Έλλειψη ύπνου και υπέρταση

Της Charlotte Arce

Αναλύοντας τους κύκλους ύπνου αρουραίων για 28 ημέρες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κακός ύπνος σχετίζεται με υψηλή αρτηριακή πίεση και αλλαγές στη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος.

Κακός ύπνος, υψηλή αρτηριακή πίεση, μειωμένα μικρόβια…  Όλα συνδέονται. Αυτό αποδεικνύεται με μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο (Ηνωμένες Πολιτείες) και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Physiolog Genomics.

Μεταβολές που συνεχίζονται

Το αντικείμενο της εργασίας των ερευνητών ήταν να προσδιορίσουν εάν  μια περίοδος 28 ημερών διαταραγμένου ύπνου επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου και την αρτηριακή πίεση. Για να το ανακαλύψουν, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αρουραίους, τα οποία είναι νυχτερινά ζώα και τους υπέβαλαν σε πειράματα με στόχο να διαταράξουν τις περιόδους ύπνου τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Με συσκευές τηλεμετρίας μέτρησαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό των τρωκτικών. Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης τα κόπρανα για να παρατηρήσουν αλλαγές στο μικροβιακό τους περιεχόμενο.

Τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα, σημειώνουν οι ερευνητές. «Όταν οι αρουραίοι είχαν ένα ανώμαλο πρόγραμμα ύπνου, είδαμε αύξηση της αρτηριακής πίεσης και παρέμεινε υψηλή ακόμη και όταν μπόρεσαν να επιστρέψουν στον κανονικό ύπνο. Αυτό υποδηλώνει ότι ο δυσλειτουργικός ύπνος βλάπτει το σώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα» , δήλωσε η Katherine A. Maki, επικεφαλής καθηγήτρια της έρευνας.

Παρατηρήθηκε επίσης μια αλλαγή στο γενετικό υλικό όλων των βακτηρίων που κατοικούν στο παχύ έντερο των αρουραίων, αλλά σε αντίθεση με αυτό που οι ερευνητές πίστευαν αρχικά, αυτές οι αλλαγές στο μικροβίωμα δεν παρατηρήθηκαν αμέσως. Χρειάστηκε περίπου μια εβδομάδα για να παρατηρηθεί μια ανισορροπία μεταξύ των διαφόρων τύπων βακτηρίων, καθώς και μια αύξηση του αριθμού των μικροβίων που σχετίζονται με τη φλεγμονή.

«Όταν σταμάτησε η διαταραχή του ύπνου, δεν επανήλθαν όλα στα κανονικά επίπεδα  αμέσως”, δήλωσε η δόκτωρ  Maki, η οποία πιστεύει ότι είναι «ένα πολύ περίπλοκο σύστημα με την παρουσία πολλαπλών παθολογικών παραγόντων».

Μειώστε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Αυτή είναι μια αρχική έρευνα. Επίσης, σχεδιάζονται νέες μελέτες για την εξέταση των χαρακτηριστικών ενός εντερικού μικροβίου που επηρεάζεται από μετατοπισμένα πρότυπα ύπνου. Οι ερευνητές θέλουν επίσης να μάθουν πόσον καιρό διατηρείται η αυξημένη αρτηριακή πίεση και οι μεταβολές στο μικροβίωμα του εντέρου και στη συνέχεια, πώς, αυτές οι διαταραχές εμφανίζονται στους ανθρώπους. «Ελπίζουμε να βρούμε μια παρέμβαση που μπορεί να βοηθήσει άτομα που διατρέχουν κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων λόγω της εργασίας και του προγράμματος ύπνου τους. Οι άνθρωποι θα έχουν πάντα προβλήματα που διακόπτουν τον ύπνο τους. Θέλουμε να είμαστε σε θέση να μειώσουμε τον κίνδυνο που διατρέχουν στοχεύοντας το μικροβίωμα με νέες θεραπείες ή διατροφικές αλλαγές».

Σύνδεσμος: https://www.pourquoidocteur.fr/Articles/Question-d-actu/33663-Avoir-mauvais-sommeil-un-impact-negatif-microbiote-l-hypertension-arterielle

Φωτογραφία / Photo by Jen Theodore on Unsplash