Πιές τον χυμό σου!

Πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, οι φυσικοί χυμοί -είτε ενός είδους, είτε σε συνδυασμό φρούτων και λαχανικών- προσφέρουν πολλαπλά οφέλη. Κι ένα από αυτά -σωστά μαντέψατε- είναι η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Ειδικά για τον τελευταίο αυτό σκοπό, ιδού μερικές ιδέες-προτάσεις. Και μία σημαντική υπενθύμιση: ζητήστε πάντα τη σύσταση του γιατρού σας.

 Χυμοί από πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Η ποικιλία είναι τεράστια, οι προτιμήσεις δικές σας. Για την καταπολέμηση της υπέρτασης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σπανάκι, κάλε ή κάποιο άλλο είδος λαχανίδας, μαρούλι, με προσθήκη ενός αρωματικού, όπως ο μάραθος. Για τους πιο απαιτητικούς και για περισσότερη γεύση, μία λύση είναι η προσθήκη ινδικού φραγκοστάφυλου.

 Χυμός σέλινου

 Χωρίς πολλές συστάσεις για τις ευεργετικές ιδιότητές του, το γνωστό και μη εξαιρετέο σέλινο περιέχει μεταξύ άλλων βιταμίνες Κ, Α, Β2, Β6, C, φυλλικό οξύ, κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Μελέτες έχουν καταδείξει τη θετική επίδρασή του στην υψηλή αρτηριακή πίεση. Μπορείτε να το αναμίξετε με σπανάκι για ένα υγιές ρόφημα κατά της υπέρτασης.

 Τοματοχυμός

 Στον καιρό τους -και όχι μόνον- οι ντομάτες χρησιμοποιούνται ευρέως και παντού (εκτός από εκείνους, βέβαια, στους οποίους οι γιατροί έχουν συστήσει την αποφυγή κατανάλωσής τους). Ο χυμός τους βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στην καλή υγεία της καρδιάς. Προφανώς μιλάμε για τον φρέσκο φυσικό χυμό ντομάτας, χωρίς προσθήκη αλατιού. Υπόψη ότι οι συσκευασμένοι συνήθως περιέχουν και αλάτι και ζάχαρη και συντηρητικά…

 Χυμός παντζαριού

Πέραν από όλα τα γνωστά συστατικά και τα πολλά καλά του -από τις αντιγηραντικές του ιδιότητες έως τη βελτίωση της σωματικής απόδοσης- το παντζάρι περιέχει νιτρικό οξείδιο ή αλλιώς μονοξείδιο του αζώτου, που συνδράμει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της ροής του αίματος.

Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού. Φωτογραφία /  Photo by Maid Milinkic on Unsplash