Φρούτα και λαχανικά με συνταγή

Της Claire Xavier

Οι γιατροί σύντομα θα συνταγογραφούν φρούτα και λαχανικά ως θεραπεία αντί για φάρμακα; Ερευνητές από το Τζωρτζ Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας (**) συνεργάστηκαν με συναδέλφους τους από το Friedman School of Nutrition Science & Policy του Πανεπιστημίου Tufts για να οργανώσουν την πρώτη μελέτη μεγάλης κλίμακας με στόχο να διερευνήσουν τον αντίκτυπο της συνταγογράφισης υγιεινών τροφών στη  διατροφική συμπεριφορά και τις καρδιομεταβολικές παράμετρους μέσω μιας  μετα-ανάλυσης. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στις 17 Μαΐου 2021 στο περιοδικό Advances in Nutrition*.

Μπορεί η συνταγογράφηση φρούτων και λαχανικών αντί φαρμάκων να αποτρέψει ασθένειες που συνδέονται με την ανθυγιεινή διατροφή;

Το περίφημο ρητό «Ένα μήλο την ημέρα για να κρατήσει τον γιατρό μακριά» φαίνεται να περιέχει περισσότερη αλήθεια από ό, τι νομίζαμε. Οι συγγραφείς της συγκεκριμένης μελέτης εξέτασαν 13 υγιεινά προγράμματα διατροφής με συνταγογράφηση επιχορήγησης ή παροχής άμεσα υγιεινών τρόφιμων (όπως φρούτα και λαχανικά) και ενήργησαν ως ιατρική θεραπεία. Οι ερευνητές βρήκαν βελτιώσεις στο βάρος και το σάκχαρο στο αίμα σε άτομα που έτρωγαν περισσότερο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της έρευνας, ο Δρ Jason Wu, η συνταγογράφιση μιας υγιεινής διατροφής θα μπορούσε να είναι ευεργετική, ειδικά για άτομα που έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε αυτού του τύπου τρόφιμα και για όσους υποφέρουν από ορισμένες παθήσεις.

“Διαπιστώσαμε ότι η επίδραση των συνταγογραφούμενων υγιεινών τροφίμων ήταν συγκρίσιμη με εκείνη των συνήθως συνταγογραφούμενων υπογλυκαιμικών φαρμάκων, γεγονός που ενισχύει τις αυξημένες ενδείξεις ότι τα τρόφιμα μπορούν να λειτουργήσουν ως φάρμακα”, προσθέτει ο εμπειρογνώμονας που ανέφερε το The George Institute for Global Health**.

Περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν σε κατάσταση  επισιτιστικής ανασφάλειας, ενώ τα τρία τέταρτα υπέφεραν από ένα συγκεκριμένο ιατρικό πρόβλημα όπως το υπερβολικό βάρος, η παχυσαρκία, η υπέρταση ή ο διαβήτης τύπου 2. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δρ. Μπατ, ένας από τους άλλους συγγραφείς πρόσθεσε ότι ” Η αύξηση της κατανάλωσης πιο υγιεινών τροφίμων όπως τα φρούτα και τα λαχανικά έχει σημαντικές δυνατότητες βελτίωσης της υγείας των πιο ευάλωτων ατόμων. “

Μέχρι τώρα, η πλειοψηφία των συνταγογραφούμενων τροφίμων ήταν φρούτα και λαχανικά. Άλλα υγιεινά τρόφιμα όπως ξηροί καρποί, φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως και ψάρια είναι επίσης σημαντικά για την υγεία της καρδιάς, αλλά η επίδρασή τους ως μορφή θεραπείας δεν έχει μελετηθεί ακόμη. Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα πριν από την έναρξη προγραμμάτων συνταγογράφισης τροφίμων.

Η κακή διατροφή σκοτώνει

Η κακή διατροφή, η οποία σκότωσε 11 εκατομμύρια ανθρώπους το 2017, είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τις χρόνιες ασθένειες και πιστεύεται ότι ευθύνεται για έναν στους πέντε πρόωρους θανάτους παγκοσμίως. Οι ασθένειες που σχετίζονται με τα τρόφιμα περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, τον διαβήτη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις και η επικράτησή τους αυξάνεται σταθερά, θέτοντας πρόκληση για τις Υπηρεσίες Υγείας.

Αλλαγή διατροφής από τον ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) (***) δημοσίευσε συγκεκριμένες συστάσεις του για υγιεινή διατροφή. Μεταξύ αυτών είναι η υψηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών και δημητριακών. Συνιστάται επίσης η μείωση της πρόσληψης ζάχαρης, αλατιού και λίπους.

Πηγές:
*Πρόοδοι στη Διατροφή (2021): «Υγιεινά προγράμματα συνταγογράφησης τροφίμων και ο αντίκτυπός τους στη διατροφική συμπεριφορά και τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου: Μια συστηματική ανασκόπηση και μια μετα-ανάλυση», Jason Wu &
syn. ( Advances in Nutrition (2021) : « Healthy Food Prescription Programs and their Impact on Dietary Behavior and Cardiometabolic Risk Factors: A Systematic Review and Meta-Analysis », Jason Wu & coll.)
**Το Ινστιτούτο Τζορτζ για την Παγκόσμια Υγεία (2021): «Θα μπορούσαν οι συνταγές για φρούτα και λαχανικά αντί για χάπια να βοηθήσουν στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή;» (The George Institute for Global Health (2021) : « Could prescriptions for fruit and vegetables instead of pills help prevent diet-related disease? »)
***Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ): «Κακή διατροφή». (Organisation mondiale de la Santé : « Mauvaise alimentation ».)
Σύνδεσμοςhttps://deavita.fr/news/fruits-legumes-prescrire-traitement-maladies-liees-alimentation-etude-910/
Φωτογραφία / Photo by engin akyurt on Unsplash