Παγκόσμια εκστρατεία για την υπέρταση

Στην πρώτη γραμμή μάχης η Διεθνής Εταιρεία Υπέρτασης (ISH) ώστε να νικηθεί η αυξημένη αρτηριακή πίεση και οι επιπλοκές της.

Καθηγητής Maciej Tomaszewski,
Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Υπέρτασης (ISH)

«Η Παγκόσμια Ημέρα Yπέρτασης 2021 παρέχει την ευκαιρία να αναγνωρίσουμε αυτήν την παγκόσμια απειλή για την υγεία και τη σημασία των προσπαθειών για την καταπολέμησή της.»                      

Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι η κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως, επηρεάζοντας περισσότερα από 1,4 δισεκατομμύρια άτομα. Δυστυχώς, σχεδόν τα μισά από τα άτομα που πάσχουν από υπέρταση δεν γνωρίζουν την κατάστασή τους.

«Άτομα με υπέρταση μπορεί να μην εμφανίζουν σημάδια ή συμπτώματα», λέει η καθηγήτρια Ulrike Muscha Steckelings, πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών Υπέρτασης στις Γυναίκες της ISH «Ωστόσο, η υψηλή αρτηριακή πίεση θέτει τους άνδρες και τις γυναίκες σε κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, νεφρικής ανεπάρκειας ή καρδιακής νόσου. Αυτός είναι ο λόγος που συχνά αποκαλείται «σιωπηλή δολοφόνος».

Η 17η Μαΐου ορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης (WHD – ΠΗΥ) για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με την υπέρταση και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί. Το θέμα για την WHD 2021 είναι «Μέτρησε την αρτηριακή σου πίεση με ακρίβεια, έλεγξε την, ζήσε περισσότερο».

Ως διεθνής επιστημονικός ηγέτης στην υπέρταση και τις σχετικές καρδιαγγειακές παθήσεις, η Διεθνής Εταιρεία Υπέρτασης (ISH) εργάζεται για να μειώσει το παγκόσμιο φορτίο της υπέρτασης μέσω μιας ποικιλίας προγραμμάτων και πρωτοβουλιών.

Ο Πρόεδρος της ISH, καθηγητής Maciej Tomaszewski σημειώνει ότι «Εκπαιδευτικές δραστηριότητες, συνέδρια, δημοσιεύσεις, υποστήριξη υψηλής ποιότητας έρευνας για την υπέρταση, καλλιέργεια νέας γενιάς βασικών ηγετών γνώμης στον τομέα των καρδιαγγειακών παθήσεων και συνεργασίες με αδελφούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο τοποθετούν τη Διεθνή Εταιρεία Υπέρτασης στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην αυξημένη αρτηριακή πίεση και τις επιπλοκές της. “

Σε αναγνώριση της Παγκόσμιας Ημέρας Υπέρτασης (WHD – ΠΗΥ) 2021 η ISH επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της για την παγκόσμια εξάλειψη της αυξημένης αρτηριακής πίεσης και εφιστά την προσοχή σε πολλές βασικές δραστηριότητες που ευθυγραμμίζονται άμεσα με το θέμα της WHD – ΠΗΥ 2021

«Μέτρησε την αρτηριακή σου πίεση»

  • Η καμπάνια της ISH Μάιος Μήνας Μέτρησης” (MMM)  αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο δωρεάν πρόγραμμα ελέγχου αρτηριακής πίεσης στον κόσμο με πάνω από 4 εκατομμύρια προβολές από την έναρξή του το 2017. Η καμπάνια του 2021 ξεκίνησε πρόσφατα και στοχεύει 1 εκατομμύριο νέες προβολές σε περισσότερες από 80 χώρες έως τον Νοέμβριο του 2021
  • Η ακριβής μέτρηση είναι κεντρική για οποιαδήποτε στρατηγική διαχείρισης της αρτηριακής πίεσης. Η ISH είναι ένας περήφανος συνεργάτης στην πρωτοβουλία STRIDE-BPπου εργάζεται για τη βελτίωση της ακρίβειας της μέτρησης της αρτηριακής πίεσης και της διάγνωσης της υπέρτασης. Κεντρικό στοιχείο του έργου του STRIDE-BP είναι το πρόγραμμα επικύρωσης συσκευών αρτηριακής πίεσης που παρέχει μια λίστα με διαθέσιμες στο εμπόριο συσκευές που έχουν επικυρωθεί για κλινική χρήση.

“Έλεγξε την, Ζήσε περισσότερο”

  • Οι οδηγίες κλινικής πρακτικής παρέχουν συστάσεις σε επαγγελματίες υγείας σχετικά με τη φροντίδα ασθενών με συγκεκριμένες παθήσεις. Οι διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές πρακτικής της  Διεθνούς Εταιρείας Υπέρτασηςδημοσιεύθηκαν τον Μάιο του 2020 με μια προσέγγιση δύο επιπέδων που προσδιορίζει τόσο ουσιαστικές όσο και βέλτιστες συστάσεις. Έτσι, η μοναδική δομή επιτρέπει στις οδηγίες να εφαρμόζονται σε οποιοδήποτε περιβάλλον, ανεξάρτητα από το επίπεδο των διαθέσιμων πόρων.
  • Ένα σημαντικό εμπόδιο στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης παγκοσμίως είναι η πρόσβαση σε ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα. Η Διεθνής Εταιρεία Υπέρτασης είναι υπερήφανο μέλος του Συνασπισμού για την Πρόσβαση στα Φάρμακα NCD (https://coalition4ncds.org/). Αυτή η ένωση κυβερνητικών φορέων, οντοτήτων του ιδιωτικού τομέα και μη κυβερνητικών οργανισμών, φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων είναι αφιερωμένη στην αύξηση της πρόσβασης σε φάρμακα και προϊόντα υγείας για μη μεταδοτικές ασθένειες (NCD) μέσω της υπεράσπισης, της ανάπτυξης ικανοτήτων, του κόστους και της ενίσχυσης της αλυσίδας εφοδιασμού.

Οι παραπάνω δραστηριότητες αντιπροσωπεύουν σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της παγκόσμιας προσπάθειας για την καταπολέμηση της υπέρτασης, ωστόσο ο καθηγητής Tomaszewski τονίζει την ανάγκη για συνεχή δράση.

«Παρά τις εκτεταμένες προσπάθειες, τα ποσοστά ανίχνευσης και ελέγχου της υπέρτασης είναι πολύ φτωχά και περίπου το 20-30% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από υπέρταση. Η Παγκόσμια Ημέρα υπέρτασης 2021 παρέχει την ευκαιρία να αναγνωρίσουμε αυτήν την παγκόσμια απειλή για την υγεία και τη σημασία των προσπαθειών για την καταπολέμησή της ».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Διεθνής Εταιρεία Υπέρτασης κυκλοφόρησε σήμερα ένα σύντομο εκπαιδευτικό βίντεο με τίτλο «8 απλοί κανόνες για τη ζωή με υπέρταση». Το βίντεο παρέχει σαφή και συνοπτικά βήματα που μπορεί κανείς να λάβει για τον έλεγχο και την πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Το βίντεο μπορεί να βρεθεί στο κανάλι ISH Youtube.

Σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης

Παγκόσμια Ημέρα υπέρτασης καθιερώθηκε το 2005 από την Παγκόσμια Λίγκα Υπέρτασης (IHL). Διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου για να ευαισθητοποιήσει σχετικά με την υπέρταση και τις σχετικές καρδιαγγειακές παθήσεις. Πραγματοποιείται σε συνεργασία με περισσότερους από 80 οργανισμούς-εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Εταιρείας Υπέρτασης.

Σχετικά με τη Διεθνή Εταιρεία Υπέρτασης

Η Διεθνής Εταιρεία Υπέρτασης (ISH) ιδρύθηκε το 1966,  είναι ένας παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός επιστημονικός οργανισμός αφιερωμένος στην επιστημονική καινοτομία και την πρόοδο στην ιατρική περίθαλψη, στον τομέα της υπέρτασης.

Σύνδεσμος: http://ish-world.com/
*STRIDE-BP
: Σύνδεσμος εδώ:
https://www.stridebp.org/
Φωτογραφία / Photo by Marcelo Leal on Unsplash
Σύνδεσμος στο βίντεο: https://youtu.be/9YU9Xhhjin4