Οι πολλές πρωτεΐνες μας κάνουν ανίσχυρους στον κορονοϊό

Νέα έρευνα έδειξε πως όσοι έκαναν διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες και πολλές πρωτεΐνες, είχαν σχεδόν τετραπλάσια πιθανότητα να αρρωστήσουν με μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα Covid-19 – Καλύτερα οι vegan και ψαροφάγοι  

 Από το hypertensionwatch.com

 Μέχρι τώρα ξέραμε πως τα υποκείμενα νοσήματα είναι επιβαρυντικά για έναν οργανισμό που κολλάει κορονοϊό. Αργότερα βγήκαν μελέτες πως ρόλο παίζει και αν κάποιος είναι παχύσαρκος. Η τελευταία έρευνα αναφέρει πως καθοριστική είναι και η διατροφή. Και βρήκε πως όσοι είναι αυστηρά χορτοφάγοι (vegan), ή ψαροφάγοι περνούν πιο “εύκολα” τον κορονοϊό, αντίθετα με όσους διατρέφονται με πρωτεΐνες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σάρα Σάιντελμαν (Sara B Seidelmann ) του Νοσοκομείου Στάμφορντ του Κονέκτικατ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό επιστήμης της διατροφής BMJ Nutrition Prevention & Health, ανέλυσαν στοιχεία για 2.884 υγειονομικούς με εκτεταμένη έκθεση στον κορονοϊό, οι οποίοι εργάζονταν σε έξι χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ).

Η μελέτη συνέλεξε στοιχεία για τη διατροφή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κατά το προηγούμενο έτος και συσχέτισε αυτές τις πληροφορίες με τη σοβαρότητα όσων λοιμώξεων Covid-19 εμφανίστηκαν στους συμμετέχοντες (επρόκειτο για 568, από τους οποίους οι 138 είχαν μέτρια έως σοβαρή λοίμωξη από κορονοϊό, ενώ οι 430 ήπια).

Γιατί συμβαίνει

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έκαναν προηγουμένως φυτοφαγία ή ψαροφαγία, είχαν 73% και 59% μικρότερο κίνδυνο μέτριας έως βαριάς νόσου Covid-19. Επίσης όσοι έκαναν διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες και πολλές πρωτεΐνες, είχαν σχεδόν τετραπλάσια πιθανότητα να αρρωστήσουν με μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα Covid-19.
Αυτά ίσχυαν ανεξάρτητα από το βάρος κάποιου και από το αν είχε υποκείμενα νοσήματα. Από την άλλη, δεν βρέθηκε κάποια συσχέτιση ανάμεσα στο είδος της διατροφής και στην πιθανότητα κάποιος να μολυνθεί από κορονοϊό.

Και γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί η φυτοφαγική διατροφή περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτοχημικά (πολυφαινόλες, καροτενοειδή), βιταμίνες και μέταλλα, που είναι σημαντικά για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επίσης, τα ψάρια είναι πηγή άφθονων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης D, που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Και όλα αυτά βοηθούν το αμυντικό σύστημα του ανθρώπου απέναντι στον κορονοϊό.

Η έρευνα: https://nutrition.bmj.com/content/early/2021/05/18/bmjnph-2021-000272
Hyunju Kim,Casey Rebholz, Sheila Hegde, Christine LaFiura, Madhunika Raghavan, John F Lloyd, Susan Cheng, Sara B Seidelmann (doi: 10.1136/bmjnph-2021-000272)

Φωτογραφία / Photo by Sandie Clarke on Unsplash