Διαβήτης τύπου 2 και αλκοόλ

Της Johanna Amselem

Η κατανάλωση οκτώ ή περισσότερων αλκοολούχων ποτών την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Στη Γαλλία, περισσότερα από 3,3 εκατομμύρια άτομα παίρνουν φάρμακα για διαβήτη, ήτοι το 5% του πληθυσμού. Περισσότερο από το 92% αυτών των ασθενών πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Οι ασθενείς διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Heart Association, ένα περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης της American Heart Association.

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει μια συσχέτιση μεταξύ υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και ανάπτυξης άλλης παθολογίας. Πράγματι, η κατανάλωση οκτώ ή περισσότερων αλκοολούχων ποτών την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2. “Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη μελέτη που μελετά συγκεκριμένα τη σχέση κατανάλωσης αλκοόλ και υπέρτασης σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 “, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Matthew J. Singleton, MD, MBE, MHS, M.Sc., επικεφαλής ερευνητής ηλεκτροφυσιολογίας στο Wake School Ιατρικής στο Forest University στο WinstonSalem στη Βόρεια Καρολίνα. Πρόσθεσε: «Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με την υψηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, η συσχέτιση της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ με την υψηλή αρτηριακή πίεση ήταν ασαφής.»

Η μελέτη

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και αρτηριακής πίεσης σε περισσότερους από 10.000 ενήλικες με διαβήτη τύπου 2. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ασθένεια για περίπου 10 χρόνια πριν από την εγγραφή τους για συμμετοχή στη μελέτη. Ο αριθμός των ποτών αλκοόλ δηλώθηκε μέσω ερωτηματολογίου που έπρεπε να συμπληρωθεί κατά την εγγραφή στη μελέτη. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες είχαν ήδη λάβει ένα ή περισσότερα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση. Έτσι, η ανάλυση των μετρήσεων της αρτηριακής πίεσης προσαρμόστηκε για να ληφθούν υπόψη οι επιδράσεις των φαρμάκων και για να εκτιμηθεί ο υποκείμενος βαθμός της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Προσοχή στην υπερβολική κατανάλωση

Η ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ δεν συσχετίστηκε με υψηλή αρτηριακή πίεση. Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκε με αύξηση κατά 79% στην πιθανότητα υψηλής αρτηριακής πίεσης. Τέλος, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκε με αύξηση 91% στον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης. Όσο υψηλότερη είναι η κατανάλωση αλκοόλ, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος και η σοβαρότητα της υψηλής αρτηριακής πίεσης. «Αν και η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην καρδιαγγειακή υγεία του γενικού ενήλικου πληθυσμού, η μέτρια και βαριά κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να σχετίζεται ανεξάρτητα με την υψηλότερη πιθανότητα υψηλής αρτηριακής πίεσης σε ενήλικα άτομα με διαβήτη τύπου 2», εξήγησε ο επιστήμονας. «Η τροποποίηση του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης του μετριασμού κατανάλωσης αλκοόλ, μπορεί να προταθεί σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, ειδικά εάν έχουν δυσκολία στον έλεγχο της αρτηριακής τους πίεσης.»

Photo by Adam Jaime on Unsplash
Σύνδεσμος: https://www.santemagazine.fr/actualites/actualites-sante/diabete-de-type-2-plus-dun-verre-dalcool-par-jour-augmente-le-risque-dhypertension-arterielle-859981