Υπέρταση: Λύσεις κατά της σιωπηλής ασθένειας

Της Dr Alexandra DALU*

Η αρτηριακή υπέρταση (HTA) είναι σχεδόν πάντα μια μη αναστρέψιμη, χρόνια και σοβαρή ασθένεια. Δεν το αισθάνεστε, γι ‘αυτό λέγεται ότι είναι σιωπηλή: Πρέπει επομένως να προστατευτείτε από αυτήν υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, χωρίς να ξεχάσετε να κάνετε έναν έλεγχο με τον καρδιολόγο σας.

Τι είναι αυτό;

Η αρτηριακή υπέρταση (HTA), χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα υψηλή αρτηριακή πίεση για μεγάλα χρονικά διαστήματα, η οποία οδηγεί σε σκλήρυνση των αρτηριών και προβλήματα στην καρδιά, τον εγκέφαλο, τα μάτια, τα νεφρά.

Που μπορεί να οδηγήσει

Η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τους κινδύνους για:

  • Καρδιαγγειακό: Έμφραγμα του μυοκαρδίου
  • Ισχαιμικό επεισόδιο
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Νεφρική, οφθαλμολογική και ΩΡΛ ανεπάρκεια: Γλαύκωμα, τύφλωση, μείωση ακοής, κώφωση
  • Στυτική δυσλειτουργία
  • Προ-εκλαμψία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Επιβαρυντικοί παράγοντες

Η αρτηριακή πίεση συνδέεται άμεσα με 5 στοιχεία που μπορούμε να ελέγξουμε μέσω του τρόπου ζωής μας και αυτά είναι πολύ καλά νέα! Αυτά είναι: Το βάρος, η κατανάλωση αλκοόλ, το αλάτι (χλωριούχο νάτριο), το κάλιο (κατανάλωση λαχανικών) και η αθλητική δραστηριότητα.

Όσο βαρύτεροι είμαστε, τόσο υψηλότερη είναι η αρτηριακή πίεση. Το ίδιο συμβαίνει και αν πίνουμε αρκετό αλκοόλ, κάνουμε καθιστική ζωή, δεν τρώμε λαχανικά και τρώμε πολύ αλάτι.

Αρα θα πρέπει να προσπαθήσουμε να υιοθετήσουμε ένα μοντέλο διατροφής σύμφωνα με την μεσογειακή-κρητική το οποίο να έχει πολλά φρούτα και λαχανικά, λίγο αλάτι και γλυκά, περιορισμένο αλκοόλ και τακτική άσκηση.

Να υπενθυμίσουμε εδώ πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εδώ και χρόνια συνιστά μέγιστη πρόσληψη αλατιού 7 γραμμάρια την ημέρα και ζάχαρη 25 γραμμάρια την ημέρα (ισοδύναμο με 6 κουταλάκια του γλυκού). Μέχρι το 2014 ήταν 50 γραμμάρια η ζάχαρη(!) και έκτοτε αναθεωρήθηκε λόγω της επιδημίας παχυσαρκίας και της ανάπτυξης του διαβήτη τύπου 2.

Ιδέες σε βάθος χρόνου

Ξεχάστε την αλατιέρα προτιμώντας το πιπέρι που είναι μπαχαρικό και βότανα (μαϊντανό, σχοινόπρασο, κόλιανδρο) τα οποία είναι πολύ πλούσια σε κάλιο για να ενισχύσετε τις συνταγές σας.

Μειώστε την κατανάλωση φαγητών απ έξω, έτοιμων δηλαδή, όπου το φαγητό υφίσταται επεξεργασία και επομένως είναι πάντα πλουσιότερο σε αλάτι από τα σπιτικά πιάτα. Παρόλα αυτά όταν παραγγέλνετε να τα συνδυάζετε με φρούτα και μερικά ωμά λαχανικά όπως καρότο, αγγούρι, ντομάτα, αβοκάντο για πρόσληψη καλίου και φυτικών ινών. Αυτό αντισταθμίζει την αλμυρή συνεισφορά του έτοιμου προς χρήση βιομηχανικού πιάτου.

Επιλέξτε τα όσπρια είναι ακόμη πιο πλούσια σε κάλιο και φυτικές ίνες. Τα λαχανικά παραμένουν σύμμαχοι της υγείας σας σε κάθε περίπτωση αφού, για άλλη μια φορά, έχουν φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και κάλιο. Τα φρούτα έχουν τις ίδιες αρετές. Προσοχή αν είστε λάτρεις των φρούτων, επειδή παρέχουν επίσης ζάχαρη να τα τρώτε κατά τη διάρκεια του γεύματος, προκειμένου να περιοριστεί η αρνητική του επίδραση στο σώμα.

Όσον αφορά το αλκοόλ, η ζάχαρη του έχει περισσότερες θερμίδες από τη ζάχαρη των τροφίμων και αντιπροσωπεύει μια πραγματική τοξίνη για το καρδιαγγειακό σύστημα.

Η καλύτερη αθλητική ιδέα είναι πάντα η πιο απλή

Η τακτική άσκηση μιας αθλητικής δραστηριότητας επιβάλλεται! Σίγουρα επιλέξτε μια ιδέα που λειτουργεί πολύ καλά: Κάθε μέρα, εξασκηθείτε 10 λεπτά σε ένα σπορ και μην το αφήσετε βρέξει, φυσήξει ή χιονίσει. Ζητήστε τη βοήθεια κάποιου φίλου γυμναστή η κάποιου γιατρού να σας δώσει ένα πρόγραμμα με ασκήσεις 5 λεπτών για την καρδιά και 5 λεπτών για τους μυς. Θα αποκτήσετ καλύτερη φόρμα και θα ελέγξετε την αρτηριακή σας πίεση.

Παραδοσιακή ιατρική: Ένα ουσιαστικό βήμα στη διαχείριση της υπέρτασης

Όμως μια άλλη παράμετρος είναι πως η υπέρταση συνδέεται με ορμονικά αίτια, μεταβολικά, και γενετικά. Ζητήστε βοήθεια από έναν υπερτασιολόγο η έναν καρδιολόγο και αυτοί θα ελέγξουν τους βασικούς δείκτες και τα έμζυμα στο αίμα σας καθώς και θα σας παραπέμψουν να κάνετε υπερηχογραφήματα στην καρδιά , τα αγγεία, τα νεφρά. Επιπλέον εάν κρίνουν θα σας προτείνουν να κάνετε τεστ κοπώσεως και να βάλετε holter καρδιάς και πίεσης.(Πρόκειται για μια συσκευή που φοράτε από το πρωί μέχρι και στον ύπνο σας για μια ημέρα.) Αφού δει όλα τα παραπάνω αποτελέσματα θα εκτιμήσει την κατάσταση σας.

Συμπερασματικά: υγιεινός τρόπος ζωής και ιατρική εξέταση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο ζωής και μπορεί να προληφθεί. Απλώς χρειάζεται λιγότερο βάρος, λιγότερο αλκοόλ, λιγότερη ζάχαρη, λιγότερο αλάτι, περισσότερα φρούτα – λαχανικά και περισσότερα αθλήματα. Γιατί να το κάνεις περίπλοκο όταν μπορείς να το κάνεις απλό… ειδικά για την υγεία σας!

*Η Dr Alexandra DALU  αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Paris V René Descartes, Νοσοκομείο Necker
Ιατρός, διετέλεσε ειδικός βοηθός στα νοσοκομεία του Παρισιού (γιατρός έκτακτης ανάγκης)
DIU Morphological Medicine and Anti Aging Paris XIII
DIU Διατροφής Necker Paris V
DU Μικροδιατροφής της Dijon
DU Διατροφική διαταραχή Paris V
DIU Mésothérapy Paris VI
DIU Ιατρικά Αγγλικά
Συγγραφέας των βιβλίων “Οι 100 μύθοι που σας εμποδίζουν να γίνετε καλά” και “Ζήτω η κετογονική διατροφή”
Facebook: Δρ Alexandra Dalu
#dralexandradalu
Σύνδεσμος:
https://www.cardif.fr/bien-etre/prevention
Φωτογραφία /  Photo by Bruce Mars on Unsplash