Υπέρταση και έντερο

 

Της Vinciane Votron*

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Liège, η προέλευση της υπέρτασης βρίσκεται στην κατάσταση του εντέρου.
Ένα στα τέσσερα άτομα στο Βέλγιο πάσχει από υπέρταση, μια πολύ κοινή ασθένεια που προκαλεί καρδιαγγειακές παθήσεις και όχι μόνο. Εάν οι συνέπειες αυτής της ασθένειας είναι σοβαρές, η προέλευσή της παραμένει αρκετά μυστηριώδης. Τελευταία δημοσιεύθηκε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λιέγης στο Βέλγιο (CHU de Liège). Τείνει να δείχνει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της υπέρτασης, της διατροφής μας και της κατάστασης του εντέρου.

Η Mairy Fouat πάσχει από υπέρταση και την παρακολουθούν στο νοσοκομείο της Λιέγης. Κάθε μέρα, πρέπει να ελέγχει την αρτηριακή της πίεση και να παίρνει φάρμακα για τη ρύθμιση της: “Είμαι στην 7η από τις 13 μέρες παρακολούθησης, σήμερα λέει. Προς το παρόν, η πίεση μου παραμένει σταθερή, αλλά, είχα ήδη εξάρσεις μέχρι 20 χιλιοστά Hg. Είχα ήδη υπέρταση πριν από μερικά χρόνια, αλλά τώρα επανέρχεται. Και δεν ξέρουμε γιατί.”

Χωρίς σύμπτωμα

“Στο Βέλγιο, δυόμισι εκατομμύρια άνθρωποι είναι υπερτασικοί. Ένας αριθμός που συνεχίζει να αυξάνεται και που δεν πρέπει να το αψηφήσουμε. Η υπέρταση είναι η κύρια αιτία καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου ή το εγκεφαλικό επεισόδιο (εγκεφαλικό αγγειακό ατύχημα). Ωστόσο, οι υπερτασικοί  είναι συχνά ασθενείς που αγνοούν την κατάσταση τους”, όπως εξήγησε ο Δρ. Justine Huart: «Πολλοί ασθενείς που πάσχουν από υπέρταση δεν το γνωρίζουν επειδή είναι μια ασυμπτωματική ασθένεια. Συχνά  κατά τη διάρκεια μιας ιατρικής εξέτασης τυχαία δηλαδή αποκαλύπτεται ότι είναι υπερτασικοί».

Όλα συμβαίνουν στο έντερο

Στο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας Φαρμάκων στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης αναλύθηκαν δείγματα κοπράνων. Ο καθηγητής François Jouret, επικεφαλής της κλινικής στη νεφρολογική υπηρεσία του νοσοκομείου CHU de Liège, συντονίζει αυτήν την έρευνα. Διαπιστώνει μια σχέση μεταξύ της αφθονίας των βακτηρίων του εντέρου και της αρτηριακής πίεσης. Μια πραγματική πρόοδος στην καθιέρωση μιας διάγνωσης, σύμφωνα με αυτόν τον ερευνητή του Ιδρύματος Επιστημονικής Έρευνας (FNRS): «Αναλύοντας τη βακτηριακή σύνθεση του εντέρου ενός ατόμου, μπορούμε να προβλέψουμε τον κίνδυνο εμφάνισης αρτηριακής υπέρτασης και συνεπώς ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι προοπτικές είναι επίσης θεραπευτικές επειδή με τη ρύθμιση της βακτηριακής σύνθεσης και της σύνθεσης του περιεχομένου του εντέρου ενός ατόμου, κάποιος μπορεί να μειώσει το επίπεδο της αρτηριακής του πίεσης και έτσι να αντιμετωπίσει την υψηλή αρτηριακή πίεση”.

Μια ανακάλυψη που θα πρέπει να οδηγήσει σε μια ολοκληρωμένη φροντίδα του ασθενούς, διαμορφώνοντας ιδιαίτερα τη διατροφή του, όπως υπογράμμισε ο καθηγητής Jean-Marie Krzesinski, επικεφαλής της υπηρεσίας νεφρολογίας του νοσοκομείου CHU de Liège: «Υπάρχουν φυσικά τα φάρμακα, αλλά αν μπορούμε να επιβάλουμε μια κατάλληλη δίαιτα, να τονώσουμε έναν καλύτερο τρόπο ζωής με σωματικές δραστηριότητες και να διαχειριστούμε το άγχος: όλα αυτά μπορούν να έχουν αντίκτυπο στην πρόληψη και την καθυστέρηση της αύξησης της αρτηριακής πίεσης. “

Υγιεινή ζωή

Μια καλύτερη και υγιεινή ζωή θα καθιστούσε δυνατή την πτώση των σημερινών αριθμών. Ένα στα δύο άτομα άνω των 65 ετών πάσχουν από υπέρταση. Την στιγμή που το 2025, περισσότερο από το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού θα προσβληθεί από αυτήν την ασθένεια.

*Βιογραφία της Vinciane Votron: Η Vinciane Votron έχει διδακτορικό στην Πληροφόρικη και την Επικοινωνία. Μαζί με την έρευνά της στο “Παρατηρητήριο Ερευνών Μέσων και Δημοσιογραφίας” (ORM), συνεχίζει την καριέρα της ως δημοσιογράφος στον οπτικοακουστικό τομέα. Είναι Δημοσιογράφος στην «RTBF Info» και διδάσκει στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου «Université Catholique de Louvain».
Σύνδεσμος:
https://www.rtbf.be/info/societe/detail_selon-des-chercheurs-de-l-uliege-l-origine-de-l-hypertension-se-trouverait-dans-l-intestin?id=10370386
Φωτογραφία /
Photo by Alexandr Podvalny on Unsplash
* Λάβετε υπόψη ότι δεν παρέχουμε απαντήσεις σε προσωπικές ιατρικές ανησυχίες, ούτε μπορούμε να παρέχουμε σχετικές ιατρικές πληροφορίες εκτός από αυτές που διατίθενται στον ιστότοπό μας. Για συγκεκριμένες, εξατομικευμένες ιατρικές συμβουλές, σας συνιστούμε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Κανένα περιεχόμενο σε αυτόν τον ιστότοπο, ανεξάρτητα από την ημερομηνία, δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της άμεσης ιατρικής συμβουλής από το γιατρό σας ή άλλο εξειδικευμένο ιατρό.