Οι 5 “ύπουλες” αιτίες

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπέρταση, επηρεάζει όλο το σώμα και κυρίως τον εγκέφαλο, την καρδιά και τους νεφρούς.

Δείτε «ύπουλες» αιτίες που προκαλούν αύξηση της πίεσης και καλό είναι να γνωρίζετε:

Χημική ουσία ΒΡΑ στα πλαστικά:  Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Hypertension έδειξε ότι η χημική ουσία ΒΡΑ (δισφαινόλη-Α) που υπάρχει στα περισσότερα πλαστικά και στις συσκευασίες τροφίμων και ποτών, μπορεί να περάσει και στις τροφές που περιέχουν. Η ΒΡΑ επηρεάζει τον οργανισμό και αυξάνει την πίεση του αίματος, ενώ έχει συνδεθεί και με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Ζάχαρη: Εκτός από το αλάτι, και η ζάχαρη ανεβάζει την αρτηριακή πίεση. Βλάπτει μάλιστα την υγεία της καρδιάς περισσότερο από το αλάτι, σύμφωνα με τους ειδικούς. Οι κατευθυντήριες γραμμές για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης εστιάζουν και στη μείωση της ποσότητας των προστιθέμενων σακχάρων στις τροφές.

Συγκεκριμένα, η φρουκτόζη που περιέχουν τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά, είναι ο σημαντικότερος παράγοντας αύξησης της πίεσης.

Υπνική άπνοια: Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου των ΗΠΑ, όταν η αναπνοή διακόπτεται, τα επίπεδα του οξυγόνου στο σώμα πέφτουν. Ο εγκέφαλος στέλνει στη συνέχεια μηνύματα μέσω του νευρικού συστήματος για να αυξηθεί η ροή του οξυγόνου στην καρδιά και τον εγκέφαλο, διαδικασία που προκαλεί τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων. Οι συχνές πτώσεις στα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα σε συνδυασμό με την κακή ποιότητα του ύπνου, μπορούν επίσης να προκαλέσουν απελευθέρωση των ορμονών του στρες, οι οποίες αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό και τον κίνδυνο αύξησης της πίεσης.

Μοναξιά: Η υπέρταση έχει και ψυχολογικές αιτίες εμφάνισης. Πολύχρονη έρευνα από το πανεπιστήμιο του Σικάγου έδειξε ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση της μοναξιάς και της υψηλής πίεσης στους ανθρώπους ηλικίας 50 ετών και άνω. Η μοναξιά έχει επιπτώσεις στην αυτοπεποίθηση του ατόμου και στο επίπεδο του στρες στον οργανισμό του.

Θυρεοειδής:  Έρευνες έδειξαν ότι ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού