Υπέρβαρος και υγιής δεν γίνεται

Το πάχος συνδέεται με χειρότερη υγεία της καρδιάς ακόμη και σε άτομα που ασκούνται – Άρα απώλεια βάρους και ενεργός τρόπος ζωής πάνε μαζί

Από το hypertensionwatch.com

Η σωματική δραστηριότητα δεν αναιρεί τις αρνητικές επιπτώσεις του υπερβολικού σωματικού βάρους στην υγεία της καρδιάς. Αυτό είναι το εύρημα μιας μεγάλης μελέτης (1) που δημοσιεύθηκε Ιανουάριο 2021 στο European Journal of Preventive Cardiology (3), ένα περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC). (4)

«Κάποιος δεν μπορεί να είναι υπέρβαρος αλλά υγιής », δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Alejandro Lucia του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της ΜαδρίτηςΙσπανία «Αυτή ήταν η πρώτη ανάλυση σε εθνικό επίπεδο που έδειξε ότι η τακτική δράση δεν είναι πιθανό να εξαλείψει τις επιζήμιες επιπτώσεις του υπερβολικού σωματικού βάρους στην υγεία. Τα ευρήματά μας αντικρούουν την ιδέα ότι ένας σωματικά ενεργός τρόπος ζωής μπορεί να εξαλείψει εντελώς τις επιβλαβείς επιπτώσεις του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας.”

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η φυσική κατάσταση μπορεί να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις του υπερβολικού σωματικού βάρους στην υγεία της καρδιάς. Έχει προταθεί ότι σε ενήλικες και παιδιά, το να είναι «Παχείς αλλά σε φόρμα» μπορεί να σχετίζεται με παρόμοια καρδιαγγειακή υγεία με το να είναι «αδύνατοι αλλά όχι σε φόρμα». Η Δρ. Loucia είπε: «Αυτό οδήγησε σε αμφιλεγόμενες προτάσεις για τις πολιτικές υγείας ώστε να δοθεί προτεραιότητα στη σωματική δραστηριότητα και την φυσική κατάσταση περισσότερο από την απώλεια βάρους. Η μελέτη μας προσπάθησε να διευκρινίσει τους δεσμούς μεταξύ της δραστηριότητας, του σωματικού βάρους και της υγείας της καρδιάς. “

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από 527.662 εργαζόμενους ενήλικες ασφαλισμένους από μια μεγάλη εταιρεία πρόληψης επαγγελματικού κινδύνου στην Ισπανία. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 42 ετών και το 32% ήταν γυναίκες.

Οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν ως φυσιολογικό βάρος (δείκτης μάζας σώματος [ΔΜΣ] 20,0-24,9 ), υπέρβαροι (ΔΜΣ 25,0-29,9 ) ή παχύσαρκοι (ΔΜΣ 30,0 ή παραπάνω). Επιπλέον, ομαδοποιήθηκαν κατά επίπεδο δραστηριότητας:
 1) Τακτικά ενεργός, ορίζεται ως το ελάχιστο που συνιστάται για τους ενήλικες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). (2)
2) Ανεπαρκώς ενεργός (κάποια μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα κάθε εβδομάδα αλλά μικρότερη από την ελάχιστη του ΠΟΥ).
3) Ανενεργός (χωρίς άσκηση).
Η καρδιαγγειακή υγεία προσδιορίστηκε σύμφωνα με τρεις κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο, δηλαδή τον διαβήτη, την υψηλή χοληστερόλη και την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Περίπου το 42% των συμμετεχόντων ήταν φυσιολογικού βάρους, το 41% ήταν υπέρβαροι και το 18% ήταν παχύσαρκοι. Η πλειοψηφία ήταν ανενεργή (63,5%), ενώ το 12,3% ήταν ανεπαρκώς ενεργό και το 24,2% ήταν τακτικά ενεργό. Περίπου 30% είχαν υψηλή χοληστερόλη, 15% είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση και 3% είχαν διαβήτη.

Οι ερευνητές διερεύνησαν τους συσχετισμούς μεταξύ κάθε ΔΜΣ και ομάδας δραστηριοτήτων και τους τρεις παράγοντες κινδύνου. Σε όλα τα επίπεδα του ΔΜΣ, οποιαδήποτε δραστηριότητα (είτε πληρούσε το ελάχιστο είτε όχι) συνδέθηκε με χαμηλότερη πιθανότητα διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή υψηλή χοληστερόλη σε σύγκριση με καμία άσκηση.
Η Δρ Lucia είπε: «Αυτό μας λέει ότι όλοι, ανεξάρτητα από το σωματικό τους βάρος, πρέπει να είναι σωματικά δραστήριοι για να προστατεύσουν την υγεία τους».

Σε όλα τα βάρη, οι πιθανότητες διαβήτη και υπέρτασης μειώθηκαν καθώς η σωματική δραστηριότητα αυξήθηκε. «Περισσότερη δραστηριότητα είναι καλύτερη, οπότε το περπάτημα 30 λεπτά την ημέρα είναι καλύτερο από το περπάτημα 15 λεπτά την ημέρα», είπε.

Yπέρβαροι και παχύσαρκοι

Ωστόσο, οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι συμμετέχοντες είχαν μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο από τους συνομηλίκους τους με φυσιολογικό βάρος, ανεξάρτητα από τα επίπεδα δραστηριότητας. Για παράδειγμα, σε σύγκριση με τα ανενεργά άτομα φυσιολογικού βάρους, τα ενεργά παχύσαρκα άτομα είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να έχουν υψηλή χοληστερόλη, τέσσερις φορές πιο πιθανό να έχουν διαβήτη και πέντε φορές πιο πιθανό να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.
Η Δρ Lucia υπογράμμισε: «Η άσκηση δεν φαίνεται να αντισταθμίζει τις αρνητικές επιπτώσεις του υπερβολικού βάρους. Αυτό το εύρημα παρατηρήθηκε επίσης συνολικά τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες όταν αναλύθηκαν ξεχωριστά. “

Και κατέληξε: «Η καταπολέμηση της παχυσαρκίας και της αδράνειας είναι εξίσου σημαντική. πρέπει να είναι μια κοινή μάχη. Η απώλεια βάρους θα πρέπει να παραμείνει πρωταρχικός στόχος για πολιτικές υγείας μαζί με την προώθηση του ενεργού τρόπου ζωής.

Bιβλιογραφικές αναφορές:
(1)-Valenzuela PL, Santos-Lozano A, Barrán AT, et al. Κοινή σύνδεση φυσικής δραστηριότητας και δείκτη μάζας σώματος με καρδιαγγειακό κίνδυνο: Mια εθνική με βάση τον πληθυσμό cross-sectional study. Eur J Prev Cardiol. 2021. doi:10.1093/eurjpc/zwaa151.
(2)-O ΠΟΥ συνιστά σε όλους τους ενήλικες να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα (και έως 300 λεπτά την εβδομάδα) μέτριας έως έντονης αερόβιας σωματικής δραστηριότητας, όπως περπάτημα ή γρήγορο περπάτημα ή τουλάχιστον 75 λεπτά την εβδομάδα (και έως 150 λεπτά ανά εβδομάδα) με πιο έντονες δραστηριότητες, όπως τζόκινγκ ή συνδυασμό αυτών.
(3)- Σχετικά με το Ευρωπαϊκό Περιοδικό Προληπτικής Καρδιολογίας: Το European Journal of Preventive Cardiology είναι το κορυφαίο περιοδικό προληπτικής καρδιολογίας στον κόσμο, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στη μείωση του παγκόσμιου φορτίου των καρδιαγγειακών παθήσεων.
(4)- Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας (ESC): Η ESC συγκεντρώνει επαγγελματίες υγείας από περισσότερες από 150 χώρες, που εργάζονται για να προωθήσουν την καρδιαγγειακή ιατρική και να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο, πιο υγιείς.
Φωτογραφία / Photo by Jade Orth on Unsplash