Η επιθετική θεραπεία υπέρτασης

Της Alyson Kelley-Hedgepeth, MD

Η υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) είναι η κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως. Είναι ένας πρωταρχικός παράγοντας κινδύνου για πολλές ιατρικές παθήσεις, όπως καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική νόσο, κολπική μαρμαρυγή και άνοια.

Ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης (BP) είναι τόσο κρίσιμος που όταν η «American Heart Association» και το «American College of Cardiology» ενημέρωσαν τις οδηγίες θεραπείας τους το 2017, ζήτησαν πιο επιθετική θεραπεία της ασθένειας. Μείωσαν τον ορισμό της κανονικής ή βέλτιστης πίεσης του αίματος σε λιγότερο από 120/80 mm Hg και συνέστησαν θεραπεία για την αρτηριακή πίεση υψηλότερη από 130/80 mm Hg.

 Οι γιατροί ανησυχούν

 Οι ιατροί έχουν εργαστεί ιστορικά για τη βελτιστοποίηση της αρτηριακής πίεσης, αλλά πολλοί συνάδελφοι τους διστάζουν να είναι υπερβολικά επιθετικοί στην θεραπεία. Υπάρχει ανησυχία ότι η υπερβολική μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα αδυναμίας και κόπωσης ή ελαφρών πονοκεφάλων και ζάλης. Αυτά τα συμπτώματα, ειδικά σε ηλικιωμένους ασθενείς, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πτώση με το ενδεχόμενο τραυματισμού ή αναπηρίας. Η ακόμη και ορθοστατικής υπότασης.

Η ορθοστατική υπόταση εμφανίζεται συνήθως όταν κάποιος σηκώνεται ξαφνικά από το κάθισμα η από το κρεβάτι. Οι περισσότεροι από εμάς έχουν βιώσει στιγμιαία συμπτώματα, και αυτό που νιώθουμε είναι ένα σκοτείνιασμα αν σηκωθούμε πολύ γρήγορα. Αυτό είναι συνήθως ένα βραχύβιο συμβάν, διάρκειας μόνο δευτερολέπτων και με γρήγορη επίλυση. Τι γίνεται όμως αν αυτά τα συμπτώματα ήταν αρκετά σοβαρά ή διαρκούν αρκετά για να είναι επικίνδυνα;

 Μία λιγότερη ανησυχία

 Δεδομένου ότι οι Αμερικανοί έχουν υψηλότερο από 80% κίνδυνο υπέρτασης σε ολόκληρη τη ζωή τους, τα περισσότερα άτομα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση είναι πιθανό να αναπτύξουν τελικά αυξημένη αρτηριακή πίεση. Έτσι λοιπόν οι τακτικές μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί η έγκαιρη θεραπεία.

Η θεραπεία πρέπει συνήθως να ξεκινά με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως απώλεια βάρους, τακτική άσκηση και μια υγιεινή διατροφή, που σημαίνει τον περιορισμό των επεξεργασμένων τροφών και του νατρίου, τον έλεγχο της μερίδας φαγητού και τον περιορισμό του αλκοόλ. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην αρτηριακή πίεση, αλλά δεν είναι πάντα αρκετές. Εάν χρειάζεστε και φάρμακα, εσείς και ο γιατρός σας μπορείτε να επιλέξετε μια θεραπεία χωρίς να ανησυχείτε για την ορθοστατική υπόταση.

Σύνδεσμος: Aggressive hypertension treatment does not lead to dangerous drops in blood pressure – Harvard Health Blog – Harvard Health Publishing
Φωτογραφία / Photo by freestocks on Unsplash