Αιμιλία Βασιλοπούλου

Η Επίκουρη Καθηγήτρια, κλινική διαιτολόγος, ψυχολόγος, Δρ. Αιμιλία Βασιλοπούλου (PhD, RD), γεννημένη στην Αθήνα, απoφοίτησε από το τμήμα Διαιτολογίας- Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου το 2000 και απέκτησε το πτυχίο Ψυχολογίας το 2016 από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις (Κύπρος).
Το διδακτορικό της στην Αλλεργιολογία, ολοκληρώθηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (2005), στα πλαίσια του οποίου εργάσθηκε σε μεγάλα ερευνητικά κέντρα της Αγγλίας (Institute of food research, IFR) & της Ολλανδίας (Sanquin), με υποτροφίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης & του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας.
Ως μεταδιδάκτορας, από το 2005 έως το 2010 ανέλαβε την οργάνωση ομάδας διατροφής στα πλαίσια του Αλλεργιολογικού Τμήματος της Β΄Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με εντατικό ερευνητικό & κλινικό έργο στην Ιατρική Σχολή Αθήνας σε συνεργασία με Ευρωπαϊκά Ερευνητικά Κέντρα.
Είναι η πρώτη διαιτολόγος στην Ελλάδα & την Κύπρο με ειδίκευση στην διατροφική συμβουλευτική ασθενών με τροφική αλλεργία.
Δίδαξε “Διατροφή” & “Διαχείριση μονάδων Διατροφής” στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, “Τροφική Αλλεργία” & “Χαρακτηρισμός Αλλεργιογόνων” στην Ιατρική Σχολή Αθήνας.
Έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity (ΚΕΑΑΔ, 2009) και έκτοτε είναι μέλος της ομάδας εκπαίδευσης του ΚΕΑΑΔ.
Από το 2011 έως το 2018 εργάσθηκε ως Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Διατροφής-Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Το 2018 εκλέχθηκε Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Διατροφής του τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), στη Θεσσαλονίκη, όπου εργάζεται έως και σήμερα.
Με την κατάκτηση του τίτλου Ψυχολογίας, διαχειρίζεται τα διατροφικά προβλήματα από δύο σκοπιές, τη διατροφική και ψυχολογική, γεγονός που βοηθά στην επιτυχή προσέγγιση για ομαλή αποδοχή των οποιοδήποτε διατροφικών αλλαγών.

Μετεκπαίδευση – Βιβλία

Από το 2009 και έπειτα μετεκπαιδεύεται συνεχώς σε θεραπείες αντιγήρανσης από έγκριτα αναγνωρισμένα κέντρα με στόχο την αντιγηραντική (αντιοξειδωτική) φροντίδα του οργανισμού με φυσικές θεραπείες.
Κύρια εξειδίκευσή της είναι η διατροφική αγωγή και ψυχολογική θεραπεία σε άτομα με τροφικές αλλεργίες/ δυσανεξίες, διατροφικές διαταραχές (συμπεριλαμβανομένης και της παχυσαρκίας) και η διατροφική αγωγή με επικέντρωση στις ψυχοσωματική υγεία ιδίως σε παιδιά και εφήβους.
Έχει εκδόσει 2 βιβλία σαν μοναδικός συγγραφέας με τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ/ΚΕΑΑΔ: τις “Τροφικές προκλήσεις στη διάγνωση της τροφικής αλλεργίας” & τις “Νοστιμιές Μεσογειακές χωρίς γάλα,αβγό, σιτηρά (γλουτένη) και ξηρούς καρπούς”.
Είχε την επιμέλεια μετάφρασης του βιβλίου Διατροφική Αγωγή, από τις εκδ. Broken Hills.
Συνέβαλε με κεφάλαιο στο βιβλίο Κλινική Διατροφή και Διαιτολογία, εκδ.Broken Hills.
Έχει πληθώρα ερευνητικών δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά, ενώ αρθρογραφεί για ιστοσελίδες, περιοδικά ποικίλης ύλης & εφημερίδες. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει σε τηλεοπτικές ενότητες της Ελληνικής τηλεόρασης (ANT1, ALPHA TV, ΡΙΚ) διατροφικής συμβουλευτικής με δική της μόνιμη στήλη σε κάποιες περιπτώσεις.
Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ) Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων (ΠΣΔ), του Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου (ΣυΔιΚυ), της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργιολογίας (EAACI), του Διοικητικού Συμβουλίου της ομάδας Allied Health Group EAACI και του Διοικητικού Συμβουλίου Έκδοσης Κατευθυντήριων Οδηγιών του EAACI. Διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου εγγραφής των Διαιτολόγων και Τεχνολόγων Κύπρου.