Πολυξένη Νικολοπούλου – Σταμάτη

Η καθηγήτρια Πολυξένη Νικολοπούλου – Σταμάτη Παθολογοανατόμος – Κυτταρολόγος. Διδάσκει Περιβαλλοντική Παθολογία στην Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διοργάνωσε, υλοποίησε και διεύθυνε (2004-2014) το 2ετές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο: «Περιβάλλον και Υγεία: Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία».

Ασχολείται με την Έρευνα και την Ιατρική Διάγνωση..

Έχει εμπειρία στη διοργάνωση Σεμιναρίων, Εντατικών Μαθημάτων και Συνεδρίων, στο σχεδιασμό και τη δημιουργία Προγραμμάτων Ιατρικών Σπουδών, στο Συντονισμό Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Περιβαλλοντική Υγεία.

Ειδικός Σύμβουλος στο Belgian High Council for Public Health.

Σύμβουλος στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα σε θέματα Περιβαλλοντικής Ευθύνης.

Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Health Care Without Harm – Europe.

Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης ENSSER / The European Network of Scientists for Social and Environmental Responsibility

Μέλος της IPPNW από το 1983.

Βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης το 1985.

Γραμματέας Δ.Σ. του Μαριολοπούλειου-Καναγκίνειου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος . Ερευνήτρια στο «Κέντρου Επιπτώσεων του Περιβάλλοντος στην Υγεία» του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Επιλεγμένη Εισηγήτρια ως ειδικός σύμβουλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαικής Ενωσης για την Υγεία σε σχέση με τον Περιβαλλοντικό Αναδυόμενο Κίνδυνο για το διάστημα 2016-2021.