Τα μαγικά καρύδια

Τα καρύδια σε συνδυασμό με την χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά διατροφή μπορούν να συμβάλουν σε μείωση της αρτηριακής πίεσης σε ανθρώπους με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σε αυτά τα ευρήματα κατέληξε μελέτη του Penn State που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν δοκιμές αντικαθιστώντας τα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή των συμμετεχόντων με καρύδια. Διαπιστώθηκε πως όταν οι συμμετέχοντες έτρωγαν ολόκληρα καρύδια καθημερινά είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

Η Penny Kris-Etherton, καθηγήτρια διατροφής και επικεφαλής της μελέτης δήλωσε πως η έρευνα δείχνει ότι τα καρύδια μείωσαν την πίεση του αίματος και παράλληλα τον κίνδυνο του καρδιαγγειακών παθήσεων.

«Όταν οι συμμετέχοντες έφαγαν καρύδια, παρατηρήθηκε πως αποκόμισαν μεγαλύτερα οφέλη συγκριτικά με την λήψη των αντίστοιχων λιπαρών οξέων απο άλλες τροφές», δήλωσε η Kris-Etherton. «Φαίνεται πως υπάρχει κάτι ακόμη στα καρύδια που τα καθιστά επωφελή. Ίσως οι βιοδραστικοί παράγοντές τους, ίσως οι φυτικές ίνες, ίσως κάτι άλλο το οποίο δεν λαμβάνεται μόνο από τα λιπαρά οξέα».

Η Alyssa Tindall, μέλος της ομάδας της Δρ. Kris-Etherton υποστήριξε πως η μελέτη ήταν μία από τις πρώτες που προσπαθούσαν να αποκαλύψουν ποια συστατικά ων καρυδιών προάγουν την καρδιακή υγεία.

«Τα καρύδια περιέχουν α-λινολενικό οξύ, ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ το οποίο ενδέχεται να επηρεάζει θετικά την αρτηριακή πίεση», δήλωσε η Tindall. «Θέλαμε να εξετάσουμε αν το α-λινολενικό οξύ ήταν ο καθοριστικός παράγοντας που συμβάλλει στην καρδιαγγειακή υγεία ή αν ήταν κάποιος άλλος βιοδραστικός παράγοντας των καρυδιών όπως οι πολυφαινόλες. Σχεδιάσαμε τη μελέτη για να ελέγξουμε αν αυτοί οι παράγοντες είχαν επιπλέον οφέλη».

Μετά την εναρκτήρια δίαιτα, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες και ακολουθούσαν διαφορετικές δίαιτες. Όλες περιείχαν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά συγκριτικά με τη διατροφή. Η πρώτη ομάδα κατανάλωνε ολόκληρα καρύδια, η δεύτερη ομάδα κατανάλωνε την ίδια ποσότητα α-λινολενικού οξέος και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων χωρίς να καταναλώνει όμως καρύδια, ενώ η τρίτη περιλάμβανε ελαϊκό οξύ, ένα άλλο λιπαρό οξύ, υποκαθιστώντας την ίδια ποσότητα α-λινολενικού οξέος που εντοπίζεται στα καρύδια χωρίς όμως να εμπεριέχονται καρύδια στη διατροφή.

Μετά την κάθε περίοδο διατροφής, οι ερευνητές εξέτασαν τους συμμετέχοντες για σοβαρούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου συμπεριλαμβανομένης της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και της αρτηριοσκλήρυνσης. Οι ερευνητές είδαν πως ενώ όλοι οι τύποι διατροφής είχαν θετική επίδραση στην καρδιαγγειακή κατάσταση των συμμετεχόντων, η δίαιτα που περιείχε ολόκληρα καρύδια επέφερε σημαντικότερα οφέλη, συμπεριλαμβανομένης και χαμηλής διαστολικής αρτηριακής πίεσης.

Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού.
Photo by Anna Mishina on  Hypertensionwatch.com