Η άπνοια στα παιδιά φέρνει υπέρταση

Τα παιδιά που πάσχουν από Σύνδρομο Αποφρακτικής Άπνοιας ύπνου (ΣΑΑΥ) κινδυνεύουν να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση στην εφηβεία και αργότερα γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα

Της Charlotte Arce* 

Το 2% των παιδιών ηλικίας 2 έως 8 ετών πάσχουν από αποφρακτική άπνοια ύπνου, με μεγαλύτερη συχνότητα μεταξύ 3 και 6 ετών.

Τα παιδιά των οποίων η άπνοια ύπνου επιμένει στην εφηβεία είναι 2,9 φορές πιο πιθανό να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση από εκείνα που δεν είχαν ποτέ το πρόβλημα. Σε περίπτωση έναρξης άπνοιας κατά την εφηβεία, ο κίνδυνος υπέρτασης είναι 1,7 φορές υψηλότερος.

Προκαλούμενο από απόφραξη των αεραγωγών στο πίσω μέρος του λαιμού, το Σύνδρομο Αποφρακτικής Άπνοιας Ύπνου (ΣΑΑΥ) χαρακτηρίζεται από ακούσιες διακοπές στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτές οι αναπνευστικές στάσεις διαρκούν περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα και μερικές φορές φτάνουν περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα. Μπορούν να επαναληφθούν περισσότερα από 30 φορές ανά ώρα ύπνου, προκαλώντας έλλειψη οξυγόνου και επηρεάζοντας την ποιότητα του ύπνου.

Τα παιδιά επηρεάζονται επίσης: κατά μέσο όρο, το 2% των παιδιών από 2 έως 8 ετών, με μεγαλύτερη συχνότητα μεταξύ 3 και 6 ετών. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η άπνοια ύπνου στα παιδιά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μάθησης και απομνημόνευσης, υπερκινητικότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλαγές στη διάθεση και αύξηση βάρους. Νέα εργασία σε παιδιά για μια περίοδο επτά ετών δείχνει ότι το ΣΑΑΥ αυξάνει επίσης τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης στην εφηβεία. Αντιθέτως, τα παιδιά των οποίων η άπνοια ύπνου εξαφανίζεται κατά την εφηβεία δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Τρεις φορές υψηλότερος κίνδυνος  

Αυτή η μελέτη περιελάμβανε 421 παιδιά, ηλικίας 5 έως 12 ετών, τα οποία παρακολουθήθηκαν όλη τη νύχτα σε εργαστήριο ύπνου. Από αυτά τα παιδιά, περίπου το 12% είχε τουλάχιστον ήπια αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Στο τέλος μιας επταετούς παρακολούθησης, η άπνοια ύπνου είχε υποχωρήσει σε σχεδόν πάνω από τα μισά παιδιά, τώρα ηλικίας 12 έως 19 ετών. «Τα παιδιά συχνά απαλλάσσονται από αυτό το πρόβλημα», λέει ο Δρ Julio Fernandez-Mendoza, αναπληρωτής καθηγητής στο Κέντρο Έρευνας και Θεραπείας Ύπνου στο Πανεπιστήμιο Penn State University College of Medicine (ΗΠΑ).

Στα παιδιά των οποίων η άπνοια ύπνου παρέμεινε στην εφηβεία, ο κίνδυνος εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης ήταν 2,9 φορές υψηλότερος από αυτόν των παιδιών που δεν είχαν ποτέ το πρόβλημα. Εάν η άπνοια ύπνου ξεκίνησε στην εφηβεία, ο κίνδυνος υπέρτασης ήταν 1,7 φορές υψηλότερος.

Για τη Δρ Carissa M. Baker-Smith, διευθύντρια του παιδιατρικού προληπτικού καρδιολογικού προγράμματος στο Νοσοκομείο Παιδιών Nemours / Alfred I. duPont στο Wilmington, αυτή η έρευνα δείχνει ότι η ποιότητα του ύπνου ενός παιδιού μπορεί να είναι ένας παράγοντας στον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης στα παιδιά. «Αυτό σημαίνει ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους τα παιδιά έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση είναι επειδή έχουν αποφρακτική άπνοια ύπνου, ακόμη και μετά τον έλεγχο για άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου, όπως η «παχυσαρκία», εξηγεί η Δρ Carissa M. Baker-Smith.

Παράγοντας καρδιακού κινδύνου η άπνοια 

Για τους συγγραφείς της μελέτης, αυτά τα νέα συμπεράσματα απαιτούν καλύτερη διαχείριση της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου στα παιδιά, ακόμη και στα μικρά παιδιά, για να τα αποτρέψει από τη μετέπειτα ανάπτυξη υπέρτασης, που αποτελεί τον πρόδρομο των καρδιακών παθήσεων στην ενηλικίωση.

Αν και όλα τα παιδιά που ροχαλίζουν δεν έχουν άπνοια ύπνου, το δυνατό ροχαλητό -για παράδειγμα ακούγεται μέσω της πόρτας του υπνοδωματίου- πρέπει να θεωρείται σημάδι. Τα άλλα συμπτώματα είναι ευερεθιστότητα ή υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

“Μην υποθέσετε ότι το ροχαλητό ενός παιδιού είναι χαριτωμένο ή ότι το υπερβολικό βάρους του είναι φυσιολογικό. Αντιμετωπίστε το σοβαρά, μιλήστε με τον παιδίατρό σας”, καταλήγει ο Δρ Fernandez-Mendoza.


Photo by Jelleke Vanooteghem on Unsplash
Αρθρογράφος: https://www.pourquoidocteur.fr/Auteurs/104-Charlotte-Arce 
Σύνδεσμος:  https://www.pourquoidocteur.fr/Articles/Question-d-actu/36384-Apnee-sommeil-risque-d-hypertension-enfants-souffrent