Η ζέστη και οι ρύποι χτυπούν όλες τις ηλικίες

Από το www.Hypertensionwatch.com

Το θερμόμετρο πήρε την ανηφόρα για τα πολύ καλά. Οι 40 βαθμοί πλέον είναι το “σημείο έναρξης”. Και όσο ανεβαίνει αρκετές ομάδες ασθενών αλλά και άλλων συμπολιτών μας θα πρέπει να προσέχουν. Και αυτό αφορά τους μεγαλύτερους σε ηλικία αλλά και παιδιά. Όσους έχουν υποβληθεί σε κάποια επέμβαση αλλά και όχι μόνο.

Γιατί το χαρμάνι ρύποι και ζέστη είναι περισσότερο από επικίνδυνο, για να μιλήσουμε με όρους τηλεοπτικούς.

Οι συστάσεις λοιπόν του υπουργείου Υγείας είναι:

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου

  • Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα

  • Καρδιοπαθείς

  • παιδιά καθώς και

  • τα άτομα άνω των 65 ετών

θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

Την ίδια στιγμή η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας συνιστά στους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον γιατρό τους και να λαμβάνουν την αγωγή τους συστηματικά σύμφωνα με τις οδηγίες του. Συμπτώματα όπως η δυσκολία στην αναπνοή, ο βήχας ή η αποβολή πτυέλων θα πρέπει να αναφέρονται άμεσα στον θεράποντα πνευμονολόγο.

Εφιστούμε την προσοχή στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, στις περιοχές με υψηλές τιμές PM2.5, να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες. Αν πρέπει να κυκλοφορήσετε έξω χρησιμοποιήστε μάσκα N95, ΚΝ95 ή FFP2, που παρέχουν προστασία από τα σωματίδια PM2.5.

Από την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα μετρήσεων ποιότητας αέρα PurpleAir: Realtime Air Quality Monitoring που στηρίζεται στην νέα γενιά αισθητήρων Internet of Things. Οι μονάδες είναι σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Οι τιμές που εμφανίζονται είναι αβαθμονόμητες και πρέπει να διαιρεθούν με έναν παράγοντα 1.8 περίπου.

Μπορείτε να παρακολουθείτε σε πραγματικό χρόνο τις τιμές του PM2.5 στην διεύθυνση: https://www.purpleair.com/map?opt=1/mPM25/a10/cC0#10.21/38.021/23.7292

Για το ίδιο θέμα της δύσπνοιας και της έκθεσης στους ρύπους που ενδιαφέρει ασθενείς με καρδιά, εγκεφαλικό αλλά και υπερτασικούς ο γνωστός καθηγητής πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης:

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε όλοι είναι να χρησιμοποιήσουμε τις μάσκες, που ευτυχώς τις έχουμε όλοι λόγω πανδημίας. Οι μάσκες θα συγκρατήσουν ένα σημαντικό ποσοστό από τα σωματίδια, τα οποία αιωρούνται στην ατμόσφαιρα και τα οποία, όταν εισέρχονται στο αναπνευστικό προκαλούν φλεγμονή. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ανθρώπους που έχουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως π.χ. άσθμα, ΧΑΠ, οι οποίοι πρέπει άμεσα να επικοινωνήσουν με τον πνευμονολόγο τους και να εντατικοποιήσουν τη θεραπεία την οποία παίρνουν.

Η αλήθεια είναι πως το φαινόμενο επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας είναι παροδικό και όχι μόνιμο αλλά και πάλι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Σύμφωνα με τον καθηγητή «ένας βήχας, ένα φτέρνισμα είναι από τα πρώτα σημάδια ερεθισμού του ανώτερου και του κατώτερου αναπνευστικού και πρέπει να μας προβληματίσει ώστε να επικοινωνήσουμε με τον γιατρό μας και να πάρουμε την κατάλληλη συμβουλή. Επίσης, είναι λάθος να μη φοράμε μάσκα για να αποφύγουμε τα σωματίδια που έχουν προκληθεί από την φωτιά».

Τέλος αυτονόητο μάλλον είναι πως δεν κάνουμε γυμναστική σε εξωτερικό χώρο, με την ατμόσφαιρα να είναι γεμάτη σωματίδια και υψηλή ζέστη. “Αυτός είναι ένας εγκληματικός συνδυασμός» όπως είπε και ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Σύνδεσμος: https://www.moh.gov.gr/articles/ministry/grafeio-typoy/press-releases/9159-syntomes-odhgies-toy-ypoyrgeioy-ygeias-gia-thn-antimetwpish-atmosfairikhs-rypanshs-apo-aiwroymena-swmatidia-logw-pyrkagias 
Φωτογραφία / Photo by Matt Palmer on Unsplash

 

Σύλλογος Ασθενών με Υπέρταση