Από φίλους κολλάμε πιο πολύ 

Τώρα που επιστρέφουμε σταδιακά στην καθημερινότητα, είναι σαφές ότι ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού δεν έχει εκλείψει. Οι πάσχοντες από υπέρταση, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, νεφροπάθειες, και οι πάσχοντες από οποιοδήποτε άλλο νόσημα που τους κατατάσσει στις ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να βγαίνουν με προσοχή.

Και γιατί; Γιατί σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές έρευνες διαπιστώνεται για πρώτη φορά το ποσοστό μεταδοτικότητας ανά κατηγορία.

Συγκεκριμένα σε έρευνα που έκαναν κινέζοι ερευνητές, η οποία συμπεριελάμβανε 2.147 στενές επαφές 157 ατόμων αποδεικνύεται με ποιές δραστηριότητες κολλάμε περισσότερο. Πρωταθλήτρια είναι η σχέση μεταξύ φίλων με 22% και ατόμων από την ίδια οικογένεια που έμεναν στο ίδιο σπίτι με 18%. Εν συνεχεία οι επαφές στα σπίτια με 13%, στα μέσα μαζικής μεταφοράς 12% και σε εστιατόρια και χώρους διασκέδασης 7%. Παρόμοια αποτελέσματα προκύπτουν και από άλλες μελέτες.

Η ίδια έρευνα καταγράφει επίσης ότι ο κίνδυνος μόλυνσης σε κλειστά περιβάλλοντα, όπου η επαφή γινόταν χωρίς την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων και ήταν συνεχής, ήταν αρκετά υψηλός. Ενω σε εξωτερικούς χώρους, έπεφτε από το 0% έως το 5%. 

Και επειδή βρισκόμαστε στην επόμενη ημέρα οι ειδικοί συμβουλεύουν πως θα πρέπει αυστηρώς να τηρούνται οι αποστάσεις είτε σε κλειστούς είτε σε ανοικτούς χώρους.

Ειδικές οδηγίες μάλιστα έχει δώσει και ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας για τον νέο κορονοϊό καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, έτσι ώστε να μένουμε ασφαλείς στη νέα πραγματικότητα, καθώς όπως εξήγησε δεν είναι σωστό να υποεκτιμούμε την κατάσταση, διότι ο “κορονοϊός βρίσκεται ακόμη εδώ”.

Ο κατάλογος προστασίας στην παρούσα φάση επιβάλλει:

Να αποφεύγουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να προτιμούμε το ποδήλατο, το αυτοκίνητο ή να περπατάμε και να πηγαίνουμε πεζοί όπου είναι δυνατόν. Μόνο όταν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε τα ΜΜM αλλά με τους κανόνες, όπως τη χρήση μάσκας, και τους κανόνες απόστασης.

Να αποφεύγουμε χειραψίες και αγκαλιές στον εργασιακό χώρο, επειδή έχουμε καιρό να δούμε τους συναδέλφους μας.

Να σκεφτόμαστε ότι οτιδήποτε ακουμπάμε είναι δυνητικά μολυσμένο και πρέπει να πλένουμε πολύ συχνά τα χέρια μας.

Να αποφεύγουμε ανοιχτούς χώρους με υψηλό συγχρωτισμό. Οι λαοθάλασσες του Σαββατοκύριακου δείχνουν την ανάγκη κοινωνικής επαφής, αλλά και την άγνοια κινδύνου.

Να αποφεύγουμε τις επαφές με πολλά διαφορετικά άτομα. Πρέπει να δημιουργήσουμε μία ασπίδα με κλειστό κύκλο επαφών.

Να παρατηρούμε την υγεία μας και τα συμπτώματα που παρουσιάζουμε. Όταν έχουμε πυρετό, δύσπνοια ή βήχα θα πρέπει να τα ελέγχουμε και να μιλάμε με τον γιατρό.

 Φωτογραφία / Photo by Laura Fuhrman on Unsplash
 Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού.