Αντιμετώπιση του COVID-19 στο σπίτι: Συμβουλές φροντίδας για εσάς και τους άλλους

Παρέχετε φροντίδα στο σπίτι σε ένα άτομο με COVID-19; Ή φροντίζετε τον εαυτό σας στο σπίτι; Κατανοήστε πότε απαιτείται επείγουσα περίθαλψη και τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την εξάπλωση της λοίμωξης.

Από το προσωπικό της Mayo Clinic

Εάν έχετε νόσο COVID-19 και φροντίζετε τον εαυτό σας στο σπίτι ή φροντίζετε ένα αγαπημένο σας άτομο με το COVID-19 στο σπίτι, μπορεί να έχετε ερωτήσεις. Πώς γνωρίζετε πότε απαιτείται επείγουσα περίθαλψη; Πόσο καιρό είναι απαραίτητη η απομόνωση; Τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την εξάπλωση των μικροβίων; Πώς μπορείτε να υποστηρίξετε ένα άρρωστο αγαπημένο σας πρόσωπο και να διαχειριστείτε το άγχος σας; Να τι πρέπει να γνωρίζετε.

Θεραπεία στο σπίτι

Οι περισσότεροι άνθρωποι που αρρωσταίνουν με το COVID-19 θα υποστούν μόνο ήπια ασθένεια και μπορούν να αναρρώσουν στο σπίτι. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν λίγες ημέρες και τα άτομα που έχουν τον ιό μπορεί να αισθάνονται καλύτερα σε περίπου μία εβδομάδα. Η θεραπεία στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και περιλαμβάνει ξεκούραση, λήψη υγρών και αναλγητικά.

Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι ενήλικες και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με υπάρχουσες ιατρικές παθήσεις θα πρέπει να καλέσουν το γιατρό τους μόλις αρχίσουν τα συμπτώματα. Αυτοί οι παράγοντες θέτουν τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά με COVID-19.

Ακολουθήστε τις συστάσεις του γιατρού σχετικά με τη φροντίδα και την απομόνωση στο σπίτι για τον εαυτό σας ή το αγαπημένο σας πρόσωπο. Συζητήστε με το γιατρό εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με τις θεραπείες. Βοηθήστε το άρρωστο άτομο να προμηθευτεί τρόφιμα και οποιαδήποτε φάρμακα και, εάν χρειάζεται, φροντίστε το κατοικίδιο ζώο του.

Είναι επίσης σημαντικό να σκεφτείτε πώς η φροντίδα ενός άρρωστου ατόμου μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας. Εάν είστε μεγαλύτεροι ή έχετε μια υπάρχουσα ιατρική κατάσταση, όπως καρδιακή ή πνευμονική νόσο ή διαβήτη, μπορεί να διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας με COVID-19. Πρέπει να σκεφτείτε να απομονωθείτε από το άρρωστο άτομο και να βρείτε ένα άλλο άτομο που θα παρέχει τη φροντίδα.

Προειδοποιητικά σήματα έκτακτης ανάγκης

Παρακολουθήστε προσεκτικά τον εαυτό σας ή το αγαπημένο σας πρόσωπο για επιδείνωση των συμπτωμάτων. Εάν τα συμπτώματα φαίνεται να επιδεινώνονται, καλέστε το γιατρό.

Ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη χρήση παλμικού οξύμετρου στο σπίτι, ειδικά εάν ο άρρωστος έχει παράγοντες κινδύνου για σοβαρή ασθένεια COVID-19 και συμπτώματα COVID-19. Το παλμικό οξύμετρο είναι ένα πλαστικό κλιπ που συνδέεται με ένα δάχτυλο. Η συσκευή μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της αναπνοής μετρώντας πόσο οξυγόνο υπάρχει στο αίμα. Μια ένδειξη μικρότερη από 92% μπορεί να αυξήσει την ανάγκη για νοσηλεία. Εάν ο γιατρός συστήσει ένα παλμικό οξύμετρο, βεβαιωθείτε ότι έχετε καταλάβει πώς να χρησιμοποιείτε σωστά τη συσκευή και με ποιά ένδειξη θα πρέπει να καλέσετε το γιατρό.

Εάν εσείς ή το άτομο με COVID-19 εμφανίσετε προειδοποιητικά σημάδια έκτακτης ανάγκης, απαιτείται άμεσα ιατρική βοήθεια. Καλέστε το 166 ή τον τοπικό αριθμό έκτακτης ανάγκης εάν το άρρωστο άτομο δεν μπορεί να ξυπνήσει ή παρατηρήσετε τυχόν σημάδια έκτακτης ανάγκης, όπως:

 • ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝΑΠΝΟΗΣ
 • Επίμονο πόνο στο στήθος ή πίεση
 • Νέα σύγχυση
 • Μπλε χείλη ή πρόσωπο
 • Αδυναμία να μείνει ξύπνιος
 • Χλωμό, γκρι ή μπλε χρώμα του δέρματος, των χειλιών ή των νυχιών-ανάλογα με τον τόνο του δέρματος

Προστατεύστε τους άλλους εάν είστε άρρωστοι

Εάν είστε άρρωστοι με COVID-19, μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη της εξάπλωσης της λοίμωξης από τον ιό COVID-19.

 • Μείνετε σπίτι από τη δουλειά, το σχολείο και τους δημόσιους χώρους, εκτός εάν πρόκειται να βγείτε για ιατρική φροντίδα.
 • Αποφύγετε τη χρήση δημόσιων συγκοινωνιών, υπηρεσιών κοινής χρήσης ή ταξί.
 • Μείνετε απομονωμένοι σε ένα δωμάτιο, μακριά από την οικογένειά σας και άλλους ανθρώπους, όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό περιλαμβάνει φαγητό στο δωμάτιό σας. Ανοίξτε τα παράθυρα για να κυκλοφορήσει ο αέρας. Χρησιμοποιήστε ξεχωριστό μπάνιο, εάν είναι δυνατόν.
 • Αποφύγετε τον κοινόχρηστο χώρο στο σπίτι σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Όταν χρησιμοποιείτε κοινόχρηστους χώρους, περιορίστε τις κινήσεις σας. Διατηρήστε καλά αεριζόμενη την κουζίνα και τους άλλους κοινόχρηστους χώρους. Μείνετε τουλάχιστον 2 μέτρα μακριά από τα μέλη της οικογένειάς σας.
 • Καθαρίζετε τις επιφάνειες που αγγίζονται συχνά στο ξεχωριστό δωμάτιο και το μπάνιο σας, όπως πόμολα πόρτας, διακόπτες φωτισμού, ηλεκτρονικά και πάγκους, κάθε μέρα.
 • Αποφύγετε να μοιράζεστε προσωπικά οικιακά αντικείμενα, όπως πιάτα, πετσέτες, κλινοσκεπάσματα και ηλεκτρονικά είδη.
 • Φοράτε μάσκα προσώπου όταν βρίσκεστε κοντά σε άλλους. Αλλάξτε τη μάσκα προσώπου κάθε μέρα.
 • Εάν δεν είναι δυνατή η χρήση μάσκας προσώπου, καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με χαρτομάντιλο ή αγκώνα όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Στη συνέχεια, πετάξτε το χαρτομάντιλο ή πλύνετε το μαντήλι.
 • Πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών με βάση το οινόπνευμα που περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλ.

Προστατεύστε τον εαυτό σας ενώ φροντίζετε κάποιον με COVID-19

Για να προστατευτείτε όταν φροντίζετε κάποιον με COVID-19, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστούν:

 • Κρατήστε τα χέρια σας καθαρά και μακριά από το πρόσωπό σας. Πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά μετά από στενή επαφή ή στο ίδιο δωμάτιο με το άρρωστο άτομο. Εάν το σαπούνι και το νερό δεν είναι διαθέσιμα, χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό χεριών που περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλ. Αποφύγετε να αγγίξετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας.
 • Φορέστε μάσκα προσώπου. Εάν πρέπει να είστε στο ίδιο δωμάτιο με το άτομο που είναι άρρωστο και δεν είναι σε θέση να φορέσει μάσκα προσώπου, φορέστε μάσκα προσώπου. Μείνετε τουλάχιστον 2 μέτρα μακριά από τον άρρωστο. Μην αγγίζετε ή χειρίζεστε τη μάσκα σας ενώ τη χρησιμοποιείτε. Εάν η μάσκα σας βραχεί ή λερωθεί, αντικαταστήστε την με μια καθαρή και στεγνή μάσκα. Πετάξτε τη χρησιμοποιημένη μάσκα και πλύνετε τα χέρια σας.
 • Καθαρίζετε συχνά το σπίτι σας. Χρησιμοποιήστε καθημερινά σπρέι καθαρισμού ή μαντηλάκια οικιακής χρήσης για να καθαρίσετε τις επιφάνειες που αγγίζονται συχνά, συμπεριλαμβανομένων πάγκων, τραπεζιών και πόμολων. Αποφύγετε τον καθαρισμό του ξεχωριστού δωματίου και του μπάνιου του άρρωστου. Αφήνετε στην άκρη τα κλινοσκεπάσματα και τα σκεύη που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο άρρωστος.
 • Να είστε προσεκτικοί με το πλυντήριο. Μην ανακινείτε τα βρώμικα ρούχα. Χρησιμοποιήστε κανονικό απορρυπαντικό για να πλύνετε τα ρούχα του αρρώστου. Χρησιμοποιήστε τη θερμότερη ρύθμιση που μπορείτε. Πλύνετε τα χέρια σας αφού βάλετε ρούχα στο στεγνωτήριο. Στεγνώστε καλά τα ρούχα. Εάν χειρίζεστε ρούχα που έχουν λερωθεί από το άρρωστο άτομο, φορέστε γάντια μιας χρήσης και κρατήστε τα αντικείμενα μακριά από το σώμα σας. Πλύνετε τα χέρια σας αφού αφαιρέσετε τα γάντια. Τοποθετήστε τα βρώμικα γάντια και τις μάσκες σε κάδο απορριμμάτων με καπάκι στο δωμάτιο του ασθενούς. Καθαρίστε και απολυμάνετε το δοχείο των λερωμένων ρούχων και πλύνετε τα χέρια σας μετά.
 • Να είστε προσεκτικοί με τα πιάτα. Φοράτε γάντια όταν χειρίζεστε πιάτα, φλιτζάνια ή σκεύη που χρησιμοποιούνται από το άρρωστο άτομο. Πλύνετε τα αντικείμενα με σαπούνι και ζεστό νερό ή στο πλυντήριο πιάτων. Καθαρίστε τα χέρια σας μετά την αφαίρεση των γαντιών ή το χειρισμό μεταχειρισμένων αντικειμένων.
 • Αποφύγετε την άμεση επαφή με τα σωματικά υγρά του ασθενούς. Φοράτε γάντια μιας χρήσης και μάσκα προσώπου όταν παρέχετε στοματική και αναπνευστική φροντίδα και όταν χειρίζεστε κόπρανα, ούρα ή άλλα απορρίμματα. Πλύνετε τα χέρια σας πριν και μετά την αφαίρεση των γαντιών και της μάσκας σας. Μην επαναχρησιμοποιείτε τη μάσκα ή τα γάντια σας.
 • Αποφύγετε να έχετε περιττούς επισκέπτες στο σπίτι σας. Μην επιτρέπετε στους επισκέπτες έως ότου το άρρωστο άτομο αναρρώσει πλήρως και δεν έχει σημάδια ή συμπτώματα της COVID-19.

Τερματισμός απομόνωσης ή καραντίνας

Συζητήστε με το γιατρό για το πότε να τερματίσετε την απομόνωση στο σπίτι, ειδικά εάν έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Το CDC προτείνει τις ακόλουθες οδηγίες για τον τερματισμό της απομόνωσης στο σπίτι αφού νομίζετε ή γνωρίζετε ότι είχατε COVID-19.

 • Εάν δεν θα κάνετε τεστ για να διαπιστώσετε εάν είστε ακόμα μεταδοτικός, μπορείτε να φύγετε από το άρρωστο δωμάτιο ή το σπίτι σας εάν έχουν περάσει τουλάχιστον 10 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων σας, έχουν περάσει τουλάχιστον 24 ώρες χωρίς πυρετό χωρίς τη χρήση του φαρμάκου που μειώνει τον πυρετό και τα άλλα συμπτώματα βελτιώνονται. Η απώλεια γεύσης και οσμής μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες μετά την ανάρρωση, αλλά δεν πρέπει να καθυστερήσει τον τερματισμό της απομόνωσης.
 • Εάν θα ελεγχθείτε για να διαπιστώσετε εάν εξακολουθείτε να μεταδίδετε, ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει πότε μπορείτε να είστε κοντά σε άλλους με βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται δοκιμές για να αποφασίσουν πότε μπορούν να βρίσκονται κοντά σε άλλους.

Το CDC συνιστά επίσης, ως φροντιστής ασθενούς, να μένετε σε καραντίνα για 14 ημέρες και να παρακολουθείτε κοινά σημάδια και συμπτώματα του COVID-19, όπως πυρετό, βήχα ή δύσπνοια. Άλλες επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν τερματισμό της καραντίνας μετά από 10 ημέρες εάν δεν έχετε συμπτώματα και δεν θα υποβληθείτε σε έλεγχο ή λήξη της καραντίνας μετά από 7 ημέρες εάν λάβετε αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής την 5η ημέρα ή αργότερα. Αλλά συνεχίστε να παρακολουθείτε τα συμπτώματα για 14 ημέρες.

Ωστόσο, εάν φροντίζατε κάποιον με COVID-19, δεν χρειάζεται να μείνετε σπίτι εάν:

 • Έχετε εμβολιαστεί πλήρως και δεν έχετε συμπτώματα COVID-19.
 • Είχατε το COVID-19 τους τελευταίους τρεις μήνες, ανακτήσατε και παραμένετε χωρίς συμπτώματα του COVID-19.

Αντιμετωπίζοντας το άγχος της φροντίδας

Καθώς εσείς ή ο αγαπημένος σας αναρρώνετε, αναζητήστε συναισθηματική υποστήριξη. Μείνετε συνδεδεμένοι με άλλους μέσω μηνυμάτων, τηλεφωνικών κλήσεων ή τηλεδιάσκεψης. Μοιραστείτε τις ανησυχίες σας. Αποφύγετε πάρα πολλές ειδήσεις για τον COVID-19. Ξεκουραστείτε και επικεντρωθείτε σε ευχάριστες δραστηριότητες, όπως ανάγνωση, παρακολούθηση ταινιών ή παιχνίδι στο διαδίκτυο.

Καθώς φροντίζετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο που είναι άρρωστο με COVID-19, μπορεί επίσης να αισθάνεστε αγχωμένοι. Μπορεί να ανησυχείτε για την υγεία σας και την υγεία του άρρωστου. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να τρώτε, να κοιμάστε και να συγκεντρώνεστε, καθώς και να επιδεινώνει χρόνια προβλήματα υγείας. Μπορεί επίσης να αυξήσει τη χρήση αλκοόλ, καπνού ή άλλων ναρκωτικών.

Εάν έχετε μια κατάσταση ψυχικής υγείας, όπως άγχος ή κατάθλιψη, συνεχίστε τη θεραπεία σας. Επικοινωνήστε με το γιατρό ή τον επαγγελματία ψυχικής υγείας εάν η κατάστασή σας επιδεινωθεί.

Για να φροντίσετε τον εαυτό σας, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

 • Διατηρήστε μια καθημερινή ρουτίνα, συμπεριλαμβανομένου του ντους και του ντυσίματος.
 • Κάντε διαλείμματα από τις ειδήσεις για τον COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
 • Φάτε υγιεινά γεύματα και μείνετε ενυδατωμένοι.
 • Άσκηθείτε.
 • Πάρτε αρκετό ύπνο.
 • Αποφύγετε την υπερβολική χρήση αλκοόλ και καπνού.
 • Τεντώθείτε, αναπνεύστε βαθιά ή διαλογιστείτε.
 • Εστίαστε σε ευχάριστες δραστηριότητες.
 • Συνδεθείτε με άλλους και μοιραστείτε πώς αισθάνεστε.

Η φροντίδα του εαυτού σας μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το άγχος. Θα σας βοηθήσει επίσης να είστε σε θέση να υποστηρίξετε την ανάρρωση του αγαπημένου σας προσώπου.