Μυγάκια, βούισμα ή ζάλη;
Σε περίπτωση παράλυσης, δύσπνοιας ή πόνου στο στήθος, είναι απαραίτητη μια κλήση έκτακτης ανάγκης

Της Sylvie Dellus

Πώς ξέρετε εάν έχετε υπέρταση; Ένας εμπειρογνώμονας προβαίνει σε απολογισμό. Κι αυτό γιατί υπάρχει μεγάλη παρανόηση σχετικά με τα συμπτώματα της υψηλής αρτηριακής πίεσης: Έχετε εντύπωση ότι γύρω πετάνε μύγες, έχετε βούισμα στα αυτιά, ή ζάλη; Κανένα από αυτά τα συμπτώματα δεν μπορεί να συνδεθεί, συγκεκριμένα, με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Ομοίως, οι ρινορραγίες. «Για μεγάλο χρονικό διάστημα πιστευόταν ότι οι ρινορραγίες ήταν ένα σοβαρό σημάδι υψηλής αρτηριακής πίεσης. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν συμβαίνει », δήλωσε ο καθηγητής Xavier Girerd(*), καρδιολόγος, πρόεδρος του Ιδρύματος Έρευνας για την Υπέρταση.

Πονοκέφαλοι, ένα προειδοποιητικό σημάδι

Τι απομένει λοιπόν; «Το μόνο απτό σύμπτωμα είναι η εμφάνιση πονοκεφάλων σε κάποιον που δεν ήταν προηγουμένως επιρρεπής σε αυτό. Αυτοί μπορεί να είναι ασήμαντοι πονοκέφαλοι που εξαφανίζονται εύκολα με παρακεταμόλη », εξηγεί ο καθηγητής Girerd. Σε αυτήν την περίπτωση, συνιστάται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τη μέτρηση της αρτηριακής σας πίεσης ή να το κάνετε μόνοι σας χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό πιεσόμετρο ελέγχου της αρτηριακής πίεσης πριν επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Πώς να μετρήσετε την αρτηριακή σας πίεση;

Ο μόνος τρόπος να γνωρίζετε εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι πολύ υψηλή είναι να τη μετράτε σε τακτική βάση. Ο καθένας από εμάς θα πρέπει, από την ηλικία των 30 ετών, να κάνει μέτρηση της πίεσής του τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αναπτυχθεί στους νέους, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.
Για τον σωστό έλεγχο, αρκεί μία έως τρεις μετρήσεις σε απόσταση ενός λεπτού η μία από την άλλη, όταν η αρτηριακή πίεση είναι φυσιολογική.
Για να επιβεβαιωθεί διάγνωση υψηλής αρτηριακής πίεσης, πρέπει να γίνονται τρεις μετρήσεις την ημέρα, για τρεις ημέρες. Ο μέσος όρος δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 135/85 χιλιοστά υδραργύρου (mmHg). Εάν, χάρη σε αυτόν τον δείκτη, επιβεβαιωθεί η διάγνωση, ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει να ξεκινήσει θεραπεία.

Μια απότομη μεγάλη αύξηση της αρτηριακής σας πίεσης είναι σοβαρό;

Τι γίνεται όταν η αρτηριακή πίεση δεν είναι σταθερή. Μερικές φορές, και χωρίς λόγο, η ένταση αυξάνεται απότομα, συνοδευόμενη από ζεστασιά στο πρόσωπο ή ελαφρύ πονοκέφαλο. Αυτά τα “κύματα έντασης” είναι πιο συχνά στους ηλικιωμένους.
“Για τον ιατρό, μια αύξηση της αρτηριακής πίεσης απαιτεί επείγουσα ιατρική θεραπεία μόνο εάν συνοδεύεται από νευρολογικά ή καρδιακά συμπτώματα. Σε περίπτωση παράλυσης, δύσπνοιας ή πόνου στο στήθος, είναι απαραίτητη μια κλήση έκτακτης ανάγκης. Ελλείψει αυτών των σημείων, συνιστάται να ξεκουράζεστε σωματικά και ψυχολογικά για τουλάχιστον δεκαπέντε λεπτά, κάτι που επιτρέπει, τις περισσότερες φορές, να παρατηρήσετε πτώση των αριθμών της πίεσης. Ωστόσο, πρέπει να ξανα-επισκεφθείτε τον θεράποντα ιατρό σας, κατά τις ημέρες που ακολουθούν το επεισόδιο, έτσι ώστε η θεραπεία της υπέρτασης να προσαρμοστεί εκ νέου », υπενθυμίζει ο καρδιολόγος.

Επαγρύπνηση στις γυναίκες

Σε ορισμένες στιγμές της ζωής τους, οι γυναίκες πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα πιθανά συμπτώματα υπέρτασης. Η αρτηριακή πίεση τείνει να αυξάνεται με την ηλικία και συνήθως αυξάνεται μετά την εμμηνόπαυση.
Όμως και οι νέες γυναίκες επηρεάζονται επίσης, ειδικά εκείνες που λαμβάνουν αντισύλληψη. Τότε σε συνεννόηση με τον γιατρό θα πρέπει να σταματήσει αυτή τη μέθοδο αντισύλληψης και να επιλεγεί άλλη. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να προκληθεί θρόμβωση.
Η υπέρταση πρέπει επομένως να ελέγχεται συστηματικά κατά την επιλογή αντισύλληψης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (κίνδυνος προεκλαμψίας) και κατά την εμμηνόπαυση.

*Εμπειρογνώμονας: Ο καθηγητής Xavier Girerd, καρδιολόγος, πρόεδρος του Ερευνητικού Ιδρύματος Αρτηριακής Υπέρτασης (FRHTA) στη Γαλλία.
Σύνδεσμος: https://www.santemagazine.fr/sante/maladies/maladies-cardiovasculaires/hypertension/hypertension-arterielle-quels-sont-les-symptomes-425848#Un-pic-de-tension,-c%E2%80%99est-grave%C2%A0?
Φωτογραφίες / Photos by: Anna Mishina on Hypertension Watch