Τι πρέπει να τρώει ο υπερτασικός στον καύσωνα

Φρούτα, λαχανικά, χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος γαλακτοκομικά προϊόντα πολύ λίγα λιπαρά, αποφυγή αλκοόλ, πολλά υγρά, μικρά γεύματα

Της Aρεζίνας Καστή RD, MSc, PhDc, Προϊσταμένης Τμήματος Κλινικής Διατροφής & Διαιτολογίας νοσοκομείου Αττικόν

Η υπέρταση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και συχνότερα προβλήματα υγείας σε όλον τον κόσμο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υπολογίζονται σε 1,13 δισεκατομμύριο οι υπερτασικοί. Λέγοντας υπέρταση εννοούμε την αύξηση της αρτηριακής πίεσης σε επαναλαμβανόμενες μετρήσεις, πιο συγκεκριμένα της συστολικής πίεσης >140 mmHg και της διαστολικής πίεσης >90 mmHg.

Η υπέρταση παραμένει ένας από τους πιο σημαντικούς τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια. Επιστημονικές έρευνες υποδεικνύουν ότι ο συνδυασμός μιας διατροφής χαμηλής σε νάτριο (<2300mg την ημέρα, που αντιστοιχεί σε 6 g. αλατιού) και δίαιτας τύπου DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), μπορούν να μειώσουν σημαντικά την αρτηριακή πίεση. Η DASH αποτελεί ένα μοντέλο διατροφής όπου η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών είναι ιδιαίτερα αυξημένη, τα γαλακτοκομικά προϊόντα που επιτρέπονται προς κατανάλωση είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος, τα ολικά και τα κορεσμένα προσλαμβανόμενα λιπαρά είναι ελεγχόμενα και η κατανάλωση αλκοόλ είναι μέτρια. Επίσης αυτό το μοντέλο διατροφής παρέχει αυξημένες ποσότητες καλίου και ασβεστίου. Επιπλέον, η καλή ενυδάτωση του οργανισμού βοηθάει στην σωστή λειτουργία των νεφρών και αυτό έχει ως συνέπεια την μείωση της αρτηριακής πίεσης μέσω της αποβολής του περίσσιου νάτριου.

Η αρτηριακή πίεση παρουσιάζει εποχιακή διακύμανση (τιμές χαμηλότερες το καλοκαίρι σε σχέση με το χειμώνα). Ιδιαίτερα τις περιόδους έντονης ζέστης η συστολική πίεση μειώνεται κατά μέσο όρο 5-10 mmHg και οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες και στον τρόπο ζωής. Η πτώση της πίεσης το καλοκαίρι συνήθως είναι μικρή και ασκεί ευεργετική επίδραση στον οργανισμό. Υπάρχουν, όμως, άτομα που μπορεί να παρουσιάσουν μεγαλύτερη μείωση, με εμφάνιση υποτασικών συμπτωμάτων. Αυτά συναντώνται συχνότερα στις υψηλές θερμοκρασίες, γιατί οι προσαρμοστικοί μηχανισμοί των υπερτασικών δεν λειτουργούν σωστά.

Επομένως, οι υψηλές θερμοκρασίες που πλήττουν τη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες προκαλούν δυσφορία στα άτομα αυτά και απορρύθμιση στο καρδιαγγειακό τους σύστημα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται  σε άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για την υπέρταση, διότι εξαιτίας της αυξημένης εφίδρωσης και της μείωσης των υγρών του οργανισμού υποθάλπεται ο κίνδυνος θρομβώσεων.

Προσοχή  απαιτείται σε όσους παίρνουν διουρητικά, διότι υπάρχει μεγάλη απώλεια υγρών και με την επιβάρυνση των φαρμάκων απορρυθμίζεται το καρδιαγγειακό σύστημα και η αρτηριακή πίεση. Επομένως, πιθανό να χρειαστεί τις ημέρες του καύσωνα να τροποποιηθεί η φαρμακευτική αγωγή – πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα. Εάν υπάρχει τακτική σωματική δραστηριότητα συστήνεται περιορισμός κατά τον καύσωνα, για να μην προκληθούν διαταραχές και απώλεια υγρών.

Τι συστήνεται διατροφικά στους υπερτασικούς τις ημέρες του καύσωνα;

  • Αύξηση πρόσληψης υγρών – κατανάλωση άφθονου νερού και φυσικών χυμών
  • Διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά
  • Κατανάλωση λίγο περισσότερο αλατιού (για αποφυγή πιθανής ηλεκτρολυτικής διαταραχής)
  • Μικρά και συχνά γεύματα
  • Αποφυγή γευμάτων πλούσιων σε λίπος
  • Αποφυγή κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών

Βιογραφικό: https://hypertensionwatch.com/2021/06/30/arezina-kasti-rd-msc-phdc/
Φωτογραφία / Photo by Milada Vigerova on Unsplash