10.000 βήματα: -2,2 mmHg

Τα οφέλη του περπατήματος έχουν τεκμηριωθεί από πολλές επιστημονικές έρευνες, καθώς έχει βρεθεί ότι μειώνει τα καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά επεισόδια, ρυθμίζει την αρτηριακή υπέρταση, βοηθά στη ρύθμιση του διαβήτη και του σωματικού βάρους, προλαμβάνει την άνοια, την κατάθλιψη και την απώλεια μνήμης, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνων, οστεοπόρωσης, λοιμώξεων και καταπολεμά το στρες.

Στη μελέτη παρακολούθησης

που διεξάγεται στη Μασαχουσέτη εδώ και 70 χρόνια, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περίπου 640 ενήλικες, εστιάζοντας αυτή τη φορά σε παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να φορούν έξυπνα ρολόγια που παρακολουθούσαν τον αριθμό των βημάτων που έκαναν κάθε μέρα, ενώ κατέγραφαν την πίεση του αίματος μία φορά την εβδομάδα.

Αυτό διήρκεσε για περίπου πέντε μήνες και οι συμμετέχοντες έκαναν κατά μέσο όρο περίπου 7.500 βήματα την ημέρα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι περπατούσαν καθημερινά είχαν σημαντικά χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, διαπίστωσαν όμως ότι για κάθε 1.000 βήματα που έκαναν η συστολική αρτηριακή πίεση ήταν περίπου 0,45 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mmHg) χαμηλότερη.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που κάνει κατά μέσο όρο 10.000 βήματα την ημέρα θα έχει συστολική πίεση κατά 2,25 μονάδες χαμηλότερη από κάποιον που κάνει τα μισά (5.000 βήματα).

«Η μελέτη επιβεβαιώνει τη σχέση φυσικής δραστηριότητας και αρτηριακής πίεσης και αυξάνει την πιθανότητα η παχυσαρκία να επιβαρύνει αυτή τη σχέση», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Δρ. Mayank Sardana, καρδιολόγος και καθηγητής στο  Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο.

Πηγή: Science Daily. Σύνδεσμος: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200319090238.htm
Πρίν απο κάθε ενασχόληση με γυμναστική ρωτήστε τον ιατρό που σας παρακολουθεί ώστε αυτός να σας προτείνει με ποιά άσκηση και ποιά ένταση να ασχοληθείτε.
Φωτογραφια / Photo by Vladimir Kudinov on Unsplash