Μικρά παιδιά: Μεγαλύτερο βάρος = υψηλότερη αρτηριακή πίεση

Τα υπέρβαρα παιδιά τεσσάρων ετών έχουν διπλάσιο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση έως την ηλικία των έξι ετών, αυξάνοντας τον κίνδυνο μελλοντικής καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτό είναι το εύρημα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε το 2019 στο European Journal of Preventive Cardiology, ένα περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC) (1)

«Ο μύθος ότι το υπερβολικό βάρος στα παιδιά δεν έχει συνέπειες, εμποδίζει την πρόληψη και τον έλεγχο αυτού του προβλήματος υγείας», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Iñaki Galán, από το Carlos III Health Institute, Μαδρίτη, Ισπανία. «Οι γονείς πρέπει να είναι πιο σωματικά ενεργοί με τανμμικρά παιδιά και να τους παρέχουν μια υγιεινή διατροφή. Οι γυναίκες πρέπει να ρίξουν επιπλέον κιλά πριν μείνουν έγκυες, να αποφύγουν το υπερβολικό βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να σταματήσουν το κάπνισμα, καθώς αυτοί είναι όλοι καθορισμένοι παράγοντες κινδύνου για την παιδική παχυσαρκία».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η παιδική παχυσαρκία είναι μια από τις πιο σοβαρές προκλήσεις για τη δημόσια υγεία του 21ου αιώνα. Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και η επικράτησή του έχει αυξηθεί με ανησυχητικό ρυθμό. Το 2016, περισσότερα από 41 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών ήταν υπέρβαρα (2).

Αυτή η μελέτη, βασισμένη στην κοόρτη ELOIN, (3) εξέτασε τη σχέση μεταξύ υπερβολικού βάρους και υψηλής αρτηριακής πίεσης σε 1.796 παιδιά τεσσάρων ετών που παρακολουθήθηκαν για δύο χρόνια μετά. Η αρτηριακή πίεση μετρήθηκε και στα δύο χρονικά σημεία, καθώς και ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ σε κιλά/2ύψος) και η περιφέρεια της μέσης.

Αλυσίδα κινδύνου

Σε σύγκριση με τα παιδιά που διατηρούν υγιές βάρος μεταξύ της ηλικίας τεσσάρων και έξι ετών, εκείνα με νέο ή επίμονο υπερβολικό βάρος σύμφωνα με τον ΔΜΣ είχαν 2,49 και 2,54 υψηλότερο κινδύνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, αντίστοιχα. Σε αυτά με νέα ή επίμονη κοιλιακή παχυσαρκία, ο κίνδυνος για υψηλή αρτηριακή πίεση ήταν 2,81 και 3,42 μεγαλύτερος, αντίστοιχα. Τα παιδιά που έχασαν βάρος δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα ευρήματα εφαρμόστηκαν σε όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από το φύλο ή την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση.

«Υπάρχει μια αλυσίδα κινδύνου, σύμφωνα με την οποία το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία οδηγούν σε υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία αυξάνει την πιθανότητα καρδιαγγειακών παθήσεων εάν της επιτραπεί να συνεχιστεί έως την ενηλικίωση», δήλωσε ο Δρ Galán. «Αλλά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα παιδιά που επιστρέφουν σε φυσιολογικό βάρος ανακτούν επίσης μια υγιή αρτηριακή πίεση».

Οι γονείς και το σχολείο

«Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και να χάσετε τα υπερβολικά κιλά είναι να ασκήστε και να τρώτε μια υγιεινή διατροφή”, δήλωσε ο Δρ Galán. “Εκτός από τον κεντρικό ρόλο των γονέων, το σχολικό πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει τρεις έως τέσσερις ώρες σωματικής άσκησης κάθε εβδομάδα. Οι δάσκαλοι πρέπει να επιβλέπουν τις δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, ενώ τα σχολεία μπορούν να προσφέρουν παιχνίδια και αθλήματα μετά τα μαθήματα και να παρέχουν θρεπτικά ισορροπημένα γεύματα και σνακ».

Οι γιατροί

Οι γιατροί θα πρέπει να αξιολογούν τακτικά τον ΔΜΣ και την περιφέρεια της μέσης στη νεαρή ηλικία, πρόσθεσε ο Δρ Galán. «Μερικοί παιδίατροι πιστεύουν ότι οι βλάβες του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας ξεκινούν από την εφηβεία, αλλά η μελέτη μας δείχνει ότι είναι λάθος», είπε. «Πρέπει να ανιχνεύσουμε το υπερβολικό βάρος το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορεί να αντιστραφεί η επιβλαβής του επίδραση στην αρτηριακή πίεση».

Τα υπέρβαρα παιδιά πρέπει να μετρούν την αρτηριακή τους πίεση. Τρεις συνεχόμενες αυξημένες μετρήσεις αποτελούν υψηλή αρτηριακή πίεση. Στα μικρά παιδιά, η πιο συνηθισμένη αιτία είναι το υπερβολικό βάρος, αλλά οι γιατροί θα πρέπει να αποκλείσουν άλλους λόγους όπως καρδιακές βλάβες, νεφρική νόσο, γενετικές καταστάσεις και ορμονικές διαταραχές. Εάν η αιτία είναι το υπερβολικό βάρος, θα συμβουλέψετε περισσότερη δραστηριότητα και βελτιώσεις στη διατροφή. Εάν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν βοηθήσουν, πρέπει να συνταγογραφηθεί φάρμακο για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ο Δρ Galán σημείωσε ότι το υπερβολικό βάρος στα παιδιά εκτιμάται με μεγαλύτερη ακρίβεια χρησιμοποιώντας τόσο τον ΔΜΣ όσο και την περιφέρεια μέσης. Στη μελέτη, η χρήση και της μιας εκ των δύο μετρήσεων μόνη της, θα είχε χάσει το 15% έως 20% των περιπτώσεων.

Βιβλιογραφικές Αναφορές:
1-
OrtizPinto MA, OrtizMarrón H, FerrizVidal I, et al. Σχέση μεταξύ γενικής και κεντρικής λιπαρότητας και ανάπτυξης υπέρτασης στην πρώιμη παιδική ηλικία. Eur J Prev Cardiol. 2019. doi:10.1177/2047487319839264.
2- https: //www.who.int/dietphysicalactivity/childhood/en/
3- Η Διαχρονική Μελέτη της Παιδικής Παχυσαρκίας (
ELOIN για το ακρωνύμιο στα Ισπανικά) είναι μια κοόρτη με βάση τον πληθυσμό σε περιοχή της Μαδρίτης, στην Ισπανία.
Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας: Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας συγκεντρώνει επαγγελματίες υγείας από περισσότερες από 150 χώρες, που εργάζονται για να προωθήσουν την καρδιαγγειακή ιατρική και να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ζήσουν μακρύτερες, υγιέστερες ζωές.
Σχετικά με το Ευρωπαϊκό περιοδικό προληπτικής καρδιολογίας: Το
European Journal of Preventive Cardiology είναι το κορυφαίο περιοδικό προληπτικής καρδιολογίας στον κόσμο, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στη μείωση του παγκόσμιου φορτίου των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Φωτογραφία
/ Photo by Meghan Holmes on Unsplash