
Λοιπόν έχετε υπέρταση, αλλεργίες, ακράτεια ούρων, κατάθλιψη, ή έχετε κρυώσει, ή παίρνεται χαπάκια για την ναυτία ταξιδιού; Είσθε στο δρόμο προς άνοια και Αλτσχάιμερ. Όμως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρχει και μια γενετική προδιάθεση.
Αυτά μας λέει μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology και βάζει στο στόχαστρο μια κατηγορία φαρμάκων: τα αντιχολινεργικά.
Η έρευνα εξέτασε 688 ασθενείς (μέση ηλικία 74) που δεν είχαν διαταραχές της μνήμης ή της σκέψης στην αρχή της έρευνας.
Οι εθελοντές ανέφεραν αν έπαιρναν αντιχολινεργικά φάρμακα και με ποια συχνότητα και ακολούθως έκαναν εξετάσεις των γνωστικών λειτουργιών μία φορά ετησίως.
Σήμερα στην αγορά κυκλοφορούν συνολικά σχεδόν 100 φάρμακα αυτής της κατηγορίας εκ των οποίων ορισμένα χρειάζονται συνταγή ενώ άλλα όχι.
«Από τα αποτελέσματά μας φαίνεται ότι ο περιορισμός της δόσης των αντιχολινεργικών φαρμάκων εγκαίρως, αποτελεί πιθανώς αποτελεσματική μέθοδο πρόληψης των επιπτώσεων που έχουν τα φάρμακα αυτά στη σκέψη, ιδιαίτερα σε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νόσου Alzheimer», υποστήριξε η Lisa Delano-Wood, PhD, επικεφαλής της έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, και πρόσθεσε:
«Οι μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να εξετάσουν αν η διακοπή των παραπάνω φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των περιστατικών έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών και νόσου Alzheimer μακροπρόθεσμα
Πάντως μια άλλη έρευνα που έγινε απο το πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ ενοχοποίησε την ίδια κατηγορία φαρμάκων για όσους ήταν πάνω από 55 ετών και έπαιρναν αγωγή για τρία χρόνια.
Οι επιστήμονες έχουν συσχετίσει τα εν λόγω φάρμακα με γνωστικά ελλείμματα και διαταραχές νοητικών λειτουργιών (μνήμης, συγκέντρωσης κ.α.) εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια.
Τέλος προηγούμενη αμερικανική έρευνα του 2013 είχε βρει ότι αυτά τα φάρμακα, όταν έχουν ισχυρή αντιχολινεργική δράση και λαμβάνονται συνεχώς για τουλάχιστον 60 μέρες, προκαλούν γνωστικά ελλείμματα. Για φάρμακα με μέτρια αντιχολινεργική δράση, παρόμοια προβλήματα εμφανίζονται μετά από 90 μέρες συνεχούς λήψης.
Ας δούμε όμως ποια είναι τα αντιχολινεργικά.
Παραδείγματα αυτών των φαρμάκων είναι τα εξής:
- Ατροπίνη (Atropen)
- Αλκαλοειδή του φυτού Atropa belladonna
- Μεσυλική βενζοτροπίνη (Cogentin)
- Κλιδίνιο
- Κυκλοπεντολάτη (Cyclogyl)
- Δαριφενασίνη (Enablex)
- Δικυκλομίνη
- Φεσοτεροδίνη (Toviaz)
- Φλαβοξάτη (Urispas)
- Γλυκοπυρρολάτη
- Υδροβρωμική οματροπίνη
- Υοσκυαμίνη (Levsinex)
- Ιπρατρόπιο (Atrovent)
- Ορφεναδρίνη
- Οξυβουτυνίνη (Ditropan XL)
- Προπανθελίνη (Pro-banthine)
- Σκοπολαμίνη
- Μεθσκοπλαμίνη
- Σολιφενακίνη (VESIcare)
- Τιοτρόπιο (Spiriva)
- Τολτεροδίνη (Detrol)
- Τριεξυφαινιδύλη
- Τρόσπιο
(Οι κατηγορίες των φαρμάκων είναι από κείμενο της Κυρίας Βασιλικής Γερασιμάτου, βιολόγου ΒSc, MSc)