Συμβουλές για τους καρδιοπαθείς τις ημέρες του καύσωνα

Της Σκούφη Αλεξάνδρας, Κλινικής Διαιτολόγου-Διατροφολόγου

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν έναν γενικό όρο που αντιπροσωπεύει ένα ευρύ φάσμα διαταραχών, οι οποίες προκαλούνται λόγω δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας, με αποτέλεσμα τη στένωση των αγγείων και τη μη ομαλή κυκλοφορία του αίματος. Τα πιο συχνά καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν η στεφανιαία νόσος, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και οι περιφερικές αγγειοπάθειες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η πρώτη παγκοσμίως αιτία θανάτου.

Οι παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων διακρίνονται σε τροποποιήσιμους (τρόπος ζωής) και σε μη τροποποιήσιμους (ηλικία, φύλο, οικογενειακό ιστορικό).

Η διατροφή

Η διατροφή, λοιπόν, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο καθώς αποτελεί βασικό τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου και επηρεάζει κι άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως τα λιπίδια, την αρτηριακή πίεση και το σωματικό βάρος. Αναγνωρισμένοι παράγοντες κινδύνου αποτελούν, ακόμη, το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και ο καθιστικός τρόπος ζωής. Βέβαια, υπάρχουν και μη τροποποιήσιμοι παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών, όπως το φύλο, η ηλικία και η κληρονομικότητα.

Όσον αφορά τη διατροφή, όλοι οι ενήλικες, με ή χωρίς γνωστούς παράγοντες κινδύνου, πρέπει να ακολουθούν μία καρδιοπροστατευτική διατροφή η οποία να περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων, «καλά» λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και να περιορίσουν την πρόσληψη αλατιού και την κατανάλωση αλκοόλ στις συνιστώμενες μερίδες. Αποδεδειγμένα οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής μας αποτελούν θεμέλιο λίθο στην πρόληψη της διαδικασίας της αθηρωμάτωσης και είναι απαραίτητες ακόμη και κατά την παρουσία φαρμακευτικής αγωγής.

H Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ), οι καρδιοπαθείς, είναι μια πληθυσμιακή ομάδα η υγεία της οποίας μπορεί να επηρεαστεί σοβαρά από τις υψηλές θερμοκρασίες. Ειδικότερα, οι υπερβολικά ζεστές ημέρες που πλήττουν τη χώρα μας αυτό το διάστημα προκαλούν δυσφορία στα άτομα αυτά και μάλιστα, ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα έντονος τις πρώτες ημέρες του καύσωνα, όταν ο οργανισμός δεν έχει ακόμα εγκλιματιστεί. Οι καρδιοπαθείς δεν ανταποκρίνονται αρκετά γρήγορα στις μεταβολές θερμοκρασίας, κινδυνεύοντας έτσι να υποστούν θερμοπληξία, η οποία είναι επικίνδυνη ακόμα και για την ίδια τη ζωή τους.

Η διατροφή το καλοκαίρι

Όσον αφορά τη διατροφή αυτών των ατόμων, τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές στις διατροφικές τους συνήθειες, ώστε να μην επιβαρύνεται περαιτέρω ο οργανισμός. Πιο αναλυτικά:

  • Κατανάλωση άφθονων υγρών (τουλάχιστον 8-10 ποτήρια)

  • Διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγρά

  • Προσθήκη αλατιού σε μικρές ποσότητες στη διατροφή για να εξισορροπηθεί η απώλεια ηλεκτρολυτών.

  • Αποφυγή μεγάλων γευμάτων – προτιμήστε μικρά και συχνά γεύματα

  • Περιορισμός οινοπνευματωδών ποτών, όπως και των ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη

  • Διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους – έχει ευεργετική επίδραση σε μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου (αρτηριακή πίεση, λιπίδια αίματος και ανοχή στη γλυκόζη) και μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Αν είστε σε αγωγή

Τέλος, όσα άτομα βρίσκονται σε αγωγή με αγγειοδιασταλτικά ή διουρητικά φάρμακα, θα πρέπει να λαμβάνουν τη συμβουλή του θεράποντος καρδιολόγου καθώς ενδέχεται να απαιτείται η προσαρμογή της δοσολογίας τους όχι μόνο κατά τη διάρκεια του καύσωνα, αλλά γενικά ολόκληρου του καλοκαιριού.

*Βιογραφία: https://hypertensionwatch.com/2021/08/03/skoufi-aleksandra/
Φωτογραφία / Photo: Ikhsan-sugiarto on unsplash