Σχέση πίεσης-καρκίνου μαστού

2 Ιούνιος 2020

Της Carrie Madormo *

Αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορεί να έχετε και ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, αν και οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι για ποιο λόγο.

Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο μια νοσοκόμα ή ιατρός ελέγχει την αρτηριακή σας πίεση κάθε φορά που περνάτε από το ιατρείο της: Σχεδόν το ένα τρίτο όλων των ενηλίκων έχουν υπέρταση, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και ο κίνδυνος αυξάνει όσο μεγαλώνετε. Μεταξύ των ηλικιωμένων, από 60 ετών και άνω, το 63% έχει υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις και άλλες χρόνιες παθήσεις. Για χρόνια, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η υπέρταση συνδέεται με έναν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού – οι γυναίκες με υψηλή αρτηριακή πίεση έχουν κατά 15% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού από τις γυναίκες χωρίς υψηλή αρτηριακή πίεση – αλλά κανείς δεν ήταν σίγουρος γιατί. Τώρα οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια στο Charlottesville μπορεί να έχουν βρει τον σύνδεσμο.

Μπορεί να φταίει μια πρωτεΐνη

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hypertension, μια πρωτεΐνη που ονομάζεται GRK4 μπορεί να παίξει ρόλο στην ανάπτυξη τόσο της υψηλής αρτηριακής πίεσης όσο και του καρκίνου του μαστού. Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι η ύπαρξη υψηλών επιπέδων αυτής της πρωτεΐνης στην κυκλοφορία του αίματος μπορεί να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση. Η πρωτεΐνη συμβαίνει επίσης να εμφανίζεται στον ιστό του μαστού.

Για να αναζητήσουν μια σύνδεση, οι επιστήμονες εξέτασαν τόσο τα κύτταρα του καρκίνου του μαστού όσο και τα υγιή κύτταρα του ιστού του μαστού και διαπίστωσαν ότι η πρωτεΐνη GRK4 ήταν παρούσα μόνο στα καρκινικά κύτταρα. Επιπλέον, όταν οι ερευνητές χρησιμοποίησαν φάρμακα για να εμποδίσουν τη δράση της πρωτεΐνης, ήταν σε θέση να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των κυττάρων του καρκίνου του μαστού.

Η υπέρταση δεν προκαλεί καρκίνο του μαστού

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι απλώς και μόνο επειδή η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο καρκίνος του μαστού είναι συνδεδεμένα δεν σημαίνει ότι το ένα προκαλεί το άλλο, επισημαίνει η Janie Grumley, MD, χειρουργός ογκολόγος μαστού και διευθυντής του Κέντρου Μαστού Margie Petersen στο Κέντρο Providence Saint John και αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής στο Ινστιτούτο Καρκίνου John Wayne (δεν συμμετείχε στη μελέτη για την Υπέρταση). Εξηγεί ότι τα δύο προβλήματα υγείας μοιράζονται άλλους παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί φαίνεται να συνδέονται τα δύο.

“Για την υψηλή αρτηριακή πίεση και τον καρκίνο του μαστού υπάρχουν πολλοί παράγοντες που προκαλούν σύγχυση”, εξηγεί ο Δρ Grumley. “Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν από υψηλή αρτηριακή πίεση τείνουν να είναι μεγαλύτεροι, έχουν υψηλότερο σωματικό βάρος, καπνίζουν, καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ και έχουν λιγότερο ενεργό τρόπο ζωής”. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου για την υψηλή αρτηριακή πίεση είναι οι ίδιοι που αυξάνουν τον κίνδυνο ενός ατόμου για καρκίνο του μαστού. Έτσι, ενώ αυτή η νέα μελέτη υποστηρίζει τη σχέση μεταξύ των δύο ασθενειών, δεν έχει διαπιστώσει ότι το ένα προκαλεί το άλλο.

Άλλοι κοινοί παράγοντες κινδύνου που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Υπάρχουν μερικοί κοινοί παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητές σας να διαγνωστείτε τόσο με υπέρταση όσο και με καρκίνο του μαστού πέρα από την παρουσία της πρωτεΐνης GRK4. “Ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου που έχει ο καρκίνος του μαστού και η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η παχυσαρκία”, λέει ο Jesus Anampa Mesias, MD, MS, ιατρός ογκολόγος στο Montefiore Health System και βοηθός καθηγητής στο Albert Einstein College of Medicine. “Η παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού με θετικούς υποδοχείς ορμονών σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση”.

Οι γυναίκες κινδυνεύουν ιδιαίτερα να αναπτύξουν χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία. “Οι εκτιμήσεις κινδύνου από τη μελέτη καρδιάς του Framingham δείχνουν ότι το 65% της πρωτοπαθούς υπέρτασης στις γυναίκες μπορεί να αποδοθεί σε υπερβολικό βάρος”, εξηγεί ο Δρ. Anampa.

Η μεγαλύτερη ηλικία είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την υπέρταση και τον καρκίνο του μαστού. “Η μέση ηλικία για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι 62 έτη και περίπου το 70% των περιπτώσεων προσβάλλουν γυναίκες άνω των 55 ετών”, λέει ο Δρ. Anampa. Επειδή ο κίνδυνος υπέρτασης επίσης αυξάνεται καθώς γερνάμε, είναι ζωτικής σημασίας να παραμένουμε σε επαγρύπνηση σχετικά με τα προειδοποιητικά σημάδια και για τις δύο ασθένειες.

Πότε πρέπει να αναζητήσετε θεραπεία

Εάν αντιμετωπίζετε επί του παρόντος θεραπεία για υπέρταση ή καρκίνο του μαστού, μιλήστε με τον θεράποντα ιατρό σας για το αν πρέπει να ελεγχθείτε και για την άλλη πάθηση.

Έχω υπέρταση – Τώρα τι;

Αν ανησυχείτε για την αρτηριακή σας πίεση, το πρώτο βήμα είναι να δείτε τον γιατρό σας. Ο Richard Wright, MD, καρδιολόγος στο Κέντρο Υγείας του Providence Saint John στην Σάντα Μόνικα, στην Καλιφόρνια, υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολλές επιλογές για τη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

“Ο τρόπος ζωής και οι διαιτητικές αλλαγές, η άσκηση και η απώλεια βάρους είναι όλα αποτελεσματικά στη μείωση της πίεσης – αν και είναι ίσως δύσκολο να συνεχιστεί για χρόνια”, εξηγεί ο Δρ Wright. “Ως εκ τούτου οι περισσότεροι ασθενείς με υπέρταση καταλήγουν σε χάπια για να μειώσουν την πίεση τους.”

Εκτός από τη φυσική διαχείριση της αρτηριακής σας πίεσης, ο έλεγχός της με φαρμακευτική αγωγή μπορεί να σας βοηθήσει πολύ. “Πολλά αποτελεσματικά φθηνά φάρμακα έχουν αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα στην επίτευξη της πίεσης αίματος του στόχου”, λέει ο Δρ Wright. “Περισσότερο από το 95% των ασθενών με υπέρταση μπορεί να επιτύχει το στόχο τους με μια τέτοια θεραπεία.»

Πώς μπορώ να μειώσω τον κίνδυνο και για τις δύο;

Ευτυχώς, υπάρχουν μέτρα που οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να πάρουν για να μειώσουν τον κίνδυνο τόσο της υψηλής πίεσης του αίματος όσο και του καρκίνου του μαστού. “Σύμφωνα με την American Heart Association, οι απλές αλλαγές όπως η κατανάλωση ισορροπημένης δίαιτας χαμηλού αλατιού, ο περιορισμός της κατανάλωσης οινοπνεύματος, η αυξημένη σωματική δραστηριότητα, η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και η διακοπή του καπνίσματος μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης”, λέει ο Δρ Grumley . “Αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι η ίδια σύσταση που δόθηκε και από την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού.” Ξεκινήστε προσθέτοντας τα 50 καλύτερα τρόφιμα για την καρδιά στη διατροφή σας.

Πηγές:

  • Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων: «Επικράτηση Υπέρτασης και Έλεγχος Μεταξύ Ενήλικων: Ηνωμένες Πολιτείες, 2015-2016»
  • Επιστημονικές εκθέσεις: “Καρκίνος υπέρτασης και καρκίνου μαστού: συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση”
  • American Heart Association: “Οι επιστήμονες βρήκαν βιολογική σχέση ανάμεσα στην υψηλή αρτηριακή πίεση και τον καρκίνο του μαστού”
  • Υπέρταση: “Περίληψη P2043: Ο ρόλος του GRK4, ενός παράγοντα κινδύνου για την υπέρταση, στον καρκίνο του μαστού”
  • Janie Grumley, MD, χειρουργός ογκολόγος του μαστού και διευθυντής του Κέντρου Μαστού Margie Petersen στο Κέντρο Πρόγνωσης του Saint John και αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής στο John Wayne Cancer Institute
  • Richard Wright, MD, καρδιολόγος στο κέντρο υγείας του Providence Saint John στη Σάντα Μόνικα, Καλιφόρνια
  • Ο Jesus Anampa Mesias, MD, MS, ιατρικός ογκολόγος, Montefiore Health System και βοηθός καθηγητής, Albert Einstein College of Medicine

Μελετήθηκε ιατρικά από την Tia Jackson-Bey, MD.

*Η Carrie Madormo είναι συγγραφέας σε θέματα επιχειρήσεων και ευεξίας για διεθνώς αναγνωρισμένες εκδόσεις. Άρθρα της παρουσιάστηκαν στην Working Mother, USA Today, και στο Huffington Post. Ως πρώην νοσοκόμα, η Madormo αγαπά να μεταφράζει σύνθετες μελέτες για την υγεία. Το πάθος της είναι να παρακινεί τους αναγνώστες να ζήσουν μια καλύτερη ζωή αναλαμβάνοντας τον έλεγχο της υγείας τους.

Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού.

Σύνδεσμος Ιντερνέτ: https://www.thehealthy.com/cancer/breast-cancer/high-blood-pressure-breast-cancer/