5 βιοδείκτες δείχνουν αν κινδυνεύεις με θάνατο

Από το Hypertensionwatch.com

Μπορεί να γίνει πρόβλεψη για το ποιοι ασθενείς με κορονοϊό θα διασωληνωθούν και ποιοι κινδυνεύουν με θάνατο; Αυτή τη στιγμή δύο αμερικανικές ομάδες βρήκαν τους βιοδείκτες που μας προειδοποιούν για αυτό.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Yale, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Blood Advances» της Αμερικανικής Εταιρείας Αιματολογίας, βρήκαν ότι πέντε πρωτεΐνες (ρεζιστίνη, λιποκαλίνη-2, HGF, IL-8 και G-CSF), που σχετίζονται με τα ουδετερόφιλα, έναν τύπο λευκών κυττάρων του αίματος, είναι αυξημένες στους ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, οι οποίοι αργότερα θα εμφανίσουν σοβαρή επιδείνωση. Ορισμένες από αυτές τις πρωτεΐνες είχαν προηγουμένως συσχετιστεί με την παχυσαρκία, αλλά όχι με την Covid-19 ή με άλλες ιογενείς λοιμώξεις.

Δύο αμερικανικές επιστημονικές ομάδες ανακοίνωσαν ξεχωριστά αφενός νέους βιοδείκτες στις εξετάσεις αίματος και αφετέρου νέες μεθόδους πρόβλεψης, που και στις δύο περιπτώσεις επιτρέπουν, κατά την εισαγωγή των ασθενών Covid-19 στο νοσοκομείο, να ξεχωρίζουν έγκαιρα εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο με σοβαρή νόσο, εισαγωγή σε ΜΕΘ και θάνατο, από εκείνους που είναι πιθανότερο να αναρρώσουν ταχύτερα.

Μάλιστα ο αναπληρωτής καθηγητής Χιούνγκ Τσουν δήλωσε για την έρευνα: «Οι ασθενείς με υψηλά επίπεδα αυτών των βιοδεικτών είναι πολύ πιθανότερο να χρειαστούν εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας, διασωλήνωση ή να πεθάνουν εξαιτίας της Covid-19»

Και συνέχισε: «έως τώρα κανένας άλλος δείκτης δεν μπορεί να προβλέψει τόσο πειστικά, προτού εμφανιστούν σοβαρά συμπτώματα, ποιοι ασθενείς με κορωνοϊό τελικά θα βρεθούν σε κρίσιμη κατάσταση.»

Οι ερευνητές ανέλυσαν εξονυχιστικά και συνέκριναν δείγματα αίματος από 100 ασθενείς με διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας νόσου Covid-19. Τα δείγματα είχαν όλα συλλεχθεί κατά την πρώτη μέρα εισαγωγής στο νοσοκομείο. Παράλληλα, αναλύθηκαν κλινικά στοιχεία από περίπου 3.000 νοσηλευόμενους ασθενείς.

Η δεύτερη μελέτη

Στην άλλη μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «EClinicalMedicine» του «The Lancet» οι ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη ανέπτυξαν δύο νέες μεθόδους υπολογισμού, που προβλέπουν ποιοι εισαγόμενοι ασθενείς με Covid-19 κινδυνεύουν περισσότερο να χρειαστούν ΜΕΘ και διασωλήνωση ή να πεθάνουν.

Τα νέα μοντέλα πρόγνωσης VICE (Ventilation in Covid Estimate) και DICE (Death in Covid Estimate) συνδυάζουν στοιχεία από το ιατρικό ιστορικό, βιοδείκτες και αποτελέσματα εξετάσεων κατά τη στιγμή της εισαγωγής στο νοσοκομείο. Η ανάπτυξη τους βασίστηκε στη μελέτη 1.042 ασθενών με κορωνοϊό που εισήχθησαν σε πέντε νοσοκομεία.

Παράγοντες όπως το ιστορικό διαβήτη ή στεφανιαίας νόσου, το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα, οι βιοδείκτες φλεγμονής (π.χ. C-αντιδρώσα πρωτεΐνη) και άλλοι (π.χ. αριθμός αιμοπεταλίων), η ηλικία, το φύλο, το βάρος κ.ά., από κοινού δημιουργούν ένα «προφίλ» για κάθε ασθενή μόλις μπαίνει στο νοσοκομείο. Αυτό επιτρέπει στους γιατρούς να κατηγοριοποιούν -με ακρίβεια άνω του 80%- τους ασθενείς ανάλογα με την αναμενόμενη σοβαρότητα κάθε περίπτωσης. Έτσι, μεταξύ άλλων, υπάρχει εκ των προτέρων μια καλύτερη εκτίμηση για τις ανάγκες σε κλίνες ΜΕΘ.

Το μοντέλο που ανέπτυξαν οι επιστήμονες δίνει πιθανότητα επιβίωσης μόνο 15% σε διασωληνομένους ασθενείς άνω των 84 ετών. Επίσης, έξι στους δέκα ασθενείς (59%) ηλικίας 25 έως 34 ετών χρειάζονται πάνω από 14 μέρες διασωλήνωσης, ανάλογες με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Ένα άλλο εύρημα είναι η μικρότερη πιθανότητα θανάτου για τους νοσηλευόμενους ασθενείς Covid-19 που έπαιρναν στατίνες για καιρό.

Φωτογραφία / Photo by National Cancer Institute on Unsplash
Σύνδεσμος Yale: https://news.yale.edu/2021/02/26/blood-tests-offer-early-indicator-severe-covid-19-study-says
Σύνδεσμος EClinicalMedicine: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2589537021000456