Το κερί στα αυτιά οδηγεί στην κατάθλιψη

Έχετε κερί στα αυτιά; Ε, τότε έχετε πρόβλημα υγείας. Και μάλιστα ψυχικό πρόβλημα υγείας. Αυτό έδειξε έρευνα σε 37 άτομα με επικεφαλής τον δρα Αντρές Χεράνε-Βίβες.

Πως βγήκε το συμπέρασμα; Όταν τα αυξημένα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλη, που απελευθερώνεται σε στιγμές άγχους, δημιούργησαν ελαιώδεις εκκρίσεις στον κοχλία του ανθρώπινου αυτιού (κυψελίδα). Αυτό μπορεί να οδηγήσει σύμφωνα με τους ερευνητές σε πιο αξιόπιστη διάγνωση ψυχιατρικών διαταραχών, όπως είναι η κατάθλιψη. Η κορτιζόλη είναι γνωστή και ως ορμόνη του στρες. Όταν αυτή στείλει σήμα στον εγκέφαλο, έχει την ικανότητα να επηρεάσει κάθε λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, από το ανοσοποιητικό σύστημα, μέχρι και την πέψη ή τον ύπνο. Ο ρόλος της στο συναίσθημα του άγχους και στην κατάθλιψη δεν έχει μελετηθεί, όμως, αρκετά.

Ο δρ Χεράνε, ψυχίατρος στο University College του Λονδίνου, θέλει να μελετήσει τη μακροπρόθεσμη επίδραση της κορτιζόλης στον οργανισμό. Το νέο τεστ στο κερί των αυτιών επιτρέπει την καταγραφή των επιπέδων κορτιζόλης σε μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ τα υπάρχοντα τεστ στα ούρα, τις τρίχες και το σίελο δεν προσφέρουν παρά βραχυπρόθεσμη εικόνα των επιπέδων της ορμόνης αυτής στο σώμα. «Τα επίπεδα κορτιζόλης στο κερί του αυτιού μοιάζουν να είναι πιο σταθερά, ενώ με μια συσκευή, η λήψη δείγματος είναι εύκολη και ασφαλής για την ακοή», λέει ο δρ Χεράνε.

Διαγνωστικό εργαλείο

Εάν η μέθοδος της επιστημονικής ομάδας αποδειχθεί αποτελεσματική, τα επίπεδα κορτιζόλης σε ασθενείς με συμπτώματα ψυχικών νόσων θα μπορούν να ελέγχονται με ακρίβεια, προσφέροντας στις υγειονομικές υπηρεσίες ένα ακόμη διαγνωστικό εργαλείο. Το επίπεδα κορτιζόλης μπορούν επίσης να δείξουν ποιοι ασθενείς θα ευνοηθούν –και ποιοι όχι– από τη χορήγηση αντικαταθλιπτικών.

Η κορτιζόλη μπορεί να μετρηθεί στο αίμα, αλλά αυτό δίνει μόνο μία στιγμιαία εικόνας της περιεκτικότητας της ορμόνης στον οργανισμό. Η ομάδα του πανεπιστημίου θέλησε να μετρήσει τα μακροπρόθεσμα επίπεδα κορτιζόλης ασθενών, εξετάζοντας δεδομένα που συσσωρεύονται για καιρό στο σώμα, όπως είναι το κερί στα αυτιά.

Υπέρταση

Η επιστημονική ομάδα επεσήμανε στη δημοσίευσή της τις ομοιότητες με ένα άλλο πλάσμα ικανό να παράγει κερί: τη μέλισσα. Οι μέλισσες αποθηκεύουν ζάχαρη στις κυψέλες τους, διατηρώντας την σε θερμοκρασία δωματίου. Με τον ίδιο τρόπο, η κορτιζόλη και άλλες ορμόνες αποθηκεύονται στο κερί του ανθρώπινου αυτιού.

Η κορτιζόλη είναι και από τους λόγους που κάποιος μπορεί να αναπτύξει υπέρταση, οπότε τα συμπεράσματα θα έχουν ένα επιπλέον αποτέλεσμα.

Σύνδεσμος / Link: https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0194599816671491
Φωτογραφία / Photo by  SI Janko Ferlič on Unsplash