Γιατρέ είμαι στην εμμηνόπαυση; Όχι, εμφανίσθηκε η υπέρταση

Οι εξάψεις και το αίσθημα παλμών μπορούν να οδηγήσουν σε διαγνωστικό σφάλμα, αφού τα συμπτώματα της υπέρτασης συχνά εκλαμβάνονται ως συμπτώματα εμμηνόπαυσης-Σύσταση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας σε καρδιολόγους, γυναικολόγους και ενδοκρινολόγους

Της Chloé Savellon*

“Στρες”, “συμπτώματα εμμηνόπαυσης” ή “δύσκολη εγκυμοσύνη”… Σε ορισμένες ασθενείς με υπέρταση, τα προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να εξακολουθούν να οδηγούν σε εσφαλμένη διάγνωση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας (ESC) διατυπώνει αρκετές συστάσεις για καρδιολόγους, γυναικολόγους και ενδοκρινολόγους, προκειμένου να τους βοηθήσει καλύτερα να αποτρέψουν καρδιακά προβλήματα σε γυναίκες ηλικίας 40-50 ετών.

  • Μία στις δύο γυναίκες κάτω των 60 ετών πάσχει από υψηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά της εμμηνόπαυσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένη διάγνωση.
  • Αυτή η εσφαλμένη διάγνωση θέτει τις γυναίκες σε κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.

“Υπάρχουν αρκετές φάσεις της ζωής όπου μπορούμε να εντοπίσουμε υπο-ομάδες γυναικών σε υψηλό κίνδυνο”, λέει η Angela Maas, διευθύντρια του προγράμματος για την υγεία της καρδιάς των γυναικών στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Radboud (Ολλανδία) και επικεφαλής συγγραφέας του άρθρου που δημοσιεύθηκε στο The European Heart Journal (*).

Η μέση ηλικία εισόδου στην εμμηνόπαυση είναι 50 χρόνια. Κάτω των 40 ετών, θα μιλήσουμε για πρόωρη και φυσική εμμηνόπαυση (σε περιπτώσεις όπου δεν προκαλείται από χειρουργική επέμβαση). Ωστόσο, περίπου το 50% των γυναικών αναπτύσσουν υπέρταση πριν από την ηλικία των 60 ετών, με συμπτώματα – συμπεριλαμβανομένων εξάψεων και αίσθημα παλμών – παρόμοια με αυτά της εμμηνόπαυσης, τα οποία μπορεί να διαγνώσουν εσφαλμένα.

Σε κίνδυνο οι γυναίκες

«Γνωρίζουμε ότι η αρτηριακή πίεση αντιμετωπίζεται λιγότερο καλά στις γυναίκες από ό, τι στους άνδρες, γεγονός που τις θέτει σε κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού επεισοδίου», δήλωσε η Angela Maas, διευθύντρια του προγράμματος υγείας. Καρδιακές παθήσεις των γυναικών στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Radboud ( Ολλανδία).

«Πρέπει να αξιολογήσουμε τις γυναίκες ασθενείς διαφορετικά από τους άνδρες και όχι απλώς να τις ρωτήσουμε για την υψηλή χοληστερόλη. Αυτό θα μας επιτρέψει να ταξινομήσουμε τις μεσήλικες γυναίκες ως υψηλού ή χαμηλού κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις», συνεχίζει η τελευταία.

Η προεκλαμψία, δηλαδή η υπέρταση που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη, είναι επίσης ένα σύμπτωμα που πρέπει να παρακολουθείται επιμελώς, ακόμη και μετά τον τοκετό. «Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι προάγγελος της πιθανής εμφάνισης υπέρτασης όταν μια γυναίκα περνά στην εμμηνόπαυση και συσχετίζεται με άνοια δεκαετίες αργότερα. Εάν η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν ληφθεί υπόψη όταν οι γυναίκες είναι σαράντα ή πενήντα, θα έχουν προβλήματα στη δεκαετία των εξήντα όταν η υπέρταση είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί”, προειδοποιεί η Angela Maas.

Κίνδυνος και για τρανσέξουαλ  

Το άρθρο παρέχει επίσης συμβουλές σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της καρδιακής υγείας για την περίπτωση άλλων γυναικείων ασθενειών, όπως ο καρκίνος του μαστού και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS). Συνιστάται ένας υγιεινός τρόπος ζωής και μια ισορροπημένη διατροφή για τη διαχείριση της εμφάνισης της εμμηνόπαυσης, καθώς και για τις γυναίκες με PCOS, οι οποίες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για προεκλαμψία και διαβήτη τύπου 2.

Οι συστάσεις απευθύνονται επίσης σε τρανσέξουαλ  “που χρειάζονται ορμονική θεραπεία για το υπόλοιπο της ζωής τους και για τις οποίες ο κίνδυνος θρομβώσεως του αίματος είναι πιθανό να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου.” “Αυτές οι γυναίκες πρέπει πάντα να ενθαρρύνονται να μειώσουν τους κινδύνους υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής“, θυμίζει η Angela Maas.

*Το άρθρο στο The European Heart Journal:  https://academic.oup.com/eurheartj/article/42/10/967/6120040
Φωτογραφία / Photo by Amy Hirschi on Unsplash
Αρθρογράφος / Auteur / Writer: https://www.pourquoidocteur.fr/Auteurs/60-Chloe-Savellon 
Σύνδεσμοςhttps://www.pourquoidocteur.fr/Articles/Question-d-actu/35270-Chez-femmes-les-symptomes-d-hypertension-souvent-pris-signes-menopause