφθούν έγκαιρα τα σημάδια της υπέρτασης, οι παιδίατροι πρέπει να διενεργούν τακτικούς ελέγχους πίεσης του αίματος στις ετήσιες επισκέψεις γιατρού, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής. Και ένα παιδί που διαγιγνώσκεται με υπέρταση θα πρέπει να υιοθετήσει κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής του, όπως η μείωση της κατανάλωσης τροφίμων που επιδεινώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση και η αύξηση κατανάλωσης τροφίμων που μπορούν να μειώσουν την υπέρταση. Η άσκηση μπορεί επίσης να καταπολεμήσει την παχυσαρκία και την υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με την έκθεση. Αν αυτό αποτύχει να λειτουργήσει ή το παιδί έχει άλλη πάθηση όπως ο διαβήτης ή νεφρική νόσο, μπορεί να χρειαστούν φάρμακα μείωσης της αρτηριακής πίεσης.

“Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές προσφέρουν μια νέα ευκαιρία για τους παιδίατρους να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν αυτή τη σημαντική και συχνά μη αναγνωρισμένη χρόνια ασθένεια στους ασθενείς μας“, δήλωσε ο David Kaelber, συμπρόεδρος της Υποεπιτροπής της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής  για την ανίχνευση και τη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης στα παιδιά που διατυπώθηκε στην έκθεση, δήλωση: “Το εύκολο μέρος ήταν η ανάπτυξη των νέων κατευθυντήριων γραμμών. Τώρα ξεκινάμε το σκληρότερο έργο της εφαρμογής τους για να βοηθήσουμε τα παιδιά και τους εφήβους “.

Χάρη σε αυτές τις οδηγίες, οι γονείς και οι γιατροί μπορούν τώρα να συνεργαστούν για να εντοπίσουν την υψηλή αρτηριακή πίεση στα παιδιά. Μην αγνοήσετε τα πράγματα που μπορεί να σας πει ο γιατρός σας για την υγιή αρτηριακή πίεση.

[Πηγή: CBS News, Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής]

 Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού