Μέτρηση πίεσης και στα δύο χέρια

19 Ιανουαρίου 2021

Οι διαφορές στην πίεση του αίματος μεταξύ των χεριών ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στα αγγεία. Οι διαφορές στις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης που λαμβάνονται από το αριστερό και το δεξί χέρι μπορεί να αποτελούν ένδειξη ασθένειας της καρδιάς, των αιμοφόρων αγγείων και κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με μια νέα ανασκόπηση πρόσφατης έρευνας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια διαφορά 15 ή περισσότερων χιλιοστών στήλης Hg στις μετρήσεις μεταξύ του αριστερού και του δεξιού βραχίονα αύξησαν τον κίνδυνο περιφερικής αγγειακής νόσου, στένωση ή απόφραξη των αρτηριών, κατά δυόμισι φορές.

Η ίδια διαφορά 15 χιλιοστών Hg στις συστολικές μετρήσεις (ο κορυφαίος αριθμός σε μια ανάγνωση της αρτηριακής πίεσης) αύξησε επίσης τον κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακής νόσου κατά 60%. Η εγκεφαλοαγγειακή νόσος σχετίζεται με προβλήματα σκέψης, όπως η άνοια και με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές λένε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι γιατροί πρέπει να συγκρίνουν τακτικά τις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης και από τα δύο χέρια για να αποτρέψουν περιττούς θανάτους.

Παρόλο που η πρακτική της λήψης αρτηριακής πίεσης και από τα δύο χέρια ως μέρος του ελέγχου καρδιακών παθήσεων έχει υιοθετηθεί στην Ευρώπη και ορισμένες οδηγίες στις ΗΠΑ το συνιστούν, οι ειδικοί λένε πως δεν συνηθίζεται.

Στα 2 χέρια είναι  καλύτερα από 1 για την αρτηριακή πίεση

 Σε μελέτη, Βρετανοί ερευνητές εξέτασαν 20 μελέτες που καλύπτουν διαφορές στη συστολική αρτηριακή πίεση – την πίεση του αίματος στις αρτηρίες όταν η καρδιά συστέλλεται – μεταξύ των βραχιόνων.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο «The Lancet», έδειξαν ότι μια διαφορά 15 χιλιοστά Hg ή περισσότερο στις συστολικές αναγνώσεις μεταξύ του αριστερού και του δεξιού βραχίονα συσχετίστηκε με αυξημένη πιθανότητα αρκετών κινδύνων που σχετίζονται με την καρδιά, όπως:

  • Ο κίνδυνος περιφερικής αγγειακής νόσου ήταν δυόμισι φορές υψηλότερος.
  • Ο κίνδυνος εγκεφαλοαγγειακής νόσου ήταν 60% υψηλότερος.
  • Ο κίνδυνος θανάτου από καρδιακές και κυκλοφορικές παθήσεις αυξήθηκε κατά 70%.

Ο κίνδυνος περιφερικής αγγειακής νόσου ήταν επίσης υψηλότερος όταν υπήρχε διαφορά στις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης 10 χιλιοστά hg και άνω.

Εάν εντοπιστεί περιφερική αγγειακή νόσος σε πρώιμο στάδιο, θεραπείες όπως η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση της αρτηριακής πίεσης ή η προσφορά φαρμάκων με στατίνες μπορούν να μειώσουν τα ποσοστά θανάτων.

Φωτογραφία / Photo by RODNAE Productions at Pexels