Πως πέφτει η υπέρταση στην εμμηνόπαυση

25 Ιανουάριος 2021

Από το Hypertansionwatch.com*

Μέχρι στιγμής ξέραμε πως το περπάτημα, το τρέξιμο, η αεροβική άσκηση κάνει καλό στην υπέρταση. Γνωρίζουμε επίσης πως κάνουν καλό και όλα τα αθλήματα εάν γίνονται με τακτή συχνότητα και όχι μία στο… τόσο. Τώρα όμως μαθαίνουμε πως το χόκεϊ -άθλημα ξένο για την χώρα μας- βοηθά στην αγγειακή λειτουργία των γυναικών και ειδικά σε όσες είναι προς ή στην εμμηνόπαυση.

Αυτό μας λέει νέα έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και η μελέτη δημοσιεύθηκε στο “American Journal of Physiology-Regulatory”.

Η απώλεια οιστρογόνων που σχετίζεται με τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση αυξάνει τον κίνδυνο των γυναικών για καρδιαγγειακές παθήσεις και μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να ωφελείται από την προπόνηση. Ωστόσο αποδεικνύει ότι οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση μπορούν πράγματι να ωφεληθούν από την ενασχόληση με ένα ομαδικό άθλημα δύο φορές την εβδομάδα.

Στη μελέτη συμμετείχαν μια ομάδα γυναικών με υψηλή πίεση και μια ομάδα ελέγχου με φυσιολογική αρτηριακή πίεση, οι οποίες έκαναν προπόνηση δύο φορές την εβδομάδα  σε ένα είδος χόκεϊ για 10 εβδομάδες.

Όπως αναδείχθηκε από τα αποτελέσματα, στις γυναίκες με υπέρταση η προπόνηση μείωσε την σκληρότητα των αγγείων και οδήγησε σε μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά 15 mm Hg (συστολική) και 9 mm Hg (διαστολική). Πρόκειται για σημαντική μείωση, που αντιστοιχεί σε 40% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα και 30% από στεφανιαία νόσο.

Η ομάδα των γυναικών με τη φυσιολογική αρτηριακή πίεση παρουσίασε ελαφρώς αυξημένες τιμές κατά την έναρξη της μελέτης, πράγμα που θεωρείται συνηθισμένο σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση που δεν είναι δραστήριες. Και εκείνες, πάντως, αργότερα βίωσαν μια αξιόλογη μείωση 10 mm Hg στη συστολική αρτηριακή πίεση λόγω της προπόνησης.

«Η μελέτη αποδεικνύει ότι τα ομαδικά αθλήματα είναι μια πολύ αποτελεσματική μορφή άσκησης για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση και αρκούν μόνο δύο προπονήσεις την εβδομάδα για να υπάρχει σημαντική βελτίωση στην υπέρταση στην αγγειακή λειτουργία και τη σύνθεση του σώματος», σχολιάζει ο αναπληρωτής καθηγητής και συγγραφέας της μελέτης, Thomas P. Gunnarsson.

Ένα ακόμη πολύ ενδιαφέρον στοιχείο της μελέτης είναι ότι οι γυναίκες βίωσαν μια σημαντική μείωση κατά 10% του σπλαχνικού λίπους (το «επικίνδυνο» λίπος που περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα), ενώ και η συνολική μάζα του λίπους μειώθηκε κατά μισό κιλό!

Φωτογραφία / Photo by Ekta-Agarwal on Unsplash
* Λάβετε υπόψη ότι δεν παρέχουμε απαντήσεις σε προσωπικές ιατρικές ανησυχίες, ούτε μπορούμε να παρέχουμε σχετικές ιατρικές πληροφορίες εκτός από αυτές που διατίθενται στον ιστότοπό μας. Για συγκεκριμένες, εξατομικευμένες ιατρικές συμβουλές, σας συνιστούμε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Κανένα περιεχόμενο σε αυτόν τον ιστότοπο, ανεξάρτητα από την ημερομηνία, δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της άμεσης ιατρικής συμβουλής από το γιατρό σας ή άλλο εξειδικευμένο ιατρό.