Η υπέρταση σκοτώνει την καρδιά

Οι στόχοι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καρδιάς (WHF) και των περισσότερων από 200 μελών της για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς και κάθε μέρα.

 

Του Καθηγητή Fausto J. Pinto, FESC, FACC, FSCAI, FEACVI, FASE, Διευθυντή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας, Διευθυντή της Καρδιολογικής Υπηρεσίας και Τμήματος Καρδιάς και Αγγείων CHULN, Τακτικού Καθηγητή Ιατρικής/Καρδιολογίας, FMUL, Προέδρου του Καρδιοαγγειακού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας (CCUL), Προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καρδιάς (WHF) (2021-2022), Πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC)

Κάθε χρόνο, σε όλο τον κόσμο, οι καρδιαγγειακές παθήσεις (CVD) είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου, που στοιχίζει πάνω από 18 εκατομμύρια ζωές. Και πολύ συχνά αγνοείται το γεγονός, το οποίο μπορεί να αποφευχθεί, ότι η υπέρταση είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει, πλήττοντας περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους. Το 2019, 10,8 εκατομμύρια θάνατοι, ή το 19% όλων των θανάτων παγκοσμίως, αποδόθηκαν στην υπέρταση. Σε παγκόσμιο επίπεδο, λιγότερο από 1 στα 5 άτομα με υπέρταση την έχουν υπό έλεγχο, ενώ το σχετικό κόστος μπορεί να αντιπροσωπεύει έως και το 10% των παγκόσμιων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης.

Ως υπέρταση ορίζεται κάθε αρτηριακή πίεση που είναι ίση ή μεγαλύτερη από 140 / 90 χιλιοστά υδραργύρου. Συχνά γνωστή ως «ο σιωπηλός δολοφόνος» επειδή δεν δείχνει σημάδια ούτε προκαλεί εμφανή συμπτώματα, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τη λειτουργία μεγάλων οργάνων όπως ο εγκέφαλος, η καρδιά και τα νεφρά.

Οι κύριες αιτίες περιλαμβάνουν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, το υπέρβαρος, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η ανεπαρκής σωματική άσκηση. Δευτερογενείς και πιο σπάνιες αιτίες περιλαμβάνουν την άπνοια ύπνου και καταστάσεις που επηρεάζουν τα νεφρά, τα επινεφρίδια και τον θυρεοειδή αδένα. Πιο πρόσφατα, εμπλέκονται παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, η κακή στέγαση, η οδική κυκλοφορία και η διαταραχή από θόρυβο του περιβάλλοντος.

Η υπέρταση μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω ενός συνδυασμού παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής και οικονομικά αποδοτικών φαρμάκων, αλλά τα επίπεδα ευαισθητοποίησης, θεραπείας και ελέγχου παραμένουν χαμηλά σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Η εκπαίδευση, ο έλεγχος, τα φάρμακα και οι υποστηρικτικές πολιτικές Υγείας μπορούν να μειώσουν τους αριθμούς και το κόστος.

Τα προγράμματα πρόληψης μπορούν να περιλαμβάνουν στρατηγικές μείωσης αλατιού ενώ η εκπαίδευση που περιλαμβάνει σαφείς κατευθυντήριες γραμμές θα προωθήσει την ευαισθητοποίηση και την τήρηση της θεραπείας. Οι κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) του 2021 για τη φαρμακολογική θεραπεία της υπέρτασης περιλαμβάνουν συστάσεις βασισμένες σε αποδείξεις για συνδυασμένες θεραπείες. Ο χάρτης πορείας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καρδιάς (WHF) για την Υπέρταση συμπληρώνει αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές και είναι ένα ουσιαστικό έγγραφο για τους επαγγελματίες Υγείας, τις Υγειονομικές Αρχές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, εντοπίζοντας πιθανά εμπόδια στη φροντίδα και πρόληψη της Υπέρτασης και παρουσιάζει λύσεις που βασίζονται σε στοιχεία.

Οι αποτελεσματικές λύσεις περιλαμβάνουν πολιτικές που δίνουν έμφαση στον αρχικό έλεγχο για υπέρταση από την ηλικία των 18 ετών, που επαναλαμβάνεται τακτικά στη συνέχεια. Ο ευκαιριακός έλεγχος μπορεί επίσης να γίνει σε χώρους όπως ο χώρος εργασίας, τα σχολεία και τα φαρμακεία. Η ενδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης για να διασφαλιστεί ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και η παρακολούθηση κατά τη διάρκεια των επισκέψεων ασθενών θα πρέπει να γίνει καλή τυπική πρακτική. Οι επισκέψεις στο σπίτι και η παρακολούθηση κατ’ οίκον από τους εργαζόμενους στην Υγεία της Κοινότητας είναι επωφελείς και συχνά απαραίτητες, ειδικά σε περιβάλλον με χαμηλούς πόρους και αγροτικές περιοχές που συχνά απέχουν από τις κλινικές.

Η αποτελεσματική διαχείριση των ατόμων με υπέρταση περιλαμβάνει μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις, όπως η διαχείριση βάρους, η  μειωμένη πρόσληψη διαιτητικού νατρίου, η αυξημένη πρόσληψη διαιτητικού καλίου, η αυξημένη φυσική δραστηριότητα και το μέτρο στην πρόσληψη αλκοόλ. Παράλληλα, μπορεί να απαιτηθούν φαρμακολογικές παρεμβάσεις για τη βελτιστοποίηση του ελέγχου της αρτηριακής πίεσης, όπως περιγράφεται στις πρόσφατες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς 2021, καλούμε τη Διεθνή Κοινότητα να χρησιμοποιήσει τη δύναμή μας ως άτομα, οικογένειες, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και φροντιστές. Μαζί, θέλουμε να δημιουργήσουμε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία της καρδιάς και τις ευκαιρίες πρόληψης, ανίχνευσης και θεραπείας καρδιακών παθήσεων. Και αυτό για όλους, ειδικά για τους πολλούς ασθενείς και τις οικογένειες σε περιβάλλοντα χαμηλών πόρων με περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση σε προσιτή φροντίδα.

Λειτουργώντας ως καταλύτης σε ένα κίνημα για καλύτερη Υγεία της Καρδιάς, εμπνευσμένη αλλαγή στην Καρδιαγγειακή Κοινότητα και δημιουργία πολιτικών για δίκαιη πρόσβαση στην Υγειονομική Περίθαλψη – Αυτοί είναι οι φιλόδοξοι στόχοι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καρδιάς και των περισσότερων από 200 μελών μας την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς και κάθε μέρα.

*Κατεβάστε το γράφημά της WHF για την Υπέρταση και τη Διατροφή εδώ.
*Επισκεφτείτε τη διεύθυνση http://www.worldheart.org/hypertension για να μάθετε περισσότερα, θυμηθείτε να ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση.
Βιογραφία: https://hypertensionwatch.com/2021/09/29/kathigitis-fausto-pinto/
Φωτογραφία / Photo by Robina Weermeijer on Unsplash