«Συνδέσου με την καρδιά σου» ψηφιακά

Αυτή την περίοδο οι εφαρμογές στο κινητό και γενικά η ψηφιακή επικοινωνία μπορούν να βοηθήσουν και να κινητοποιήσουν τους ασθενείς  για καλύτερη φροντίδα της υγείας της καρδιάς  

 

Του Ιωάννη Κανακάκη, Πρόεδρου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

H Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς υιοθετεί το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Καρδιάς «Συνδέσου με την καρδιά σου»

Διανύουμε ακόμα την περίοδο της πανδημίας που έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της ιατρικής κοινότητας και της κοινής γνώμης, πρέπει όμως να τονίσουμε ότι και την τρέχουσα περίοδο τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως και στη χώρα μας. Τονίζουμε καθημερινά τις ευεργετικές επιδράσεις της άσκησης, της μεσογειακής διατροφής, του ελέγχου του σωματικού βάρους και τα οφέλη από την διακοπή του καπνίσματος. Αυτή την χρονική περίοδο όμως οι εφαρμογές στο κινητό και γενικά η ψηφιακή επικοινωνία μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν και να κινητοποιήσουν τους ασθενείς  για καλύτερη φροντίδα της υγείας της καρδιάς.

Η Ε.Κ.Ε έχει ξεκινήσει προγράμματα τηλεπαρακολούθησης ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια μέσω χρήσης έξυπνων εφαρμογών στο κινητό τηλέφωνο. Οι ασθενείς μπορούν να επικοινωνούν με τον γιατρό τους, να στέλνουν πληροφορίες για τα συμπτώματα, το σωματικό βάρος, την αρτηριακή πίεση και να δέχονται οδηγίες για συμμόρφωση στην φαρμακευτική αγωγή, την άσκηση και την διατροφή.

Το μήνυμα της Ε.Κ.Ε. για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς είναι:

  • Υιοθέτησε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
  • Έλεγξε τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.
  • Χρησιμοποίησε τις δυνατότητες που δίνουν τα ψηφιακά δίκτυα, καθώς βοηθούν στην επικοινωνία και αλληλεπίδραση με τους συγγενείς και με τους φίλους, αλλά το κυριότερο και στην επικοινωνία των ασθενών με τους γιατρούς τους.
  • Κανένας δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος, είτε υπάρχει πανδημία είτε όχι.
  • Χρησιμοποίησε την τεχνολογία για καλύτερη φροντίδα και υγεία της καρδιάς: USE HEART TO CONNECT

Φωτογραφία / Photo by Debby Hudson on Unsplash