Η πολύ δουλειά σκοτώνει

Οι πολλές ώρες εργασίας οδήγησαν σε 745.000 θανάτους από εγκεφαλικό επεισόδιο και ισχαιμική καρδιακή νόσο το 2016, αύξηση 29% από το 2000, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) που δημοσιεύθηκε στο Environment International.

Σε μια πρώτη παγκόσμια ανάλυση της απώλειας ζωής και υγείας που σχετίζεται με πολλές ώρες εργασίας, η ΠΟΥ και η ΔΟΕ εκτιμούν ότι, το 2016, 398.000 άνθρωποι πέθαναν από εγκεφαλικό επεισόδιο και 347.000 από καρδιακές παθήσεις ως αποτέλεσμα της εργασίας τους τουλάχιστον 55 ώρες εβδομάδα. Μεταξύ 2000 και 2016, ο αριθμός των θανάτων από καρδιακές παθήσεις λόγω πολλών ωρών εργασίας αυξήθηκε κατά 42% και από εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 19%.

Αυτή η νοσηρότητα που σχετίζεται με την εργασία είναι ιδιαίτερα σημαντική στους άνδρες (72% των θανάτων σημειώθηκαν μεταξύ των ανδρών), σε άτομα που ζουν στις περιοχές του Δυτικού Ειρηνικού και της Νοτιοανατολικής Ασίας και σε μεσήλικες ή ηλικιωμένους εργαζόμενους. Οι περισσότεροι από τους θανάτους που καταγράφηκαν ήταν μεταξύ ατόμων που πέθαναν σε ηλικία 60-79 ετών, οι οποίοι είχαν εργαστεί για 55 ώρες ή περισσότερο την εβδομάδα μεταξύ των ηλικιών 45 και 74 ετών.

Με τις πολλές ώρες εργασίας που είναι πλέον γνωστό ότι είναι υπεύθυνες για το ένα τρίτο περίπου της συνολικής εκτιμώμενης εργασιακής νοσηρότητας, καθιερώνονται ως παράγοντας κινδύνου με το μεγαλύτερο βάρος επαγγελματικής ασθένειας. Αυτό προωθεί τη σκέψη προς έναν σχετικά νέο και πιο ψυχοκοινωνικό παράγοντα επαγγελματικού κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εργασία 55 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα σχετίζεται με εκτιμώμενο 35% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και 17% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμική καρδιακή νόσο, σε σύγκριση με την εργασία 35-40 ώρες την εβδομάδα.

Επιπλέον, ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται πολλές ώρες αυξάνεται και σήμερα ανέρχεται στο 9% του συνολικού πληθυσμού παγκοσμίως. Αυτή η τάση θέτει ακόμη περισσότερα άτομα σε κίνδυνο αναπηρίας και πρόωρο θάνατο που σχετίζεται με την εργασία.

Με την πανδημία

Η νέα ανάλυση έρχεται καθώς η πανδημία COVID-19 είναι στο επίκεντρο της διαχείρισης των ωρών εργασίας. Η πανδημία επιταχύνει τις εξελίξεις που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την τάση για αύξηση του χρόνου εργασίας.

«Η πανδημία COVID-19 άλλαξε σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται πολλοί άνθρωποι», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. “Η τηλεργασία έχει γίνει ο κανόνας σε πολλές βιομηχανίες, συχνά θολώνει τα όρια μεταξύ σπιτιού και εργασίας. Επιπλέον, πολλές επιχειρήσεις έχουν αναγκαστεί να μειώσουν ή να κλείσουν τμήματα για να εξοικονομήσουν χρήματα, και οι άνθρωποι που εξακολουθούν να βρίσκονται στη μισθοδοσία καταλήγουν να εργάζονται περισσότερες ώρες. Καμία εργασία δεν αξίζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακών παθήσεων. Οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι πρέπει να συνεργαστούν για να συμφωνήσουν σε όρια για την προστασία της υγείας των εργαζομένων. “

«Η εργασία 55 ωρών ή περισσότερο την εβδομάδα αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία», πρόσθεσε η Δρ Μαρία Νείρα (Dr Maria Neira), Διευθύντρια στο Τμήμα Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. «Ήρθε η ώρα να ξυπνήσουμε όλοι, οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι μπροστά στο γεγονός ότι οι πολλές ώρες εργασίας μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρο θάνατο».

Μέτρα

Οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι μπορούν να λάβουν τα ακόλουθα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων:

  • Οι κυβερνήσεις μπορούν να παρουσιάσουν, να θεσπίσουν και να επιβάλουν νόμους, κανονισμούς και πολιτικές που απαγορεύουν την υποχρεωτική υπερωρία και διασφαλίζουν μέγιστα όρια στον χρόνο εργασίας.
  • Οι διμερείς ή συλλογικές συμβάσεις διαπραγμάτευσης μεταξύ εργοδοτών και εργατικών ενώσεων μπορούν να διευθετήσουν τον χρόνο εργασίας να είναι πιο ευέλικτος, ενώ ταυτόχρονα να συμφωνούν για έναν μέγιστο αριθμό ωρών εργασίας.
  • Οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να μοιράζονται τις ώρες εργασίας για να διασφαλίσουν ότι ο αριθμός των ωρών εργασίας δεν θα ανεβαίνει πάνω από τις 55 ή περισσότερες την εβδομάδα.

Σημείωση: Για αυτήν τη μελέτη πραγματοποιήθηκαν δύο συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις των τελευταίων στοιχείων. Συνδέθηκαν δεδομένα από 37 μελέτες για ισχαιμική καρδιακή νόσο που κάλυπταν περισσότερους από 768.000 συμμετέχοντες και 22 μελέτες για εγκεφαλικό επεισόδιο που κάλυπταν περισσότερους από 839.000 συμμετέχοντες. Η μελέτη κάλυψε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο και βασίστηκε σε δεδομένα από περισσότερες από 2300 έρευνες που συλλέχθηκαν σε 154 χώρες από το 1970-2018.
Σύνδεσμος:
 https://www.who.int/news/item/17-05-2021-long-working-hours-increasing-deaths-from-heart-disease-and-stroke-who-ilo
Φωτογραφία: Photo by 
Elisa Ventur on Unsplash