Ο μεσημβρινός ύπνος

17 Απριλίου 2020

Εκατομμύρια άνθρωποι που πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση έχουν διαβάσει πως πέρα από το χάπι πρέπει να βελτιώσουν τη διατροφή τους και να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ. Τώρα όμως οι Έλληνες γιατροί δίνουν πολύ πιο ευχάριστες συμβουλές: να κοιμούνται το απόγευμα.

Όσοι έχουν τη συνήθεια να επαναφορτίζουν τις μπαταρίες τους κατά τη διάρκεια της ημέρας έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, η οποία είναι ωφέλιμη για την καρδιά, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι επιστήμονες λένε ότι η ενδιαφέρουσα παραδοχή είναι ότι η πολύπαινεμένη μεσογειακή διατροφή μπορεί να οφείλει τα γνωστά οφέλη για την υγεία όχι μόνο για το ελαιόλαδο που χρησιμοποιείται στις χώρες αυτές για μεσημεριανό γεύμα, αλλά και για τη σιέστα μετά τα γεύματα.

Είναι γνωστό από καιρό ότι η πίεση του αίματος μειώνεται τη νύχτα όταν οι άνθρωποι κοιμούνται και οι Έλληνες επιστήμονες αναρωτήθηκαν εάν ένας σύντομος ύπνος μπορεί να συμπληρώσει και να βελτιώσει αυτό το αποτέλεσμα.
Διεξήγαγαν μελέτη 212 ατόμων, με μέσο όρο ηλικίας 62 ετών, που είχαν υποβληθεί σε επιτυχή αγωγή για υψηλή αρτηριακή πίεση. Η μελέτη απαιτούσε πολλή προσπάθεια, διότι αναγκάζονταν οι άνθρωποι να κοιμούνται το απόγευμα
Ο Δρ. Μανώλης Καλλίστρατος, καρδιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας, ο οποίος πραγματοποίησε τη μελέτη, δήλωσε: «Ο απογευματινός ύπνος φαίνεται να μειώνει την αρτηριακή πίεση, όπως και άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, μια μείωση στο άλας και το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της στάθμης της αρτηριακής πίεσης κατά 3 έως 5 mmHg. Αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά επειδή η μείωση της αρτηριακής πίεσης ακόμη και κατά 2 mmHg μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο έως και 10% καρδιαγγειακών επεισοδίων όπως καρδιακή προσβολή. “
«Γνωρίζουμε ότι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τις αλλαγές του τρόπου ζωής είναι η εξοικείωση. Ίσως ο απόγευμα ύπνος θα είναι μια ευκολότερη αλλαγή στον τρόπο ζωής “, προσθέτει.
Οι μελλοντικές μελέτες της μεσογειακής διατροφής θα πρέπει να εξετάσουν τις απογευματινές συνήθειες ύπνου για να δουν πόσο μεγαλύτερο όφελος θα είχε αυτή η συνήθεια. “Αυτή είναι μια μόνο μελέτη και βεβαίως πρέπει να επιβεβαιώσουμε τα αποτελέσματα. “
Ο Δρ Καλλίστρατος λέει ότι οι άνθρωποι «δεν πρέπει να αισθάνονται ένοχοι αν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα μικρό υπνάκο λόγω των πιθανών οφελών για την υγεία». Ωστόσο, προσθέτει λίγο αυστηρά: «Δεν θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να είναι τεμπέληδες. 45 έως 60 λεπτά μπορεί να είναι αρκετός ύπνος. “
Όσο δελεαστικό μπορεί να ακούγεται, η ανταλλαγή όλων αυτών των μέτρων για μια καθημερινή σιέστα, η επιλογή ενός υγιεινού τρόπου ζωής και η λήψη φαρμάκων παραμένουν το κλειδί για την πρόληψη καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού.
Φωτογραφία της Anna Mishina (
Hypertensionwatch.com)