Οι οθόνες προκαλούν υπέρταση στα παιδιά

Της  Μαρί Ντεζάνζε (Marie Desange)

Η παρακολούθηση οθονών (τηλεόραση, τηλέφωνο, tablet) για περισσότερο από 2 ώρες την ημέρα αυξάνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο υπέρτασης στα παιδιά.

Τα δεδομένα που σχετίζονται με την κατανάλωση τηλεόρασης, τον καθιστικό τρόπο ζωής και την παχυσαρκία δεν είναι πρόσφατα. Η έρευνα που διεξήχθη από τα πανεπιστήμια της Σαραγόσα και του Σάο Πάολο τονίζει τώρα την επίδραση της υπερβολικής κατανάλωσης οθονών στα παιδιά στον κίνδυνο υπέρτασης. Αυτή η μελέτη βασίζεται στην «κοόρτη» IDEFICS (Identification and Prevention of Dietary- and Lifestyle – επιπτώσεις προκαλούμενες στην υγεία σε παιδιά και βρέφη), με τη συμμετοχή 8 ευρωπαϊκών χωρών, με σχεδόν 5.200 παιδιά ηλικίας 2 έως 10 ετών. Η μελέτη «κοόρτης» είναι ένα είδος μελέτης παρατήρησης η οποία περιγράφει μια ομάδα ατόμων που έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό.

2 ώρες οθόνης, 30% κίνδυνος υπέρτασης

Σύμφωνα με τη διετή ανάλυση, η αθροιστική επίπτωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι πολύ υψηλή σε αυτόν τον πληθυσμό: 110 στα 1000 άτομα. Οι συγγραφείς υπολόγισαν ότι το να είσαι μπροστά σε μια οθόνη (τηλεόραση, υπολογιστής, τάμπλετ) για περισσότερο από 2 ώρες κάθε φορά αυξάνει τον σχετικό κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης κατά σχεδόν 30%. Αυτά τα στοιχεία είναι ενοχλητικά επειδή επιβεβαιώνουν όχι μόνο ότι ένας καθιστικός τρόπος ζωής είναι κοινός σήμερα στα παιδιά και αυτή η παρακολούθηση οθονών προδιαθέτει για επιπλοκές αργότερα στη ζωή, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης.

Ο κίνδυνος από τις οθόνες

Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, οι συγγραφείς συνιστούν στα παιδιά να ασκούνται μια ώρα την ημέρα και να περιορίζουν τις οθόνες σε λιγότερο από 2 ώρες την ημέρα. Και για να υποστηρίξουν αυτές τις συστάσεις, λαμβάνουν ως σημείο αναφοράς την παρατήρησή τους για 50% αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης σε παιδιά που δεν επιτυγχάνουν αυτόν τον καθημερινό στόχο.

Πηγή: Ferreira de Moraes A.C. Επίπτωση υψηλής αρτηριακής πίεσης στα παιδιά – Επιδράσεις της σωματικής άσκησης και των καθιστικών συμπεριφορών: Μελέτη IDEFICS. Διεθνές περιοδικό Καρδιολογίας. doi.org/10.1016/j.ijcard.2014.11.175

Φωτογραφία / Photo by McKaela Taylor on Unsplash