Για δυνατό ανοσοποιητικό

Της Δρ. Ελένης Παπαγιαννίδου MMedSci
Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου

Ο κορονοϊός είναι το φλέγον θέμα σε όλο τον κόσμο σε ωριαία βάση και φυσικά θα αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας. Είναι αναπόφευκτο ότι ο κορονοϊός θα φτάσει αργά ή γρήγορα στην περιοχή μας και θέλετε έναν σαφή και πρακτικό τρόπο για να αποφύγετε να τον κολλήσετε.

Ενώ η πρώτη γραμμή άμυνας είναι η καλή υγιεινή, ο καλός ύπνος, η άσκηση, η διαχείριση του στρες, η τελική γραμμή άμυνας είναι να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας.

Ας ξεκινήσω εξηγώντας ποιοι παράγοντες σχετίζονται με χαμηλό ανοσοποιητικό.

Ένας παράγοντας είναι τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μελέτες δείχνουν πως κάθε φορά που αυξάνει αρκετά το σάκχαρο μας πέφτουν σημαντικά τα λευκά αιμοσφαίρια. Επομένως, όσα συμπληρώματα όπως βιταμίνης C και να πάρουμε δε θα μας προστατεύσουν από τον ιό αν τρώμε ζάχαρη και πολλούς υδατάνθρακες!

Ένας άλλος παράγοντας είναι η υποθρεψία ή κακή θρέψη. Όλα τα αμινοξέα και κάποια λιπαρά οξέα καθώς και κάποια μικροθρεπτικά όπως βιταμίνες, ανόργανες ουσίες παίζουν κεντρικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας. Η χρόνια κακή θρέψη, είναι πιο συχνό πρόβλημα από όσο θέλουμε να πιστεύουμε γιατί το κριτήριο επιλογής τροφίμων είναι οι θερμίδες και όχι η υψηλή θρεπτική πυκνότητα τροφίμων. Μια ομάδα υψηλού κινδύνου είναι τα ηλικιωμένα άτομα. Μια διατροφή που εστιάζει σε υψηλής θρεπτικής πυκνότητας τρόφιμα φαίνεται πως ενισχύει το ανοσοποιητικό μας.

8 τρόποι για να ενισχύσετε γρήγορα το ανοσοποιητικό σας

#1 Βγάλτε τη ζάχαρη
Η ζάχαρη υπονομεύει την ανοσολογική μας λειτουργία. Οι μελέτες δείχνουν ότι η ζάχαρη παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας καταπολεμά τις ασθένειες. Επιπλέον, η περίσσεια γλυκόζης τροφοδοτεί βακτήρια και ζύμες που μπορεί να οδηγήσουν σε χειρότερες λοιμώξεις. Η ζάχαρη ¨ρίχνει¨ το ανοσοποιητικό άμεσα και μας κάνει πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις και ιούς. Την επόμενη φορά που θα πιείτε ένα χυμό ακόμα και φυσικό ή θα φάτε κάποιο γλυκό – ρωτήστε τον εαυτό αν αξίζει τον κόπο. Αντικατέστησε τη ζάχαρη για πιο υγιεινά γλυκαντικά, όπως ερυθριτόλη και γλυκοζίτες στέβιας ή monk fruit. Αρχίστε σταδιακά να τρώτε όλο και λιγότερα γλυκά. Με την πάροδο του χρόνου, οι γευστικοί σας κάλυκες θα αλλάξουν. Θα εκπλαγείτε με το πόσο γλυκά θα σας φαίνονται όλα μετά από μια αποχή από τη γλυκιά γεύση. Προτιμήστε να τρώτε σοκολάτα με 85 έως 100% κακάο.

#2 Τρώτε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Α:
Η βιταμίνη Α είναι η πρώτη μας προστασία έναντι των ιών. Είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη ζωτικής σημασίας για την όραση, την γονιμότητας και την αναπαραγωγή. Βοηθά την καρδιά, τους πνεύμονες, τα νεφρά και άλλα όργανα να λειτουργούν σωστά. Διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση του ανοσοποιητικού, προλαμβάνοντας την μόλυνση. Υποστηρίζει την ανοσία, το δέρμα και τα βλεννογονικά κύτταρα του αναπνευστικού, το γαστρεντερικού σχηματίζοντας ένα εμπόδιο κατά των μολύνσεων. Συνεργάζεται με βιταμίνες Β2, Β3, Β12, C, D, E, μαγνήσιο, σελήνιο, μαγγάνιο, κάλιο, φώσφορο, ιώδιο, τυροσίνη και ψευδάργυρο. Επομένως, τρώτε καθημερινά ζυμωμένο μουρουνέλαιο με βουτυρέλαιο, κρόκους αβγών, μια φορά την εβδομάδα συκώτι (μοσχαρίσιο, κοτόπουλου) και τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα σκουμπρί, σαρδέλες, σολομό και γαρίδες.

#3 Τρώτε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D:
Η βιταμίνη D δρα συνεργικά με την βιταμίνη Α (ρετινόλη) για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας. Οι καλύτερες πηγές βιταμίνης D είναι το ζυμωμένο μουρουνέλαιο με βουτυρέλαιο, οι κρόκοι αυγών, το βούτυρο, τα αβγά ψαριών και το λαρδί.

#4 Προσθέστε στη διατροφή σας λάδι καρύδας και C8 MCT oil:
Μελέτη έδειξε ότι τα μέσης αλύσου λιπαρά οξέα με μήκος αλυσίδας 8 άνθρακες έχουν ισχυρή αντιική δράση. Προσθέσετε καθημερινά στη διατροφή σας 3 κουταλιές της σούπας ωμό Pure C8 MCT oil στα γεύματα σας και τα ροφήματα σας και να μαγειρεύετε με βιολογικό λάδι καρύδας, αγνό γάλα καρύδας και άγλυκη τριμμένη και τσιπς καρύδας.

#5 Τρώτε τρόφιμα πλούσια σε σελήνιο:
Το σελήνιο παίζει σημαντικό ρόλο ως αντιοξειδωτικό και μας προστατεύει από οξειδωτικές βλάβες. Βοηθά στη ρύθμιση του θυρεοειδή. Παίζει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό μας. Θεωρείται ότι βοηθά στην πρόληψη κάποιων καρκίνων, προστατεύει από καρδιακές παθήσεις και ανακουφίζει από συμπτώματα άσθματος. Το σελήνιο ενσωματώνεται σε σεληνοπρωτεΐνες. Υπάρχουν 25 σεληνοπρωτεΐνες όπως η γλουταθειόνη. Η γλουταθειόνη και άλλες σεληνοπρωτεΐνες επιβραδύνουν τον ιικό αναδιπλασιασμό και τις μεταλλάξεις. Με απλά λόγια, η έλλειψη σεληνίου οδηγεί σε αυξημένο ιικό οξειδωτικό στρες και φλεγμονή που οδηγεί σε αυξημένη ιική βλάβη και μεταλλάξεις και σε νέα ιικά στελέχη. Το σελήνιο μας προστατεύει από όλες τις ιογενείς λοιμώξεις. Τρόφιμα πλούσια σε σελήνιο είναι το σκουμπρί, οι σαρδέλες, ο σολομός, οι γαρίδες, ο μοσχαρίσιος κιμάς, το συκώτι, οι κρόκοι αβγών και τα brazil nuts.

#6 Πίνετε ζωμό με κόκκαλα πλούσιο σε κολλαγόνο:
Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό γιατί είναι πλούσια στα αμινοξέα αργινίνη, κυστεΐνη και γλουταμίνη, που συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας. Ας μη ξεχνάμε πως όλες οι πρωτεΐνες είναι πολύ σημαντικές γιατί παίζουν κρίσιμο ρόλο στο ανοσοποιητικό μας.

#7 Τρώτε τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο:
Ο ψευδάργυρος είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που αποτελεί συμπαράγοντα για εκατοντάδες ενζυμικές αντιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα. Είναι κρίσιμο για τη βέλτιστη λειτουργία κυττάρων που ελέγχουν την ανοσία μας. Ακόμα και μια μικρή έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να μειώσει την ανοσία μας. Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι έχουν ανεπάρκεια ψευδαργύρου. Η απορρόφηση ψευδαργύρου επηρεάζεται από το αν τρώμε γλυκά, αν δεν έχουμε επαρκή γαστρικά οξέα στο στομάχι και αν έχουμε κάποια φλεγμονή στο έντερο. Επιπλέον, η απορρόφηση από ζωικές πηγές είναι πολύ υψηλότερη από ό,τι από φυτικές πηγές. Τρόφιμα που έχουν βιοδιαθέσιμο ψευδάργυρο είναι τα στρείδια, το καβούρι, οι καραβίδες, τα καλαμάρια, οι γαρίδες, ο γαύρος, ο μοσχαρίσιος κιμάς και οι κρόκοι αυγών.

#8 Τρώτε τρόφιμα πλούσια βιταμίνη C:
Κάτι που πιθανά δεν γνωρίζατε είναι πως μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης C είναι τα ζυμωμένα λαχανικά όπως το ξινολάχανο, το οποίο έχει 10 φορές περισσότερη βιταμίνη C σε σχέση με το φρέσκο λάχανο! Επίσης, όσο λιγότερα σάκχαρα και υδατάνθρακες τρώμε οι ανάγκες μας σε βιταμίνη C είναι πολύ μικρές.

Συμπέρασμα
Το ανοσοποιητικό μας είναι η τελική άμυνα του οργανισμού μας έναντι λοιμώξεων και ιών. Ωστόσο, η σύγχρονη διατροφή μας που είναι πλούσια σε επεξεργασμένα χαμηλής θρεπτικής πυκνότητας τρόφιμα αυξάνει τον κίνδυνο να νοσήσουμε από κάποιον ιό όπως και τον COVID-19. Παρόλο που υπάρχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται στην υποστήριξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού, αλλά δεν πρέπει να βασίζεστε μόνο στα συμπληρώματα αφού μπορείτε να τα προσλάβετε από τα τρόφιμα.

Η συγγραφέας: https://www.rebalance.gr/index.php/el/eleni-papagiannidou/βιογραφικό