Η υπέρταση καταστρέφει τον εγκέφαλο

Της Δρ Ελένης Τσουκαλή, Παθολόγου, ιδρύτριας του Ελληνικού Ινστιτούτου Αντιμετώπισης του Στρες

Μία καινούργια έρευνα (1) κατέληξε στο συμπέρασμα πως η υπέρταση και ο διαβήτης τύπου 2, κομμάτια και τα δύο του γνωστού «μεταβολικού συνδρόμου», το οποίο χαρακτηρίζεται από υπέρταση, διαβήτη, υπερχοληστεριναιμία, κοιλιακή παχυσαρκία και υπερπηκτικότητα) επηρεάζουν την εγκεφαλική λειτουργία και δημιουργούν προβλήματα στην γνωστική λειτουργία και τη μνήμη, από νωρίς (ηλικιακά)… Γι αυτό και πρέπει, καταλήγουν οι ερευνητές, να ρυθμίζεται η αρτηριακή πίεση έγκαιρα.

Για άλλη μια φορά προβληματίζομαι με το είδος των ερευνών που γίνονται σε σοβαρά ιδρύματα και δημοσιεύονται σε έγκριτα περιοδικά. Είναι πλέον γνωστό πως οι ορμόνες και φλεγμονώδεις ουσίες της αντίδρασης του στρες των θηλαστικών (αντίδραση μάχης ή φυγής) εάν παράγονται για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από την αντοχή κάθε οργανισμού καταστρέφουν το εσωτερικό των αγγείων, πράγμα που κάνει την χοληστερίνη να μένει και να αθροίζεται εκεί δημιουργώντας αρτηριοσκληρυντικές πλάκες. Αυτό είναι μέρος του μηχανισμού της δημιουργίας αγγειοσκλήρυνσης. Τα κατεστραμμένα με αυτόν τον τρόπο αγγεία χάνουν την ελαστικότητά τους και οδηγούν στη γνωστή «υπέρταση». Η αυξημένη αρτηριακή πίεση, με τη σειρά της, οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη σκλήρυνση τα αγγεία αν αφεθεί αθεράπευτη…

Επομένως η εμφάνιση υπέρτασης είναι μία πρώτη ένδειξη πως τα στρες της ζωής έχουν ήδη δημιουργήσει προβλήματα σε κάποιον οργανισμό. Και η πρώτη συμβουλή, παράλληλα με τη χορήγηση αντιυπερτασικών φαρμάκων, θα έπρεπε να είναι η αλλαγή τρόπου ζωής και σκέψης, καθώς και ασκήσεις χαλάρωσης και διαχείρισης των συναισθημάτων, ώστε να μειωθεί η παραγωγή στον οργανισμό των ορμονών και των άλλων φλεγμονωδών ουσιών που καταστρέφουν τα αγγεία. Όταν η αλλαγή τρόπου ζωής και σκέψης βελτιωθεί, τα φάρμακα δεν θα χρειάζονται πλέον, η αρτηριακή πίεση θα ρυθμίζεται χωρίς αυτά και η όλη κατάσταση του οργανισμού θα βελτιώνεται.

Δεν καταλαβαίνω γιατί χρειαζόταν να ερευνηθεί το κατά πόσο η υπέρταση και ο διαβήτης επηρεάζουν αρνητικά την εγκεφαλική λειτουργία, όταν γνωρίζουμε πια καλά πως οι ορμόνες και οι φλεγμονώδεις ουσίες της αντίδρασης του στρες βλάπτουν με πολλούς τρόπους τον εγκέφαλο, ένας από τους οποίους είναι και η μείωση της αιμάτωσής του λόγω αγγειοσκλήρυνσης.

Έρευνες σαν αυτή που δημοσιεύθηκε στο NatureCommunications (2) θεωρώ πως είναι πραγματικά άνευ ουσίας και γίνονται μόνον και μόνον για να δικαιολογούν την θέση τους και τα χρήματα, ίσως, που παίρνουν κάποιοι ονομαζόμενοι «ερευνητές»…

Ο λόγος για τον οποίο σας την ανέφερα είναι, για να σας θυμίσω για άλλη μια φορά, πως οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας σας παρουσιάζεται, πέρα από την όποια φαρμακευτική αγωγή σας χορηγηθεί, θα πρέπει να χτυπήσει στο μυαλό σας το κουδουνάκι του «στρες». Δεν αρρωσταίνουμε τυχαία. Κάτι στον τρόπο ζωής και σκέψης μας δημιουργεί μέσα μας μια παρατεταμένη αντίδραση στρες, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να την μειώσουμε προκειμένου να βελτιωθεί η υγεία μας.

Τα φάρμακα, απλά καλύπτουν το πρόβλημα. Αν μείνουμε μόνον σ΄αυτά, καταστρέφεται σιγά-σιγά η λειτουργία του οργανισμού και οδηγούμαστε στην εκδήλωση ενός ακόμη προβλήματος λίγο αργότερα. Σκεφθείτε το και πάρτε την υγεία και τη ζωή στα χέρια σας, μειώνοντας με κάθε τρόπο τα αποτελέσματα της αντίδρασης του στρες στον οργανισμό σας.

Βιογραφία: https://hypertensionwatch.com/2021/02/24/eleni-tsoukali/
Σύνδεσμος: Ελληνικό Ινστιτούτο Αντιμετώπισης του Στρες (wixsite.com) (https://elinascorfu.wixsite.com/elinas)
(1
) https://www.sciencealert.com/study-suggests-diabetes-and-high-blood-pressure-might-also-be-affecting-your-mind
(2)
https://www.nature.com/articles/s41467-020-18201-5

*Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.

Σύλλογος Ασθενών με Υπέρταση