Καθαρή διατροφή: Καλό και κακό

Η καθαρή διατροφή υπήρξε τάση την τελευταία δεκαετία, αν και δεν υπάρχει επίσημος ορισμός για το τι σημαίνει «καθαρή διατροφή». Στην πραγματικότητα, είναι περισσότερο μια διατροφική προσέγγιση από μια συγκεκριμένη δίαιτα, αν και αρκετά βιβλία μαγειρικής έχουν ξεφύγει από αυτήν την τάση.

Το θεμέλιο της καθαρής διατροφής είναι η επιλογή ολόκληρων τροφών και τροφίμων στις λιγότερο επεξεργασμένες καταστάσεις τους – επιλογή από λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια (φασόλια, φακές και μπιζέλια), γαλακτοκομικά προϊόντα, ξηρούς καρπούς, σπόρους και υψηλής ποιότητας ζωικές και φυτικές πρωτεΐνες . Όταν είναι δυνατόν, οι επιλογές φαγητού είναι οργανικές και βασίζονται σε ό, τι υπάρχει κάθε σεζόν στη γεωγραφική σας περιοχή. Όταν επιλέγετε συσκευασμένα τρόφιμα με ετικέτα, προτιμάτε τρόφιμα με μικρότερες λίστες συστατικών και τα πρόσθετα σάκχαρα είναι περιορισμένα.

Μέχρι εδώ καλά. Ωστόσο, το κίνημα μπορεί να φτάσει στα άκρα. Πολλοί υποστηρικτές καθαρού φαγητού στοχεύουν στην αποφυγή όλων των ιχνών προστιθέμενης ζάχαρης, σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, συντηρητικών, τεχνητών χρωμάτων και αρωμάτων και άλλων προσθέτων – μια θέση που μπορεί να είναι αξιοθαύμαστη αλλά είναι πολύ αυστηρή για τους περισσότερους ανθρώπους. Σε πολλές περιπτώσεις, ένας εξτρεμισμός που μοιάζει με λατρεία ενθαρρύνεται από bloggers ευεξίας και διασημότητες που δεν έχουν διατροφικά προσόντα ή αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξουν ορισμένες από τις υποσχέσεις τους, συμπεριλαμβανομένων ισχυρισμών ότι η εκδοχή τους για καθαρή διατροφή θα αλλάξει τη ζωή σας ή θα θεραπεύσει τα προβλήματα υγείας σας.

Όλο και περισσότερο, οι εταιρείες τροφίμων αυξάνουν την τάση, χρησιμοποιώντας γλώσσα στο μάρκετινγκ τους, όπως “το φαγητό πρέπει να είναι καθαρό” και “μην τρώτε συστατικά που δεν μπορείτε να προφέρετε.” Αυτό όχι μόνο οδηγεί σε φόβους για την ασφάλεια, αλλά συνεπάγεται ότι εάν τα τρόφιμα δεν είναι “καθαρά”, είναι βρώμικα ή ότι εάν δεν είναι χημικά, είναι φορτωμένα με χημικά. Η αλήθεια είναι ότι τα τρόφιμα δεν εμπίπτουν σε ασπρόμαυρες κατηγορίες. Για παράδειγμα, ακόμη και η βιολογική γεωργία χρησιμοποιεί φυτοφάρμακα – τα περισσότερα είναι φυσικά, αλλά μερικά κατασκευάζονται.

Το καλό: Ορισμένες εκδόσεις της καθαρής διατροφής προσφέρουν έναν γνήσιο τρόπο για να τρώτε μια θρεπτική διατροφή με βάση φρούτα, λαχανικά, φασόλια και δημητριακά ολικής αλέσεως, με υγιή λίπη και τροφές πρωτεΐνης με βάση φυτικά ή ζωικά για ισορροπία  — μειώνοντας ταυτόχρονα τη ζάχαρη και υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Το κακό: Άλλες ερμηνείες της καθαρής διατροφής μπορεί να οδηγήσουν σε μια άκαμπτη διατροφή που απαγορεύει ολόκληρα τρόφιμα ή ομάδες τροφίμων όπως δημητριακά – ειδικά σπόρους που περιέχουν γλουτένη – σόγια, όσπρια και γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτά τα άκρα δεν υποστηρίζονται από έρευνα και μπορείτε να αναπτύξετε ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά εάν οι επιλογές του φαγητού σας είναι πολύ περιορισμένες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η καθαρή διατροφή, ειδικά στις πιο άκαμπτες μορφές της, μπορεί να γίνει λιγότερο από διατροφή, μια ταυτότητα και μπορεί να οδηγήσει σε διαταραγμένη διατροφή.

Ανάμεσα στα δύο: Υπάρχει πραγματικό όφελος στην κατανάλωση περισσότερων ολόκληρων και ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων, αλλά όχι με το φόβο άλλων που είναι θρεπτικά. Επειδή πολλοί καταναλωτές αντιλαμβάνονται ότι τα “καθαρά” τρόφιμα είναι ασφαλέστερα και υψηλότερης ποιότητας, οι ετικέτες “πιστοποιημένες καθαρές” αρχίζουν να εμφανίζονται σε ορισμένα μεταποιημένα τρόφιμα, αν και δεν υπάρχει τυπικός ορισμός πίσω από αυτές. Ακόμη και η λιγότερο ακραία έκδοση της καθαρής διατροφής η οποία απαιτεί συνήθως το μαγείρεμα των περισσότερων γευμάτων στο σπίτι, κάτι που δεν είναι εφικτό για όλους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα πιο υγιεινά σχέδια διατροφής, ανατρέξτε στο The Diet Review, μια Ειδική Έκθεση Υγείας από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.
Πηγή / Σύνδεσμος: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/clean-eating-the-good-and-the-bad
Μοιραστείτε το / Share this page:
,
Φωτογραφία / Photo by Nadine Primeau on Unsplash
* Λάβετε υπόψη ότι δεν παρέχουμε απαντήσεις σε προσωπικές ιατρικές ανησυχίες, ούτε μπορούμε να παρέχουμε σχετικές ιατρικές πληροφορίες εκτός από αυτές που διατίθενται στον ιστότοπό μας. Για συγκεκριμένες, εξατομικευμένες ιατρικές συμβουλές, σας συνιστούμε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.