Οι αιτίες της υπέρτασης

Της Sylvie Dellus

Περίπου το 30% των Γάλλων έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Ένα ποσοστό που δεν έχει μειωθεί από το 2006. Τέτοια υψηλά ποσοστά βέβαια υπάρχουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, είναι δυνατό να δράσουμε σε ορισμένες από τις αιτίες αυτής της νόσου.
Η παρακολούθηση του βάρους και της διατροφής είναι ένας καλός τρόπος για την πρόληψη της υπέρτασης και των καρδιαγγειακών παθήσεων! Ας δούμε όμως ποιες είναι οι κύριες αιτίες της υπέρτασης:

  • Η Γήρανση: Ο 1ος παράγοντας υπέρτασης
  • Η υψηλή πρόσληψη αλατιού
  • Τα επιπλέον κιλά
  • Οι υπερτασικοί γονείς
  • Οι ασθένειες των νεφρών
  • Τα τσιγάρα
  • Το στρες: ένας εφάπαξ παράγοντας υπέρτασης

Τώρα ας δούμε αναλυτικά έναν-έναν τους λόγους αυτούς:

Γήρανση: Ο 1ος παράγοντας υπέρτασης

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η υπερβολική πίεση του αίματος στις αρτηρίες. Με την πάροδο του χρόνου, ολόκληρο το καρδιαγγειακό σύστημα υποφέρει και αυξάνεται η συχνότητα των καρδιακών παθήσεων και των εγκεφαλικών.
Ωστόσο, «με την ηλικία, το αρτηριακό σύστημα χάνει την ευελιξία του», παρατηρεί ο καθηγητής Xavier Girerd*, καρδιολόγος και πρόεδρος του Ιδρύματος Έρευνας για την Αρτηριακή Υπέρταση. Οι αρτηρίες γίνονται πιο άκαμπτες και  η αρτηριακή πίεση αυξάνεται μηχανικά. «Το 80% των υπερτασικών ατόμων που βρίσκονται υπό θεραπεία είναι άνω των 55 ετών», επισημαίνει ο καρδιολόγος. Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες βλέπουν συχνά την αρτηριακή τους πίεση να αυξάνεται κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Τη συγκεκριμένη στιγμή, ο έλεγχος είναι ιδιαίτερα σημαντικός.
Κατά τη μέτρηση αυτής της αρτηριακής πίεσης, το αποτέλεσμα δεν πρέπει να υπερβαίνει κατά μέσο όρο τα 135/85 χιλιοστά υδραργύρου (mmHg), μετά από τρεις μετρήσεις το πρωί, τρεις μετρήσεις το βράδυ, για τρεις ημέρες. Καθώς μεγαλώνουμε, η πρώτη ανάγνωση (συστολική πίεση ή SYS στην οθόνη αρτηριακής πίεσης) αυξάνεται. Γι ‘αυτό είναι αποδεκτό ότι σε άτομα άνω των 80 ετών, «το όριο που δεν πρέπει να ξεπεραστεί είναι 145/85», σύμφωνα με τον καθηγητή Girerd.

Η υψηλή πρόσληψη αλατιού

Το αλάτι που καταναλώνεται υπερβολικά (πάνω από 12 γραμμάρια την ημέρα) μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση (+ 1 mmHg SYS αρτηριακής πίεσης για 1 γραμμάριο περίσσειας αλατιού την ημέρα. Προσέξτε, είναι κρυμμένο παντού: σε ψωμί, αλλαντικά, τυρί, καπνιστό ψάρι, κύβοι προσθήκης στο φαγητό, σάλτσες σόγιας … «Ένα μόνο αλμυρό γεύμα μπορεί να προκαλέσει αύξηση της πίεσης», υπογραμμίζει ο καθηγητής Girerd.
Για λόγους που δεν είναι ακόμη γνωστοί, μόνο το 40% των υπερτασικών ατόμων θα μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση μειώνοντας το αλάτι στη διατροφή τους. Εάν η αρτηριακή πίεση δεν έχει μειωθεί αρκετά μετά την κατανάλωση λιγότερο αλατιού για μία έως δύο εβδομάδες, απαιτείται φαρμακευτική αγωγή.

Τα επιπλέον κιλά

«Το αυξημένο βάρος είναι ένας παράγοντας που προάγει την υψηλή αρτηριακή πίεση», λέει ο καρδιολόγος. Η απώλεια των επιπλέον κιλών μπορεί μερικές φορές να είναι αρκετή για να επιστρέψει στην κανονική αρτηριακή πίεση. «Η απώλεια βάρους είναι πολύ συχνά ευεργετική για την υψηλή αρτηριακή πίεση. Η απώλεια 5 κιλών μειώνει την SYS (συστολική) αρτηριακή σας πίεση κατά 5 χιλιοστά υδραργύρου », εξηγεί ο καθηγητής Girerd. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό αφού το υπερβολικό βάρος συνδέεται συχνά με άλλους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου όπως η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης.

Οι υπερτασικοί γονείς

Η κληρονομικότητα εξηγεί πολύ συχνά την ανάπτυξη υπέρτασης. Ένα άτομο του οποίου οι γονείς είχαν διαγνωστεί με υπέρταση στην ηλικία των 40-45 ετών περίπου πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να παρακολουθούν προσεκτικά την αρτηριακή τους πίεση από την ηλικία των 20 ετών.

Οι ασθένειες των νεφρών

Μία από τις λειτουργίες των νεφρών είναι να ρυθμίζει το νερό και το αλάτι στο σώμα.  Επομένως, μια δυσλειτουργία τους θα οδηγήσει σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Αυτό πρέπει να παρακολουθείται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις νεφρικής νόσου. Ένα πρόβλημα με τα επινεφρίδια μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο. «Ένας ασθενής που πάσχει από υπέρταση και του οποίου η εξέταση αίματος δείχνει πτώση των επιπέδων καλίου, πρέπει να μιλήσει στον καρδιολόγο του και να κάνει εξετάσεις για να αναζητήσει μια ασθένεια των νεφρών », συμβουλεύει ο καθηγητής Girerd.

Τα τσιγάρα αυξάνουν την πίεση

Ο καπνός δρα στη διάμετρο των αιμοφόρων αγγείων. Η αρτηριακή πίεση παραμένει μέτρια αυξημένη για είκοσι λεπτά μετά από ένα τσιγάρο. Ο καπνός επομένως δεν ευθύνεται άμεσα για την υψηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί κίνητρο για κάπνισμα!

Στρες: ένας εφάπαξ παράγοντας στην υπέρταση

Όλοι γνωρίζουν για την «υπέρταση της λευκής μπλούζας» στο γραφείο του γιατρού. Ανησυχείτε, έχετε στρες αυτό είναι που προκαλεί την αύξηση της αρτηριακής σας πίεσης. Γι’ αυτόν τον λόγο, μόνο μία μέτρηση της αρτηριακής πίεσης δεν αρκεί για τη διάγνωση της υπέρτασης. Για να λάβετε μια σωστή εικόνα της αρτηριακής σας πίεσης, πρέπει να επαναλάβετε τακτικά τις μετρήσεις με ένα πιεσόμετρο και να υπολογίσετε τον μέσο όρο των  τιμών σε πάνω από 12 έως 18 μετρήσεις.

*Εμπειρογνώμονας: Ο καθηγητής Xavier Girerd, καρδιολόγος, πρόεδρος του Ερευνητικού Ιδρύματος Αρτηριακής Υπέρτασης (FRHTA) στη Γαλλία.
Σύνδεσμος: https://www.santemagazine.fr/sante/maladies/maladies-appareil-circulatoire/hypertension-arterielle-quelles-en-sont-les-causes-425804
Φωτογραφίες / Photos by: INSTAGRAM – TECHERGY , Nick Karvounis , AllGo – An App For Plus Size People , Esther Ann , Joshua Hoehne , on Unsplash and Anna Mishina on Hypertension Watch