Τι περιέχει ένα τσιγάρο

Χωρίς καμία αμφιβολία, το Κάπνισμα είναι η μεγαλύτερη επιδημία όλων των εποχών, με τραγικό απολογισμό 7 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, δηλαδή ένας άνθρωπος κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, αλλά και μία τραγικότερη πρόβλεψη ότι το 2025 δέκα εκατομμύρια συνάνθρωποί μας θα πεθάνουν από αίτια σχετιζόμενα με το κάπνισμα.

Στον καπνό του τσιγάρου περιλαμβάνονται 7000 χημικές ενώσεις, μεταξύ των οποίων 70 περίπου καρκινογόνες ουσίες, όπως η φορμαλδεΰδη, το ολικά οξειδωμένο άζωτο, το υδροκυάνιο, το κάδμιο και άλλα βαριά μέταλλα.

Οι ουσίες του μείγματος του καπνού βρίσκονται είτε σε σωματιδιακή είτε σε αέρια μορφή. Ενδεικτικές ουσίες της αέριας φάσης είναι το μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα, το υδροκυάνιο, τα οξείδια του αζώτου, πτητικές θειούχες ενώσεις, πτητικοί υδρογονάνθρακες, νιτρίλια, αλκοόλες, αλδεΰδες και κετόνες. Σε σωματιδιακή μορφή βρίσκονται η νικοτίνη, η πίσσα, το μονοξείδιο του άνθρακα. Η νικοτίνη είναι η κύρια ουσία που ευθύνεται για την εξάρτηση που αναπτύσσεται από τον καπνό. Η τοξική της δράση είναι μέτρια συγκριτικά με την τοξικότητα των υπολοίπων συστατικών του καπνού. Η νικοτίνη, όπως και το μονοξείδιο του άνθρακα, δεν έχουν καρκινογόνο δράση, ενώ η πίσσα είναι ένωση πολλών ουσιών, μερικές από τις οποίες είναι καρκινογόνες (πολυκυκλικοί και αρωματικοί υδρογονάνθρακες). Η πίσσα είναι ουσιαστικά αυτό που απομένει μετά την απομάκρυνση της νικοτίνης και της υγρασίας. Πρόκειται για ένωση πολλών και καρκινογόνων ουσιών, έχει σκούρο χρώμα και κολλώδη υφή. Επικάθεται στους βλεννογόνους του στόματος, των πνευμόνων, του στομάχου και του εντέρου, συμβάλλοντας στην πρόκληση καρκίνου αυτών των περιοχών, αλλά και στην εκδήλωση εμφυσήματος και άλλων χρόνιων αναπνευστικών και συστηματικών νοσημάτων.

Μονοξείδιο του άνθρακα

Το μονοξείδιο του άνθρακα αποτελεί βλαπτική ουσία που περιέχεται στον καπνό του τσιγάρου.  Καθώς έχει μεγαλύτερη συγγένεια ως προς την πρόσδεση του στην αιμοσφαιρίνη από ότι το οξυγόνο, εμποδίζει τη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες στο αίμα και κατ’ επέκταση τη μεταφορά οξυγόνου σε όλους τους ιστούς του ανθρώπινου σώματος. Ταυτόχρονα, δυσχεραίνει και την αποβολή του διοξειδίου του άνθρακα από τον οργανισμό μας μέσω της αναπνοής, με παρόμοιο μηχανισμό. Έτσι, προκαλούνται χρόνιες βλάβες στους ιστούς. Η ποσότητα μονοξειδίου του άνθρακα που περιέχεται στον καπνό του τσιγάρου είναι τουλάχιστον τόσο υψηλή, όσο εκείνη ενός μη καταλυτικού βενζινοκινητήρα.

Σύνδεσμος με το βίντεο της εκδήλωσης: https://www.facebook.com/watch/live/?v=385806809422802&ref=watch_permalink 
Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος

Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στις 18.30, στο Αμφιθέατρο του Mουσείου της Ακρόπολης, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατα του καπνίσματος.  Θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω Διαδικτύου για το ευρύ κοινό, το οποίο μπορεί να την παρακολουθήσει μέσω του συνδέσμου http://bit.ly/YYWNTD2021  και μέσω Facebook live από τη σελίδα SMOKEFREEGREECE

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Καθ. Παναγιώτης Μπεχράκης, Πρόεδρος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για το Κάπνισμα και Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Σύνδεσμος: https://smokefreegreece.gr/quot-epilego-na-min-kapnizo-quot-pagkosmia-imera-kata-toy-kapnismatos-31-5-2021/
Παρακολούθηση εκδήλωσης εδώ: https://www.facebook.com/watch/live/?v=385806809422802&ref=watch_permalink 

Επιστροφή στην πρώτη σελίδα