Οι ειδικοί μας δείχνουν τον δρόμο Εμείς θα τον ακολουθήσουμε;

Ένα τρίπτυχο για την καρδιά από την Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική που σώζει ζωές

Του Ηλία Κεφαλίδη*

Μέσα σε ένα τρίπτυχο η Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική υπό την διεύθυνση του καθηγητή Κωνσταντίνου Τσιούφη (**) μας περιγράφει το πρόβλημα των καρδιαγγειακών.

Κατά την άποψη μου το φυλλάδιο αυτό θα πρέπει να διανέμεται σε μαζικούς χώρους (σταθμούς ΜΕΤΡΟ, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, καθώς και σε σχολεία). Ο λόγος που θα έπρεπε να γίνει αυτό είναι πως κανείς πολίτης δεν θα αναζητήσει την πληροφορία που θα τον κάνει να νιώσει άσχημα.

Οπότε πρέπει η “πληροφορία” να καταφέρει να τον βρει και αιφνιδίως να την βάλει σε μια τσάντα, στην τσέπη του. Κι όταν βρεθούν στο σπίτι οι περισσότεροι θα ρίξουν μια ματιά και θα διαβάσουν. Εκεί υπάρχει το κέρδος.

Το τρίπτυχο λοιπόν λέει με νούμερα το πρόβλημα των καρδιαγγειακών. Η εικόνα που περιγράφει είναι δραματική. Ας μιλήσουν τα νούμερα:

  • 1,9 δις. παγκοσμίως υπέρβαροι
  • 1,5 δις. παγκοσμίως υπερτασικοί
  • 1η αιτία θανάτου καρδιαγγειακών η υπέρταση
  • 520 εκατομμύρια ασθενείς το χρόνο με καρδιαγγειακή νόσο
  • 18,6 εκατομμύρια θάνατοι μόνο το 2020 από καρδιαγγειακή νόσο
  • 33 θάνατοι το λεπτό από καρδιαγγειακά

Πότε θα καταλάβουμε πως πρέπει κι εμείς λίγο να διαβάσουμε κάτι πιο ενδιαφέρον για να βελτιώσουμε την ζωή μας, πέρα από τον πολτό στα σόσιαλ μίντια; Γιατί οι ειδικοί, μας τα κάνουν “νια-νιά” και μας λένε πως εάν δεν προσέξουμε θα πάθουμε τα παραπάνω. Ας κάνουμε κάτι για τον εαυτό μας, λοιπόν.

* Ο Ηλίας Κεφαλίδης είναι δημοσιογράφος. https://www.linkedin.com/in/ilias-kefalidis-22637718b/?originalSubdomain=gr  
Φωτογραφία / Photo by Nick Fewings on Unsplash