Ελένη Τσουκαλή

Έτος γέννησης : 1947

Σπουδές : Ελληνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιατρική Σχολή

Έτος αποφοίτησης : 1973

Ειδικότητες : Πνευμονολογία, Παθολογία

Προϋπηρεσία 

 1. Ως επιμελήτρια, στα νοσοκομεία Τζάνειο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιώς, Δημοτικό Νοσοκομείο «Ελπίς» και Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο Ν.Ιωνίας «Η Αγία Όλγα»
 2. Ως Διευθύντρια Παθολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας από το 1995 έως το 2006, οπότε παραιτήθηκα και συνταξιοδοτήθηκα

Διδακτορική Διατριβή

1985 με θέμα «Οι ανοσοσφαιρίνες στο πλευριτικό υγρό και τον ορό του αίματος καρκινοπαθών και μη ασθενών»

Μετεκπαίδευση

Ένα έτος στην Αγγλία (1994-1995) στα νοσοκομεία Chelsea Westminster και Royal Brompton στις  λοιμώξεις του  αναπνευστικού και  το AIDS.

Εκπαιδευτικό έργο

 1. Εκπαίδευση ειδικευομένων στην Παθολογία γιατρών σε όλη τη διάρκεια της νοσοκομειακής μου καριέρας
 2. Διδασκαλία του μαθήματος της Φυματιολογίας στην Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Νοσηλευτική Νυχτερινή Σχολή του Τζανείου Νοσοκομείου Πειραιώς (1982-1983)
 3. Διδασκαλία των μαθημάτων « Φαρμακολογία»  και «Νοσολογία» στα ΤΕΙ Αθήνας 1985-1986
 4. Διδασκαλία του στρες και της διαχείρισής του σε απεξαρτημένους στο ΚΕΚ ΠΡΑΚΤΙΚΑ (Κέρκυρα), 2014-2015
 5. Διδασκαλία των μαθημάτων  «Το στρες και  η αντιμετώπισή του» και  «Ενεργειακή ιατρική»,  στο μεταπτυχιακό για τον πόνο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων 2009 – 2015
 6. Διδασκαλία της διαχείρισης του στρες στο μεταπτυχιακό για το στρες και την προαγωγή της υγείας, της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών 2021

 Συγγραφικό έργο

 1. «Πώς να νικήσετε το στρες» εκδ. ΑΡΧΕΤΥΠΟ 2010
 2. «Πρακτικός οδηγός αντιγήρανσης και αντιμετώπισης του στρες» εκδ. Λοράνδου 2014
 3. «Η σωστή διαχείριση του στρες βελτιώνει υγεία και ζωή»  εκδ. Λοράνδου 2016
 4. «Η επιστήμη οδηγεί στην αγάπη» εκδ. Λοράνδου 2019

Από δεκαεπενταετίας είμαι ανεξάρτητη ερευνήτρια στο θέμα του στρες, των επιδράσεών του στην υγεία και την αντιμετώπισή του. Στον τομέα αυτόν εργάστηκα επί 6 χρόνια στην μη κερδοσκοπική εταιρεία Ιόνιο Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Υγείας, του οποίου υπήρξα ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος.

Από το 2013, είμαι πρόεδρος και κύριο ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αντιμετώπισης του Στρες (ΕΛ.ΙΝ.Α.Σ), μίας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, η οποία ιδρύθηκε  στην Κέρκυρα, με αποκλειστικό σκοπό την ενημέρωση του κοινού και της ιατρικής κοινότητας για τον ρόλο που το στρες παίζει στην υγεία και τη ζωή γενικότερα καθώς και την εκπαίδευση των εργαζομένων στον χώρο της υγείας (γιατρών, νοσηλευτών, ψυχολόγων κ.λπ) στην Ολιστική ή Ενοποιημένη Ιατρική (Integrative medicine)  η οποία αναπτύσσεται παγκόσμια, και η οποία με βάση τα νεότερα δεδομένα της φυσικής και της βιολογίας αντιμετωπίζει τον ασθενή ολοκληρωμένα (πνεύμα-σώμα) και όχι μηχανιστικά.

 Στα χρόνια της λειτουργίας του το ΕΛ.ΙΝ.Α.Σ έχει ήδη εκπονήσει προγράμματα δωρεάν εκπαίδευσης εφήβων στο στρες και την αντιμετώπισή του, καθώς και δωρεάν εκπαίδευσης στην αντιμετώπιση του στρες και στήριξης καρκινοπαθών ασθενών.

Συγχρόνως, με μηνιαία σεμινάρια στα οποία είμαι η κύρια εισηγήτρια, τόσο στην Κέρκυρα όσο και στην Αθήνα και τα Ιωάννινα, γίνεται προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού επάνω στο τόσο σημαντικό θέμα της σωστής αντιμετώπισης του στρες και της βελτίωσης της υγείας και της ζωής γενικότερα. 

 Σύνδεσμος: Ελληνικό Ινστιτούτο Αντιμετώπισης του Στρες (wixsite.com) (https://elinascorfu.wixsite.com/elinas)