5 απλές συμβουλές διατροφής

Από τις βασικές συνήθειες που θα πρέπει να αλλάξουμε για τη ρύθμιση της υπέρτασης είναι, ως γνωστόν, οι διατροφικές μας. Ιδού πέντε συμβουλές ειδικών για την καθημερινότητά σας. Όλα φυσικά με μέτρο και κατόπιν συνεννόησης με τον θεράποντα γιατρό σας.

 Βάλτε στη ζωή της προϊόντα ολικής άλεσης

Από το ψωμί έως τα ζυμαρικά, τα προϊόντα ολικής άλεσης θεωρούνται καλά για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Σύμφωνα με μελέτη της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (American Heart Association), η κατανάλωσή τους συνδέεται με τη βελτίωση της υγείας και με τη μείωση κατά 28% των ποσοστών θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις. Εξ ου και συνιστά στους ενήλικες Αμερικανούς την κατανάλωση ημερησίως τουλάχιστον τριών μερίδων που περιέχουν συστατικά ολικής άλεσης.

 Βάλτε στο πιάτο σας πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά

 Ειδικά τα κόκκινα, προφυρά, μοβ και μπλε (π.χ. μύρτιλα) φρούτα και λαχανικά περιέχουν ανθοκυανίνη: ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που συνδράμει στην προστασία της καρδιάς, στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και στην καταπολέμηση της υπέρτασης.

 Βάλτε στο ποτήρι σας χυμό παντζαριού

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα πορφυρόχρωμου χυμού είναι του παντζαριού. Έχοντας υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά, βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και ενισχύει τη σωματική απόδοση. Τις ευεργετικές του ιδιότητες σε υπερτασικούς κατέγραψε διεθνής έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hypertension το 2015, με την επισήμανση ωστόσο ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για την μακροπρόθεσμη καταπολέμηση της υπέρτασης. Προφανώς, τίποτε από μόνο του δεν συνιστά πανάκεια…

 Κόψτε το πρόσθετο αλάτι

  Ο περιορισμός της πρόσληψης αλατιού στη διατροφή σας είναι ένας απλός τρόπος για να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας και να διαχειριστείτε την υπέρταση. Το αυστραλιανό  Heart Foundation, για παράδειγμα, συνιστά στους ενήλικες την κατανάλωση λιγότερο από 5gr αλατιού (2000mg νατρίου) την ημέρα. Δηλαδή, λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού. Αυτό δεν έχει να κάνει, φυσικά,  μόνον με το μαγείρεμα -όπου μία καλή εναλλακτική για γεύση είναι η αντικατάσταση του αλατιού με βότανα και μπαχαρικά. Αφορά και στα συσκευασμένα τρόφιμα, όπου θα πρέπει να λαμβάνετε πάντα υπόψη τη σύστασή τους και την περιεκτικότητα σε νάτριο. Στοιχεία, που συνήθως αναγράφονται στο πίσω μέρος κάθε συσκευασίας.

 Και… μπόνους γαλακτοκομικά

Ως πρόσθετο συστατικό σε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης για την αντιμετώπηση της υπέρτασης, το Heart Foundation προτείνει επίσης την κατανάλωση, με μέτρο, και γαλακτοκομικών προϊόντων, πλην όμως με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και μόνον.

 Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού.
Φωτογραφία /  Photo by Heather Ford on Unsplash